Zdrowe ciałoDziała na komórki jak warstwa ochronna. Patent na stres oksydacyjny

Działa na komórki jak warstwa ochronna. Patent na stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny przyczynia się do starzenia organizmu poprzez uszkodzenia DNA, białek i lipidów. Istnieje jednak bardzo prosty sposób, dzięki któremu można go zredukować. Wystarczy włączyć do diety niepozorny produkt.

Jak się uchronić przed stresem oksydacyjnym?
Jak się uchronić przed stresem oksydacyjnym?
Źródło zdjęć: © Facebook, Getty Images

10.01.2025 10:51

Jakie są skutki stresu oksydacyjnego?

Reaktywne formy tlenu, powstające w mitochondriach, mogą prowadzić do przedwczesnego starzenia się organizmu. Nadmiar wolnych rodników uszkadza strukturę DNA, białka i lipidy, co zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Kluczowe jest utrzymanie równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami.

Przewlekły stres oksydacyjny przyspiesza starzenie się skóry, prowadząc do utraty kolagenu i elastyny. Skutkuje to pojawieniem się zmarszczek i drobnych linii. Uszkodzenia białek i lipidów mogą prowadzić do poważnych chorób, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze.

Jak walczyć ze stresem oksydacyjnym?

Przeciwutleniacze, takie jak witaminy A, C i E neutralizują wolne rodniki. Regularne spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty może spowolnić proces starzenia i chronić przed chorobami.

Witamina A stymuluje produkcję kolagenu, co poprawia elastyczność skóry. Witamina C działa przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo, a witamina E wspiera budowę czerwonych krwinek i chroni lipidy przed utlenianiem.

Naturalne źródła przeciwutleniaczy

Resweratrol, obecny w winogronach i czerwonym winie oraz kurkumina z kurkumy, działają antybakteryjnie i antynowotworowo. W szczególności resweratrol od kilku lat jest obiektem intensywnych badań naukowców. Jego roli w zapobieganiu starzenia nie da się przecenić.

- Resweratrol i inne przeciwutleniacze są dla twoich komórek czymś w rodzaju folii. Owijają komórkę jak porządna warstwa – mówi cytowana przez Health Cleveland Clinic dietetyczka Julia Zumpano.

- Więc gdy w twoim krwiobiegu i w środowisku krążą związki, które próbują zaatakować i uszkodzić komórkę, ty masz dodatkową warstwę ochronną - wyjaśnia.

Równie ważnym w kontekście stresu oksydacyjnego związkiem jest beta-karoten. Należy go szukać w brzoskwiniach, morelach, ale też naszej pospolitej marchwi. To właśnie ten związek jest kluczowy w kontekście młodzieńczego wyglądu skóry.

Polifenoli należy szukać w szczególności w warzywach i owocach, a także niektórych napojach. Zielona herbata, ale też kawa czy kakao również zmniejszają stres oksydacyjny.

Umiarkowana aktywność fizyczna to kolejny element, który pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym Ważne jest, aby dostosować intensywność ćwiczeń do własnych możliwości, by nie zwiększać produkcji wolnych rodników.

Warto unikać przetworzonej żywności, oraz takich czynników jak alkohol i papierosy, które mogą zwiększać produkcję wolnych rodników.

Wybrane dla Ciebie