Świadome odżywianieFitoskładniki, polifenole i odżywcze cuda. Ekspertka dzieli się przepisem na sałatkę długowieczności

Fitoskładniki, polifenole i odżywcze cuda. Ekspertka dzieli się przepisem na sałatkę długowieczności

Dr Monisha Bhanote, specjalistka od długowieczności, dzieli się przepisem na wyjątkową sałatkę. Jest ona bogata w fitoskładniki, polifenole i najważniejsze składniki odżywcze. Wspiera zdrowie, witalność organizmu oraz długie życie.

Jedzenie sałatek może wspierać zdrowie
Jedzenie sałatek może wspierać zdrowie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Katarzyna Kurek

21.01.2025 20:17

12 proc. niższe ryzyko zgonu

Regularne spożywanie dużej ilości owoców i warzyw jest kluczem do długiego i zdrowego życia. Potwierdzają to badanie opublikowane w 2021 roku w czasopiśmie "Circulation". Wykazano w nich, że osoby jedzące pięć porcji owoców i warzyw dziennie miały o 12 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu chorób serca w porównaniu do tych, które spożywały jedynie dwie porcje dziennie.

Nie wszystkie owoce i warzywa przynoszą jednakowe korzyści, dlatego kluczowe jest ich odpowiednie zestawianie. Dr Monisha Bhanote, specjalistka od długowieczności i autorka "The Anatomy of Wellbeing", doskonale opanowała tę sztukę. W wywiadzie dla "CNBC Make It" podzieliła się przepisem na sałatkę, zaprojektowaną tak, by wspierała zdrowie i witalność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

- Moja ulubiona sałatka jest odzwierciedleniem filozofii CellCare, celowo zaprojektowanej tak, aby zapewnić mieszankę fitoskładników, polifenoli i niezbędnych składników odżywczych, które wspierają witalność komórkową – powiedziała.

Sałatka dr Monishy Bhanote

Dr Bhanote tworzy swoje pożywne sałatki, łącząc następujące składniki:

  • ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak kapusta włoska, szpinak i boćwina,
  • roślinne źródła białka, m.in. tofu, ciecierzycę i fasolę,
  • chrupiące warzywa w kolorach tęczy, np. rzodkiewki, fioletową kapustę, ogórki i marchewki,
  • świeże owoce i zioła, takie jak jagody, granaty, mięta i kolendra,
  • zdrowe tłuszcze z awokado oraz nasion sezamu, konopi i słonecznika.

Czemu dr Bhanote wybiera akurat te produkty? Jak wyjaśnia, ciemnozielone warzywa liściaste są bogate w witaminy A, C i K oraz kwas foliowy, co wspiera zdrowie komórek i dodają energii. Roślinne źródła białka dostarczają niezbędnych aminokwasów, a chrupiące warzywa w kolorach tęczy zapewniają przeciwutleniacze i fitoskładniki, wspierające regenerację komórek.

Świeże owoce nie tylko wzbogacają smak, ale są też bogate w cenne przeciwutleniacze i polifenole. Zioła mają natomiast właściwości detoksykujące i przeciwzapalne. Nasiona sezamu, konopi i słonecznika dodają chrupkości oraz dostarczają kwasów omega-3, które wspierają zdrowie serca.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie