Świadome odżywianieTak Jennifer Aniston zachowuje wieczną młodość. Jej ulubione "superfood" podbija sieć

Tak Jennifer Aniston zachowuje wieczną młodość. Jej ulubione "superfood" podbija sieć

Ciebie też zastanawia sekret oszałamiającej figury i świetlistej cery Jennifer Aniston? Podobno aktorka często sięga po odżywczą "superfoods salad". Jednak to nie sałata zajmuje główne miejsce w tym daniu!

Jennifer Aniston
Jennifer Aniston
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Katarzyna Kurek

23.11.2024 19:55

Pełnowartościowe białko roślinne, które pokochasz

Jennifer Aniston, ikona serialu "Przyjaciele", ma obecnie 55 lat. Jednak wygląda znacznie młodziej, niż wskazywałaby jej metryka. To, co zachwyca to przede wszystkim jej smukłe i wysportowane ciało oraz promienna cera. Co robi aktorka, żeby wyglądać tak pięknie? Podobno w swojej rutynie wellness często sięga po sałatki, w których kluczową rolę odgrywa komosa ryżowa.

Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, to doskonałe źródło białka roślinnego. Jest jednym z nielicznych roślinnych źródeł pełnowartościowego białka – dostarcza wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, które są kluczowe do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wysoka zawartość białka pomaga też tłumić głód i zapobiega podjadaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Superfood pełne błonnika i witamin

Komosa ryżowa jest też bogata w błonnik, witaminy i minerały. Dlatego jest szczególnie wartościowa dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Zawarty w quinoa błonnik (około 2,8 g na 100 g po ugotowaniu) pomaga w kontrolowaniu masy ciała, trawieniu i zdrowiu jelit.

Znajdujące się w niej witaminy A i B2 odgrywają kluczową rolę w zdrowiu skóry, oczu oraz układu nerwowego. Witamina A działa jako silny antyoksydant, pomaga redukować drobne linie i wydobywać młodzieńczy blask. Z kolei ryboflawina (witamina B2) poprawia elastyczność skóry. Może być też szczególnie korzystna dla osób z tendencją do trądziku.

Dodatkowo komosa ryżowa nie powoduje gwałtownych wzrostów poziomu cukru we krwi, gdyż ma niski indeks glikemiczny. A to sprawia, że jest też bardzo odpowiednim wyborem dla diabetyków.

Inne walory quinoa? Jest bogata w żelazo, może więc wspierać walkę z niedokrwistością spowodowaną niedoborem żelaza. Zawiera także przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie serca i chronią różne organy. Korzystne dla zdrowia serca są też wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3, także zawarte w quinoa. Oprócz tego jest ona źródłem wielu innych składników odżywczych, w tym kwasu foliowego, manganu, tiaminy, miedzi, magnezu, fosforu i potasu.

Wszystko to sprawia, że quinoa jest doskonałym wyborem dla osób dbających zarówno o zdrowie, formę i urodę!

Wybrane dla Ciebie