Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Zmiany, które zachodzą w organizmie wraz z wiekiem, są nieuniknione. O ich tempie wcale jednak nie muszą świadczyć tylko zmarszczki. Jest też inny kluczowy element, na który warto zwrócić uwagę.
Zwróć uwagę na dłonie
Nie tylko zmarszczki czy siwe włosy mogą świadczyć o starzeniu się organizmu. To, jak szybko się starzejemy, możemy zauważyć również na paznokciach.
Podobnie jak skóra czy włosy, ulegają one zmianom na przestrzeni lat. Z wiekiem mogą zmieniać strukturę, kolor i wygląd. Warto zwrócić na nie uwagę, ponieważ odzwierciedlają kondycję naszego organizmu.
Zwraca na to uwagę dr David Sinclair, ekspert genetyki z Harvard Medical School.
"Stan paznokci to jedna z najważniejszych oznak tempa starzenia. Odzwierciedla bowiem szybkość wytwarzania nowych, zdrowych komórek" – wskazuje dr Sinclair.
Zmiany zauważysz po trzydziestce
Badanie z 1979 roku, na które powołuje się Sinclair, wykazało, że po trzydziestce tempo wzrostu paznokci zmniejsza się co roku o około 0,5 proc. Jeśli więc ktoś zauważa, że musi częściej obcinać paznokcie niż rówieśnicy, może to świadczyć o wolniejszym procesie starzenia (tempo wzrostu przyspiesza np. w okresie dojrzewania czy ciąży).
Na wygląd i zdrowie paznokci wpływa wiele czynników, takich jak krążenie krwi, dieta czy poziom hormonów. Spowolnienie krążenia może ograniczać dopływ kluczowych składników odżywczych.
Z kolei niedobory witamin i mikroelementów również negatywnie oddziałują na ich kondycję.
Jak wynika z informacji w internetowej bazie Medline Plus, typowe zmiany w paznokciach związanych z wiekiem to m.in. spowolniony wzrost czy zmiany w strukturze i kolorze.
Niektóre cechy paznokci mogą być sygnałem potencjalnych schorzeń. Na przykład łamliwość może wskazywać na niedobory składników odżywczych, a przebarwienia na infekcje.
Zadbaj o dietę
Aby zadbać o zdrowie paznokci, oprócz odpowiedniej higieny, ważna jest zbilansowana dieta. Spożywanie chudego mięsa, takiego jak drób i ryby, a także jaj i roślin strączkowych, dostarcza białka niezbędnego do budowy paznokci.
Orzechy włoskie, migdały, banany i jagody są natomiast źródłem biotyny wspierającej ich wzrost. Z kolei zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż, dostarczają żelaza i przeciwutleniaczy, a owoce morza i gorzka czekolada - cynk.
Wzbogacenie diety o te produkty może pomóc w utrzymaniu zdrowego wyglądu i struktury paznokci na dłużej. Obserwacja zmian na paznokciach to prosty sposób nie tylko na kontrolę tempa starzenia się organizmu, ale też stanu zdrowia i tempa starzenia się organizmu.