Ulubione śniadanie stulatków. Takie posiłki to klucz do długowieczności
Wartościowe śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia i może stanowić podstawę długiego i zdrowego życia. Po kilku godzinach postu podczas snu, nasz organizm potrzebuje składników odżywczych, aby się zregenerować. W krajach długowiecznych osób, takich jak Japonia, śniadanie jest często zdrowym i świadomym wyborem.
04.12.2024 18:16
Wielu z nas marzy, aby dożyć 100 lat. Zacznijmy od śniadania
Kiedy mówimy o długim życiu, eksperci przypominają, że jednym z podstawowych jego filarów jest właściwe odżywianie. Kluczową rolę odgrywa w nim śniadanie. Ten pierwszy posiłek w ciągu dnia nie tylko dostarcza nam energii potrzebnej do rozpoczęcia codziennych czynności, ale także wpływa na zdrowie w dłuższej perspektywie.
Pomijanie porannego posiłku nie jest dobrym wyborem - może zmienić poziom cukru we krwi, powodować zmęczenie i wpływać na naszą koncentrację. Zdrowe śniadanie pomaga w utrzymaniu równowagi metabolizmu, zapobiega chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca, a tym samym wydłuża i i poprawia jakość życia.
W obszarach świata, w których długowieczność jest bardziej zauważalna, zwanych "niebieskimi strefami", ludzie mają tendencję do spożywania bogatych w składniki odżywcze śniadań, opartych na świeżej, pełnowartościowej żywności. Obejmuje to owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i zdrowe źródła białka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Takie śniadanie warto zjeść, jeśli planujesz zostać stulatkiem
Spożywanie zdrowego posiłku o poranku ma duże znaczenie dla dłuższego życia i potwierdzają to liczne badania wykazujące korzyści płynące ze zrównoważonej diety.
Michiko Tomioka, japoński dietetyk i ekspert ds. długowieczności, podkreślił znaczenie diety opartej na pełnowartościowej, naturalnej żywności. Wskazuje na rolę produktów spożywczych, takich jak tofu, natto (sfermentowana soja) i ryż wieloziarnisty w tradycyjnej diecie Japończyków. Według eksperta, jego rodzina z Nara w Japonii, składająca się z 95- i 88-latków, przypisuje swoją długowieczność jadłospisowi bogatemu właśnie w te produkty, które spożywają codziennie wraz z zupą miso.
Inny przykład idealnego posiłku o tej porze składa się z płatków owsianych, świeżych owoców i orzechów, które dostarczają cennego błonnika, przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczy, które wpływają na zdrowie układu krążenia.
Dlaczego odpowiednie śniadanie ma takie znaczenie?
Pożywne śniadanie może mieć kluczowe znaczenie dla osiągnięcia długowieczności i dożycia 100 lat, bo wpływa na kontrolę wagi. Zjedzenie zdrowego śniadania reguluje apetyt i zmniejsza ryzyko przejadania się o innej porze dnia, zwłaszcza wieczorem. Zmniejsza to prawdopodobieństwo rozwoju otyłości i innych chorób.
Śniadanie bogate w błonnik, takie jak płatki owsiane lub chleb pełnoziarnisty, może obniżyć poziom cholesterolu LDL ("złego"), poprawiając zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Posiłek bogaty w przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze, takie jak orzechy czy oliwa z oliwek, chroni mózg przed przedwczesnym starzeniem. Zmniejsza to ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
Pomijanie śniadania lub spożywanie pokarmów bogatych w cukry powoduje gwałtowne skoki i spadki poziomu glukozy. Dlatego zbilansowany posiłek po obudzeniu stabilizuje poziom cukru we krwi i zapobiega insulinooporności, co zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Takie śniadanie warto zjeść, jeśli planujesz zostać stulatkiem
"Niebieskie strefy" to regiony świata, w których ludzie żyją dłużej i mają lepszą jakość życia w starszym wieku. Strefy te obejmują Okinawę (Japonia), Ikarię (Grecja), Sardynię (Włochy), Nicoya (Kostaryka) i Loma Linda (Kalifornia, USA).
Ich mieszkańców łączy kilka czynników, które wpływają na ich długowieczność, a jednym z nich jest dieta oparta na naturalnej i świeżej żywności, skupiająca się głównie na śniadaniach.
Amerykański dziennikarz Dan Buettner, twórca koncepcji "niebieskich stref", zwrócił uwagę, że dieta w tych regionach koncentruje się głównie na żywności pochodzenia roślinnego. Porcje mięsa są małe i rzadkie, mieszkańcy tych obszarów unikają też rafinowanego cukru i przetworzonej żywności.
Według badacza stulatków, ludzie w tych strefach spożywają dietę bogatą w rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa i zdrowe tłuszcze, takie jak te pochodzące z oliwy z oliwek i orzechów.
Oto lista polecanych produktów na zdrowe śniadanie, które sprzyja długowieczności:
Owsianka
Świeże owoce i warzywa
Jogurt naturalny lub grecki
Herbata zielona lub herbaty ziołowe
Tofu
Ryż wieloziarnisty
Natto
Oliwa z oliwek
Produkty pełnoziarniste.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
**Masz newsa, zdjęcie lub filmik?** Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl