ProfilaktykaZmniejsza ryzyko demencji i parkinsona. Większość ma niedobory

Zmniejsza ryzyko demencji i parkinsona. Większość ma niedobory

Badania sugerują, że wiele osób nie dostarcza organizmowi wystarczającej ilości magnezu, kluczowego minerału, zwanego nie bez powodu pierwiastkiem życia. Tymczasem jego odpowiednia ilość w diecie może chronić przed schorzeniami układu nerwowego, a nawet nowotworami.

Magnez można uzupełniać wraz z dietą i poprzez suplementy
Magnez można uzupełniać wraz z dietą i poprzez suplementy
Źródło zdjęć: © Getty Images | Yann Avril

14.02.2025 16:03

Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów, koniecznych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mimo że magnez występuje w wielu produktach spożywczych, coraz więcej osób zmaga się z jego niedoborem. Wynika to zarówno z niewłaściwej diety, jak i z czynników środowiskowych czy nadmiernej ilości stresu w codziennym życiu.

Magnez i jego rola w organizmie

Magnez jest kluczowy dla układu nerwowego, mięśni, zdrowych kości i zębów, równowagi elektrolitowej oraz syntezy białek - tłumaczy dr Pamela Mason, doradczyni ADACT Medical w rozmowie z express.co.uk.

Jak podkreśla ekspertka, z tego też powodu wyniki badania UK National Diet and Nutrition Survey są "ekstremalnie niepokojące".

Niepokojące wyniki badań Brytyjczyków

Aż 40 proc. osób w wieku 11-18 lat, 12 proc. w wieku 19-64 lat i 13 proc. osób powyżej 65. roku życia nie osiąga Dolnego Zalecanego Poziomu Spożycia (LRNI) magnezu.

LRNI to ilość składnika odżywczego wystarczająca jedynie dla niewielkiej liczby osób o niskich wymaganiach. Większość ludzi potrzebuje więcej –wyjaśnia dr Mason.

Dla kobiet dane są jeszcze bardziej niepokojące: 47 proc. dziewcząt w wieku 11-18 lat, 11 proc. kobiet w wieku 19-64 lat i 11 proc. powyżej 65. roku życia spożywa zbyt mało magnezu. Dr Mason podkreśla znaczenie tego minerału dla ogólnego zdrowia. Ekspertka odnosi się do badania z Australii Południowej, które łączy niski poziom magnezu ze zwiększonym ryzykiem uszkodzeń DNA.

Istotne wnioski z badań

Badania Uniwersytetu Australii Południowej wykazały korelację między niskim poziomem magnezu a wysokim poziomem homocysteiny, aminokwasu, którego podwyższony poziom w organizmie generuje niektóre choroby cywilizacyjne.

Naukowcy twierdzą, że ten aminokwas uszkadza geny, zwiększając podatność na chorobę Alzheimera i Parkinsona, choroby przewodu pokarmowego, różne rodzaje nowotworów i cukrzycę. To oznacza, że istnieje jeszcze więcej powodów, by upewnić się, że każdy dostarcza wystarczającą ilość magnezu - tłumaczy dr Mason.

Według dr Mason mężczyźni w wieku 19-64 lat potrzebują 300 mg magnezu dziennie, podczas gdy kobiety w tym samym wieku potrzebują 270 mg.

Które produkty spożywcze są bogate w magnez?

Żywność bogata w magnez obejmuje zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż, pełnoziarniste produkty zbożowe, fasolę, wołowinę, kurczaka, orzechy, nasiona, a nawet ciemną czekoladę o wysokiej zawartości kakao.

Większość osób powinna być w stanie dostarczyć wystarczającą ilość magnezu z pożywienia, ale restrykcyjne lub niezrównoważone diety mogą wymagać suplementacji, aby uzupełnić niedobory. Podstawowe problemy zdrowotne lub leki również mogą utrudniać wchłanianie magnezu –zauważa Dr Mason.
magnezminerałniedobór
Wybrane dla Ciebie