Owoc, który działa jak eliksir młodości. Zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy
Owoce to nieodłączny element diety. Dostarczają organizmowi wielu niezbędnych minerałów i witamin, ale na tym ich zalety wcale się nie kończą. Wybierając odpowiednie owoce możemy wspierać długowieczność.
25.11.2024 10:14
Dzięki unikalnym składnikom odżywczym niektóre owoce doskonale sprawdzają się we wspieraniu dłuższego i zdrowszego życia, a dodatkowo działają przeciwstarzeniowo. Po które z nich najlepiej sięgać?
Owoce jagodowe
To pozycja absolutnie obowiązkowa dla wszystkich osób, które szczególną uwagę przykładają do zdrowia. Owoce te przeciwdziałają procesom związanym ze starzeniem, a do tego zapewniają mnóstwo energii.
Niepozorne owoce są bogate w przeciwutleniacze, szczególnie antocyjany, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Są również dobrym źródłem witaminy C, witaminy K i błonnika.
Te składniki odżywcze działają razem, aby wspierać układ odpornościowy, poprawiać zdrowie układu sercowo-naczyniowego i promować zdrowe trawienie. Do tego zmniejszają stany zapalne i przyczyniają się do poprawy funkcji poznawczych.
Pomarańcze
Pomarańcze to nieocenione źródło witaminy C, która nie tylko wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed infekcjami, ale także zmniejsza stres oksydacyjny w organizmie.
Cytrusy zawierają również kwas foliowy, potas i witaminę A, które są ważne dla ogólnego zdrowia i długowieczności. Pomarańcze chronią przed chorobami przewlekłymi, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się oraz wspierają zdrowie serca.
Kiwi
Kiwi to prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych. Niepozorny owoc zawiera witaminę C, E, K, pełno w nim też błonnika i przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniami.
Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i przeciwdziała wolnym rodnikom. Z kolei witamina K jest niezbędna do utrzymania zdrowia kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy wraz z wiekiem.
Regularne spożywanie kiwi pomoże utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i obniżyć ryzyko chorób serca. Smaczny owoc wspiera produkcję kolagenu w skórze oraz zapewnia zdrowie jelit.
Arbuz
Arbuz to pyszny i orzeźwiający owoc, który ma niewiele kalorii, ale doskonale nawadnia. Jest również bogaty w witaminy A i C, które są silnymi przeciwutleniaczami, pomagają chronić skórę przed uszkodzeniami i zmniejszają oznaki starzenia.
W arbuzie znajdziemy też likopen. Badania wykazały, że ten karotenoid wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka niektórych rodzajów raka i chorób serca.
Zobacz także
Winogrona
Winogrona są doskonałym źródłem witaminy C i K, a także przeciwutleniaczy, w tym resweratrolu. Badania wykazały, że ten potężny antyoksydant zmniejsza stany zapalne i chroni organizm przed chorobami związanymi z wiekiem.
Granaty
Są pełne przeciwutleniaczy, w szczególności punikalaginy i kwasu punikowego, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi.
Owoce wspierają produkcję kolagenu, co pomaga w zachowaniu elastyczności skóry i zmniejszeniu zmarszczek. Wszystko dzięki witaminie C, która jest niezbędna do syntezy kolagenu i naprawy skóry oraz witaminie K wpierającej krzepnięcie krwi.
Regularne spożywanie granatów korzystnie wpłynie na serce, obniży ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym raka oraz cukrzycy. Owoce te są też niezastąpionym paliwem dla mózgu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Awokado
Awokado to owoc bogaty w zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy i minerały. Zawarty w nim kwas oleinowy zmniejsza stany zapalne i poprawia zdrowie serca. Witamina C i E skutecznie poradzą sobie z uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Jednonienasycone tłuszcze w awokado mogą pomóc poprawić elastyczność skóry i zmniejszyć widoczność zmarszczek. Z kolei wysoki poziom błonnika pomaga w trawieniu i wspiera zdrowie jelit.
Papaja
Jednym z najlepszych owoców przeciwstarzeniowych jest papaja. To cenne źródło witaminy C, która chroni skórę przed starzeniem. Zawiera również witaminę A, która pomaga utrzymać zdrowie skóry oraz wzroku.
Do szczególnych korzyści zdrowotnych papai należy poprawa trawienia, wzmocnienie układu odpornościowego i zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie. Enzymy w papai wspierają młodzieńczy wygląd.