Świetny dla osób 50 plus. Zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów
Coraz częściej spotykane w polskich sklepach pomelo, zwane także pomarańczą olbrzymią lub chińskim grejpfrutem, to największy owoc cytrusowy na świecie. Oprócz imponujących rozmiarów zachwyca bogactwem składników odżywczych. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć pomelo do swojej diety.
05.02.2025 18:43
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i rośnie dziko na Fidżi. Dojrzałe owoce osiągają nawet 30 cm średnicy i ważą kilka kilogramów. W Polsce sezon na pomelo przypada na miesiące zimowe, od października do kwietnia, co czyni je idealnym owocem uzupełniającym dietę w chłodniejsze dni.
Jak wygląda pomelo?
Ten egzotyczny owoc ma grubą, gąbczastą skórkę, pod którą kryje się soczysty miąższ. Smak pomelo to połączenie słodyczy pomarańczy z delikatną goryczką grejpfruta. Aby go obrać, najlepiej naciąć skórkę od góry do dołu i oddzielić ją palcami od białej błony. Kolor skórki i miąższu może się różnić w zależności od odmiany.
Wybierając pomelo, warto zwrócić uwagę na jego ciężar i wygląd. Owoce powinny być ciężkie, z gładką, błyszczącą skórką pozbawioną plam i uszkodzeń. Lżejsze egzemplarze mogą być wysuszone i mniej soczyste.
Właściwości pomelo
Warto podkreślić, że pomelo jest bogate w witaminę C i potas. Dostarcza również niewielkie ilości witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, wapń, magnez, cynk, fosfor i miedź. Zawiera spore ilości błonnika, co sprzyja uczuciu sytości i wspiera zdrowie jelit poprzez stymulację wzrostu pożytecznych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym.
Pomelo obfituje w cenne związki bioaktywne – flawonoidy, kumaryny, kwasy fenolowe, garbniki oraz karotenoidy. Zawiera antyoksydanty takie jak witamina C, naringenina, naringina i likopen, które pomagają chronić komórki przed działaniem wolnych rodników. Zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy w diecie może obniżyć stres oksydacyjny i zmniejszyć ryzyko wielu chorób, w tym zapalenia stawów, chorób serca i nowotworów. Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów pomelo może również wywierać działanie przeciwstarzeniowe.
Kto powinien spożywać pomelo?
Dzięki niskiej kaloryczności – 100 g miąższu to tylko 40 kcal – oraz wysokiej zawartości błonnika pomelo jest idealne dla osób dbających o linię. Potas obecny w owocu pomaga obniżać ciśnienie krwi, co korzystnie wpływa na serce.
Warto jednak pamiętać, że pomelo może wpływać na działanie niektórych leków, zwłaszcza statyn stosowanych w celu obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Podobnie jak grejpfruty, owoce pomelo mogą powodować wielokrotny wzrost stężenia statyn we krwi. Jeśli przyjmujesz takie lub inne leki, skonsultuj spożycie pomelo z lekarzem.
Pomelo można spożywać na surowo lub wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Doskonale komponuje się w sałatkach owocowych i warzywnych, a także w daniach z mięsem, rybami czy owocami morza. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie z miąższu marmolad, dżemów czy soków. Kandyzowana skórka pomelo to smaczny dodatek do deserów i wypieków.