Świadome odżywianieOrientalny dodatek. Działa na bakterie i wirusy, chroni przed rakiem

Orientalny dodatek. Działa na bakterie i wirusy, chroni przed rakiem

Orientalna przyprawa nie tylko może wzbogacać smak porannej kawy, ale także przynosi korzyści zdrowotne. Zabija bakterie i wirusy, wspiera odporność, a nawet może działać antynowotworowo.

Kawa z goździkami wspiera zdrowie
Kawa z goździkami wspiera zdrowie
Źródło zdjęć: © Getty Images

11.02.2025 14:30

Kawa jest nieodłącznym elementem codziennego życia wielu osób. Choć często mówi się o jej szkodliwości, badania pokazują, że umiarkowane spożycie może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Jej korzystny wpływ na organizm można potęgować, dodając do naparu goździki. Ta orientalna przyprawa wielokrotnie była przedmiotem badań naukowców.

Zdrowotne właściwości goździków

Eugenol, główny składnik goździków, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Pomaga w łagodzeniu bólów reumatycznych oraz wspiera układ pokarmowy, poprawiając perystaltykę jelit.

Goździki mają także działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Dodanie ich do kawy może zatem wspierać układ odpornościowy. Jedno z niedawnych badań dowiodło, że eugenol może wspierać regenerację wątroby. Naukowcy wykazali również, że obecne w goździkach olejki eteryczne mają właściwości antynowotworowe.

Jak przygotować kawę z goździkami?

Przygotowanie kawy z goździkami jest banalnie proste. Wystarczy wrzucić 2-3 goździki do filiżanki kawy i odstawić na kilka minut. Przyprawa ta doskonale komponuje się z aromatem kawy, tworząc harmonijną mieszankę. Można również użyć mielonych goździków, dodając je do ekspresu ciśnieniowego lub kawy przelewowej.

Wybrane dla Ciebie