Ta witamina pomaga hamować starzenie. Często popełniamy błąd w jej suplementacji

Choć witamina C jest ceniona za swój pozytywny wpływ na zdrowie, coraz częściej pojawiają się wątpliwości dotyczące skuteczności jej suplementacji, zwłaszcza w postaci preparatów o wysokim stężeniu. Czy potrzebujemy dodatkowych dawek tej substancji, czy wystarczy zbilansowana dieta?

witamina C
witamina C
Źródło zdjęć: © Getty Images | 2022 Getty Images

26.01.2025 20:03

Jak działa na organizm witamina C?

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jej prawidłowe spożycie chroni organizm przed infekcjami i wspomaga regenerację podczas choroby.

Działa jako silny antyoksydant, redukując stres oksydacyjny komórek, co spowalnia proces starzenia i obniża ryzyko chorób przewlekłych, w tym układu sercowo-naczyniowego. Ponadto wspomaga produkcję kolagenu, wpływając korzystnie na stan skóry, kości i naczyń krwionośnych.

Zgodnie z zaleceniami Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) w USA, dorosły mężczyzna powinien spożywać dziennie 90 mg witaminy C, a kobieta 75 mg. Dla kobiet w ciąży dawka ta wzrasta do 115–120 mg. Dzieci i młodzież potrzebują mniejszych ilości – od 15 mg u najmłodszych do 45 mg u nastolatków. Palacze powinni zwiększyć dzienną dawkę o dodatkowe 35 mg ze względu na zwiększone zapotrzebowanie organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie błędy popełniamy suplementując witaminę C?

Eksperci zwracają jednak uwagę na ograniczenia związane z suplementacją witaminy C. Na rynku dostępne są suplementy zawierające nawet 1000 mg tej witaminy. Chociaż taka ilość mieści się w uważanym za bezpieczny dla zdrowia maksymalnym dziennym spożyciu, specjaliści przypominają, że organizm nie jest w stanie magazynować nadmiaru tej witaminy - jest on wydalany.

Jednorazowe przyjęcie takiej dawki nie powinno zaszkodzić zdrowej osobie, ale długotrwałe stosowanie wysokich dawek może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.

Farmakolog prof. Jarosław Woroń w rozmowie z Polską Agencją Prasową podkreślił, że organizm nie zawsze w pełni przyswaja substancje zawarte w suplementach, a niektóre preparaty mogą zawierać witaminę w biologicznie nieaktywnej formie, co sprawia, że są nieskuteczne. Dlatego suplementacja powinna być stosowana jedynie w szczególnych przypadkach, takich jak palenie papierosów, nowotwory, zaburzenia wchłaniania w jelitach czy inne choroby wpływające na metabolizm.

Oznaki, że brakuje ci witaminy C

Organizm może sygnalizować, że mamy deficyt tego składnika. Objawy niedoboru witaminy C obejmują:

ból mięśni

osłabienie i zmęczenie

gorączkę

siniaki

utratę apetytu

krwawienie lub opuchnięte dziąsła

owrzodzenia w jamie ustnej

niewyjaśnioną wysypkę lub czerwone plamy.

Jeśli podejrzewasz niedobór, skonsultuj się z lekarzem. Może on ocenić objawy i postawić diagnozę. Specjaliści jednak zgodnie zalecają pozyskiwanie witaminy C z naturalnych źródeł pokarmowych.

Prof. Woroń zaznacza, że nie jest to trudne, gdyż produkty bogate w tę witaminę są powszechnie dostępne. Do najlepszych naturalnych źródeł należą papryka, owoce cytrusowe oraz inne świeże owoce i warzywa. Spożywanie ich w ramach zrównoważonej diety zapewnia odpowiednią ilość kwasu askorbinowego bez ryzyka związanego z nadmierną suplementacją.

Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie