ProfilaktykaSerce będzie bić jak dzwon. Kardiolog zdradza, co trzyma w lodówce

Serce będzie bić jak dzwon. Kardiolog zdradza, co trzyma w lodówce

Lekarze nieustannie zwracają uwagę na to, jak wielki wpływ na nasze zdrowie, a tym samym długość życia ma dieta. Co jeść, by serce biło jak dzwon? Zapytaliśmy kardiologa.

Kardiolog Witold Mazur zdradza, co jeść, by serce biło jak dzwon
Kardiolog Witold Mazur zdradza, co jeść, by serce biło jak dzwon
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

29.11.2024 | aktual.: 02.12.2024 17:32

Co kardiolog ma w swojej lodówce?

By cieszyć się długim, a przede wszystkim zdrowym życiem, w pierwszej kolejności musimy zadbać o dietę. Co jednak powinno znaleźć się w naszej lodówce, a jakich produktów lepiej unikać?

O swoim jadłospisie i zawartości lodówki opowiedział nam dr Witold Mazur, kardiochirurg i kardiolog, który z zapałem dzieli się swoją wiedzą na kanale YouTube oraz na TikToku, a także chętnie udziela porad, które pomogą żyć nam dłużej i oczywiście zdrowiej.

Dr Witold Mazur edukuje, jak żyć zdrowiej i dłużej
Dr Witold Mazur edukuje, jak żyć zdrowiej i dłużej© dr Witold Mazur

Lodówka eksperta jest duża i pełna rozmaitości, by sprostać potrzebom pięcioosobowej rodziny. Podstawową zasadą dr Mazura jest jednak jakość: musi być dużo różnorodnych produktów, przy czym dbamy, by jakościowo były one dobre.

- Nie słodzimy, nie używamy w ogóle cukru prostego. Nie mamy żadnych wód kolorowych, napojów gazowanych ani soków. U nas głównym napojem jest woda. Pijemy też kawę bez mleka oraz różnego rodzaju herbaty - ujawnia kardiolog w rozmowie z portalem WP dlugiezycie.abczdrowie.pl.

W jadłospisie lekarza nie brakuje jajek, które są spożywane praktycznie w każdej postaci - na twardo, na miękko, w koszulce, sadzone czy też jako jajecznica.

- Jeśli chodzi o nabiał, to mamy dużo rodzajów serów, głównie białych. Jesteśmy miłośnikami kuchni włoskiej i greckiej, więc mamy fetę, mozzarellę, mamy też ser biały tradycyjny. Jemy go naprawdę mnóstwo - mówi ekspert.

Warzywa to kolejny obowiązkowy element diety i to właśnie one najczęściej są pierwszym posiłkiem w ciągu dnia.

- Ja jem bardzo często na śniadanie "ser na winie" - czyli do białego sera dodaję, co się nawinie. Może to być papryka, ogórek, pomidor, oliwki, czasem rukola, co wpadnie w ręce - żartuje ekspert.

Twaróg dostarcza nam białka, które wspiera budowę i regenerację tkanek, w tym mięśnia sercowego. To także bogactwo wapnia i magnezu - a oba minerały dbają o zdrowie układu sercowo-naczyniowego, pomagając w regulacji ciśnienia krwi.

Szybkie drugie śniadanie

Wśród nabiału w lodówce kardiologa natrafimy też na sery żółte, od tych tradycyjnych po opcje z rozmaitymi dodatkami. Są one jednak traktowane jako okazjonalny dodatek i nie goszczą na stałe w codziennym menu.

- Mamy też dużo jogurtów, zarówno z laktozą, jak i bez, ale wybieramy te, które nie mają dodatku mleka w proszku. Niestety wiele jogurtów naturalnych zawiera mleko w proszku jako substancję zagęszczającą - ostrzega Witold Mazur.

Te jogurty są używane do drugiego śniadania, tym razem z owocami. Wszystko ląduje w blenderze - smacznie, szybko i tanio.

Koktajl to szybki i smaczny sposób na szybkie drugie śniadanie
Koktajl to szybki i smaczny sposób na szybkie drugie śniadanie© dr Witold Mazur

- Większość owoców trzymamy w drugiej części lodówki, czyli w zamrażarce. Kupujemy świeże i mrozimy je sami, w ten sposób zachowują wartości odżywcze. Niektóre są z działki rodziców, a część pochodzi ze sprawdzonych plantacji - wyjaśnia dr Mazur.

Specjalista uwielbia też kefir, po który często sięga, oraz inne produkty probiotyczne, czyli kiszonki. Z takiej żywności korzysta cały organizm.

Obiad i kolacja też różnorodnie

Wśród problematycznych produktów kardiolog wskazuje wędliny - są wysokoprzetworzone, a do tego pełno w nich zbędnych dodatków. Lekarz jednak i na to ma rozwiązanie.

- Jeśli nie mamy pewności co do składu, to rezygnujemy. Szukamy zaufanych źródeł, czasem przygotowujemy szynkę lub polędwicę w piekarniku, a ostudzoną kroimy na plasterki jako wędlinę. Mamy wtedy pewność, że nie jest napakowana chemią - wyjaśnia.

Odpowiednio skomponowany posiłek syci na wiele godzin
Odpowiednio skomponowany posiłek syci na wiele godzin© dr Witold Mazur

- Nie rezygnuję z mięsa, najczęściej jest to jednak indyk. Ryby na talerzu jemy 1-2 razy w tygodniu. Zdarza się też czerwone mięso, zarówno wieprzowina, jak i wołowina, jednak bardzo rzadko - wymienia lekarz.

Goszcząc u dr Mazura na kolacji, możemy spodziewać się sałatki z mnóstwem warzyw lub owoców, orzechami oraz nasionami. Wariantów jest wiele, a całość zawiera odrobinę oliwy z oliwek lub domowej roboty majonez.

Co jeszcze znajdziemy w kuchni lekarza?

W domu kardiologa króluje oliwa z oliwek. To najzdrowszy tłuszcz dla serca. Warto jednak pamiętać, że ma on niską temperaturę wrzenia. Kolejnym wyborem jest więc olej rzepakowy bez zbędnych dodatków.

- W mojej lodówce znajdziemy też masło, choć używane bardzo sporadycznie. Zdecydowanie jednak nie ma margaryny ani smalcu - ujawnia.

Do gotowania wykorzystuje wiele przypraw, zarówno świeżych, jak i suszonych ziół. Gotowe mieszanki czy kostki rosołowe nie mają jednak prawa bytu w jego domu.

- Ważne są nie tylko produkty, które wybieramy, ale także sposób przygotowania. Smażenie lepiej zastąpić duszeniem, grillowaniem lub gotowaniem na parze - dodaje ekspert.

W lodówce kardiologa nie może zabraknąć warzyw i owoców
W lodówce kardiologa nie może zabraknąć warzyw i owoców© dr Witold Mazur

Deserem najczęściej są domowe lody - sorbety oraz nieco cięższe opcje na bazie serka mascarpone. Te spożywają głównie dzieci, bo to właśnie młodzi zwykle mają ochotę na takie przysmaki.

- Generalnie unikamy trzech rzeczy: cukru, pieczywa oraz alkoholu - w skrócie opisuje dietę swoją i rodziny kardiochirurg.

Lekarz podkreśla, że produkty na bazie białej mąki są zwykle mocno przetworzone, a do tego tuczące. Niejasny skład to kolejny powód, dla którego zdecydowanie unika tego typu żywności.

- Największym zagrożeniem dla prawidłowego odżywiania jest cukier dodawany do wszystkiego oraz żywność wysokoprzetworzona - przestrzega ekspert. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z umiarem i świadomie

Kardiolog odżywia się przede wszystkim świadomie. Warto także zauważyć, że nie liczy kalorii. Zamiast tego skupia się, by dostarczyć organizmowi wartościowych składników i zaspokoić głód.

Zdrowo nie znaczy nudno
Zdrowo nie znaczy nudno© dr Witold Mazur

- Zdrowa dieta w dużej mierze polega na tym, by wiedzieć, co właściwie trafia na nasze talerze. Warto się nauczyć, co wywołuje radość, a co sytość. Zdrowe jedzenie też przecież może być pyszne - radzi dr Mazur.

Skomponowanie zdrowego jadłospisu wcale nie musi być trudne ani czasochłonne. Dokonując świadomych wyborów, realnie wpływamy na nasze zdrowie, a tym samym długość życia, warto więc zacząć już dziś. Jak to zrobić?

- Najlepszą drogą do osiągnięcia sukcesu jest unikanie tego, co do niego nie prowadzi - podsumowuje ekspert.

Wybrane dla Ciebie