Tania jak ziemniaki, pospolita jak cebula. Jest polskim superfood
Obok cebuli, buraków czy ziemniaków jest najbardziej powszechnym i najtańszym warzywem. Na jej bazie przygotowuje się tradycyjne i lubiane przez Polaków potrawy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że kapusta mogłaby nosić miano polskiego superfood.
12.02.2025 20:00
Kapusta, często niedoceniana, jest prawdziwym skarbem dla osób starszych. Zawiera wiele składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia. Witaminy i minerały w kapuście, takie jak witaminy C, K, B oraz potas, wapń, magnez i żelazo, wspierają układ odpornościowy, wzmacniają kości oraz normalizują pracę serca i układu nerwowego.
Właściwości zdrowotne kapusty
Kapusta jest bogata w błonnik, który poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Badania wskazują również, że błonnik w diecie wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, a nawet raka jelita grubego. Dodatkowo kapusta jest źródłem antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami i spowalniają proces starzenia.
Witamina C, obecna w dużych ilościach w kapuście, wspiera układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami. Wapń i witamina K wzmacniają kości i zapobiegają osteoporozie, która jest powszechna wśród seniorów. Potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi i utrzymać zdrowie serca. Niektóre badania sugerują, że spożywanie kapusty może zmniejszać ryzyko rozwoju kilku rodzajów nowotworów, jak rak piersi czy prostaty.
Ochrona przed chorobami. Sięgaj zwłaszcza po kiszoną
Kapustę można spożywać na różne sposoby: świeżą, duszoną, kiszoną czy gotowaną. Szczególnie kiszona kapusta jest wartościowa, ponieważ zawiera probiotyki wspierające zdrowie jelit i wpływające pozytywnie na mikrobiom jelitowy.
W takiej postaci kapusta wykazuje działanie przeciwzapalne, korzystnie wpływa na profil lipidowy i gospodarkę glukozy w organizmie. Może więc być wsparciem w ochronie przed cukrzycą typu 2 i hipercholesterolemią.