Najważniejsze witaminy długowieczności - które i dlaczego?

Niedobory witamin mogą mieć wiele negatywnych konsekwencji dla naszego organizmu, dlatego nie powinniśmy tego bagatelizować. Naukowcy zbadali zależności pomiędzy poszczególnymi witaminami a długością naszego życia. Okazuje się, że dla zapewnienia dłuższego życia istotne są szczególnie witaminy A, C, D, B3, B12 i K.

Bataty są dobrym źródłem przeciwstarzeniowej witaminy ABataty są dobrym źródłem przeciwstarzeniowej witaminy A
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Witamina A

Na pierwszy ogień weźmy witaminę A, odkrytą w 1909 roku, a po raz pierwszy wyizolowaną z oleju z wątroby ryb ponad 20 lat później (w 1931 roku). Witamina A rozpuszcza się w tłuszczach i bierze udział w wielu ważnych procesach zachodzących w organizmie. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, na układ immunologiczny, kondycję skóry. Warto także wspomnieć o jej wpływie na funkcje reprodukcyjne - w postaci kwasu retinowego przyczynia się do produkcji testosteronu. Retinal potrzebny jest do zapewnienia właściwego procesu spermatogenezy (powstawania plemników).

Witaminę A uważa się za jedną z witamin przeciwstarzeniowych - należy do związków o silnych właściwościach przeciwutleniających. Stanowi niezbędny składnik odżywczy dla zdrowia, pełni ważną rolę w zapewnieniu prawidłowej pracy takich narządów, jak serce i płuca.

Patrząc na jej właściwości dbające o zdrowie komórek, wspierające układ odpornościowy i ochronę antyoksydacyjną, witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla tych, którzy chcą żyć dłużej.

Źródła witaminy A: masło, jajka, mleko i inne produkty mleczne, poza tym niektóre tłuste ryby, wątroba i podroby zwierzęce. Wśród warzyw na uwagę zasługują: bataty, jarmuż, rzeżucha, szpinak, dynia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czerwone owoce chronią przed chorobą Parkinsona

Witamina C

Witamina C również ma wpływ na długość naszego życia. Została wyizolowania w 1928 roku przez Alberta Szent Győrgyi, węgierskiego lekarza, który 9 lat później za swoje dokonania, otrzymał Nagrodę Nobla.

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, należy do jednych z ważniejszych witamin w naszym organizmie. Wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i Parkinsona, a także przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi u cukrzyków.

Pozytywnie wpływa na układ krążenia, obniżając stężenie cholesterolu we krwi oraz poziom ciśnienia tętniczego krwi. Zmniejsza także sztywność tętnic, tworząc barierę ochronną naczyń krwionośnych, dbając o brak uszkodzeń.

Witamina C ma działanie przeciwutleniające, chroni komórki przed wolnymi rodnikami, stresem oksydacyjnym i spowalnia proces starzenia się skóry. Według niektórych źródeł kwas askorbinowy w dużych ilościach może też chronić przed nowotworami. W jednym z badań wykazano również, że osoby z najwyższym poziomem witaminy C we krwi miały najniższe ryzyko śmierci.

Źródła witaminy C: owoce jagodowe (przede wszystkim czarna porzeczka), cytrusy, a także papryka, kapusta, brukselka, brokuły, natka pietruszki, pomidory, ziemniaki.

Witamina D 

Kluczową rolę w wydłużaniu życia ma również witamina D, zwana witaminą słońca. Wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ryzyko osteoporozy, chroni przed złamaniami, polecana jest w przypadku chorób serca i nowotworów oraz w profilaktyce cukrzycy. Dostarczanie witaminy D jest bardzo ważne dla dzieci, zapewnia im prawidłowy rozwój kości, a niedobór może negatywnie wpływać na cały układ nerwowy.

Na tym jednak nie koniec. Najnowsze badania naukowców wskazują, że regularne spożywanie witaminy D może obniżyć śmiertelność. Jeden z japońskich naukowców z Uniwersytetu w Osace, Dr Tohru Ishitani, który badał rybę z gatunku słodkowodnych Nothobranchius furzeri, podzielił się z amerykańskim "Newsweekiem" wynikiem swoich doświadczeń.

- Leczenie witaminą D wydłużyło życie u obu płci jednego z gatunków karpia — Nothobranchius furzeri, u samic o 7 proc. i o 21 proc. u samców. Nadmierne dawki witaminy D nie wydłużyły życia ryb, więc ważne, aby podawać ich odpowiednią ilość — oznajmił dr Tohru Ishitani.

Źródła witaminy D: ryby morskie (dorsz, łosoś, śledź, makrela), w niedużych ilościach: jaja, mleko, oleje roślinne, wątroba.

Witamina B3 (niacyna)

Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za wiele istotnych procesów zachodzących w organizmie. Wspierają układ nerwowy, dzięki czemu poprawiają kondycję psychiczną, łagodzą stres, a nawet chronią przed depresją. Korzystnie wpływają również na układ naczyniowy i mięśniowy, a także dbają o skórę.

Według badań, jedna z witamin z tej grupy ma szczególny wpływ na dłuższe życie. Mowa o witaminie B3 (niacyna, PP, kwas nikotynowy), która wzmacnia kluczowy enzym w naszych komórkach, mający wpływ na spowolnienie procesu starzenia.

Źródła witaminy B3: mięso i przetwory mięsne, podroby (zwłaszcza wątroba), ryby, jaja, orzechy ziemne, pełnoziarniste produkty zbożowe, drożdże.

Witamina B12

Równie ważną witaminą z grupy B, która jest związana z długowiecznością, jest witamina B12. Pełni kluczową rolę w zapobieganiu niedokrwistości, odpowiadając za produkcję czerwonych krwinek. Poza tym dba o prawidłowe funkcjonowania mózgu, wspierając procesy psychiczne – zapewnia dobry nastrój, poprawia pamięć i koncentrację.

Źródła witaminy B12: produkty pochodzenia zwierzęcego, a zwłaszcza: wątroba wołowa, nerki, tłuste ryby, małże i inne owoce morza, jaja, mleko i jego przetwory.

Witamina K

Witamina K jest zaś odpowiedzialna za zachowanie równowagi organizmu. Jej właściwa ilość przyczynia się do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi, reguluje poziom wapnia we krwi i bierze udział w metabolizmie kości. Zalecana dawka tej witaminy ma również związek z dłuższym życiem.

Jedno z badań wykazało, że osoby w dojrzałym wieku, mające niski poziom witaminy K, mają wyższe ryzyko przedwczesnego zgonu. Wniosek ten wysnuli naukowcy z Uniwersytetu Tufts i Centrum Medycznego Tufts. Wyniki badań zostały szczegółowo opisane w czasopiśmie "The American Journal of Clinical Nutrition". Wzięło w nich udział niemal 3891 mieszkańców USA w wieku 54–76 lat. Analiza wykazała, że u osób z najniższym poziomem witaminy K odnotowano wyższe o 19% ryzyko przedwczesnej śmierci, niż u osób, które miały poziom witaminy K w granicach normy.

Źródła witaminy K: to głównie zielone warzywa: brokuły, brukselka, sałata rzymska, jarmuż, szpinak, rukola, kapusta włoska, szparagi.

Wybrane dla Ciebie

Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę