Świadome odżywianie"Przyprawa długowieczności". Wspiera walkę z alzheimerem, parkinsonem

"Przyprawa długowieczności". Wspiera walkę z alzheimerem, parkinsonem

Nauka potwierdza prozdrowotne działanie cynamonu, a jego zalety obejmują znacznie więcej niż tylko walory smakowe i aromatyczne. Ta popularna przyprawa korzenna, obecna w kuchniach na całym świecie, jest niezwykle cenna w codziennej diecie.

Cynamon ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Cynamon ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SkazovaAlla

Skąd wziął się cynamon?

Już w starożytnym Egipcie cynamon był cenionym towarem luksusowym, dostępnym jedynie dla najbogatszych i wykorzystywanym w obrzędach oraz balsamowaniu zwłok. Jego silne właściwości antyseptyczne pomagały balsamistom chronić ciała przed rozkładem spowodowanym przez bakterie. Wierzono również, że posiada magiczną moc i może przynosić szczęście wpływowym osobistościom.

Współcześnie, cynamonowi nadal przypisuje się wiele "ponadnaturalnych" właściwości. Według niektórych przesądów, przyprawa ta może chronić dom przed negatywną energią i przyciągać bogactwo. Bez względu na to, czy wierzymy w takie praktyki, jedno jest pewne – niezwykły zapach cynamonu z powodzeniem stosowany jest m.in. w aromaterapii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oto przyprawy, które przyspieszają odchudzanie

Jak cynamon wpływa na zdrowie?

Nauka od lat bada prozdrowotne właściwości cynamonu, a wyniki są imponujące. Wśród licznych korzyści płynących z regularnego stosowania tej przyprawy wymienić można:

  • bogactwo antyoksydantów: zawiera duże ilości polifenoli, które chronią organizm przed chorobami serca, cukrzycą i niektórymi nowotworami;
  • działanie przeciwzapalne: przeciwutleniacze w cynamonie pomagają redukować stany zapalne, zmniejszając ryzyko chorób i otyłości;
  • ochronę serca: cynamon może poprawiać kluczowe dla ryzyka chorób serca parametry, takie jak poziom cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienie krwi;
  • poprawę wrażliwości na insulinę: przyprawa ta wspiera zdrowie metaboliczne, minimalizując ryzyko wystąpienia cukrzycy;
  • obniżenie poziomu cukru we krwi: cynamon pomaga regulować poziom glukozy na czczo;
  • korzyści neurologiczne: badania na zwierzętach sugerują, że cynamon może wspierać leczenie chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona; 
  • ochronę przed nowotworami: dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antyoksydacyjnemu może chronić przed rozwojem raka;
  • właściwości antyseptyczne: skutecznie zapobiega infekcjom bakteryjnym i grzybiczym;
  • działanie przeciwwirusowe: badania in vitro wskazują, że może chronić przed niektórymi wirusami.

Niektóre z powyższych czynników, takie jak wpływ na poziom cholesterolu, glikemię bądź ciśnienie krwi, odgrywają kluczową rolę w kwestii długowieczności, bo to właśnie te parametry, jeśli są nieprawidłowe, stoją za chorobami prowadzącymi do bezpośredniego skrócenia przewidywanej długości życia.

Cynamon to zatem nie tylko smaczny dodatek do potraw i napojów, ale również potężne wsparcie dla naszego zdrowia. Warto mieć go zawsze pod ręką i korzystać z jego niezwykłych właściwości na co dzień.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie