"Przyprawa długowieczności". Wspiera walkę z alzheimerem, parkinsonem
Nauka potwierdza prozdrowotne działanie cynamonu, a jego zalety obejmują znacznie więcej niż tylko walory smakowe i aromatyczne. Ta popularna przyprawa korzenna, obecna w kuchniach na całym świecie, jest niezwykle cenna w codziennej diecie.
Skąd wziął się cynamon?
Już w starożytnym Egipcie cynamon był cenionym towarem luksusowym, dostępnym jedynie dla najbogatszych i wykorzystywanym w obrzędach oraz balsamowaniu zwłok. Jego silne właściwości antyseptyczne pomagały balsamistom chronić ciała przed rozkładem spowodowanym przez bakterie. Wierzono również, że posiada magiczną moc i może przynosić szczęście wpływowym osobistościom.
Współcześnie, cynamonowi nadal przypisuje się wiele "ponadnaturalnych" właściwości. Według niektórych przesądów, przyprawa ta może chronić dom przed negatywną energią i przyciągać bogactwo. Bez względu na to, czy wierzymy w takie praktyki, jedno jest pewne – niezwykły zapach cynamonu z powodzeniem stosowany jest m.in. w aromaterapii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oto przyprawy, które przyspieszają odchudzanie
Jak cynamon wpływa na zdrowie?
Nauka od lat bada prozdrowotne właściwości cynamonu, a wyniki są imponujące. Wśród licznych korzyści płynących z regularnego stosowania tej przyprawy wymienić można:
- bogactwo antyoksydantów: zawiera duże ilości polifenoli, które chronią organizm przed chorobami serca, cukrzycą i niektórymi nowotworami;
- działanie przeciwzapalne: przeciwutleniacze w cynamonie pomagają redukować stany zapalne, zmniejszając ryzyko chorób i otyłości;
- ochronę serca: cynamon może poprawiać kluczowe dla ryzyka chorób serca parametry, takie jak poziom cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienie krwi;
- poprawę wrażliwości na insulinę: przyprawa ta wspiera zdrowie metaboliczne, minimalizując ryzyko wystąpienia cukrzycy;
- obniżenie poziomu cukru we krwi: cynamon pomaga regulować poziom glukozy na czczo;
- korzyści neurologiczne: badania na zwierzętach sugerują, że cynamon może wspierać leczenie chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona;
- ochronę przed nowotworami: dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antyoksydacyjnemu może chronić przed rozwojem raka;
- właściwości antyseptyczne: skutecznie zapobiega infekcjom bakteryjnym i grzybiczym;
- działanie przeciwwirusowe: badania in vitro wskazują, że może chronić przed niektórymi wirusami.
Niektóre z powyższych czynników, takie jak wpływ na poziom cholesterolu, glikemię bądź ciśnienie krwi, odgrywają kluczową rolę w kwestii długowieczności, bo to właśnie te parametry, jeśli są nieprawidłowe, stoją za chorobami prowadzącymi do bezpośredniego skrócenia przewidywanej długości życia.
Cynamon to zatem nie tylko smaczny dodatek do potraw i napojów, ale również potężne wsparcie dla naszego zdrowia. Warto mieć go zawsze pod ręką i korzystać z jego niezwykłych właściwości na co dzień.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl