Świadome odżywianieChcesz dożyć 100 lat? W diecie nie może zabraknąć 2 rzeczy

Chcesz dożyć 100 lat? W diecie nie może zabraknąć 2 rzeczy

Marzysz o długowieczności? Klucz do zdrowia i witalności tkwi w tym, co jemy. Unikanie śmieciowej żywności i sięganie po zdrowe produkty to jednak nie wszystko. Ważne, by w diecie nie zabrakło dwóch składników. Znajdują się w niemal każdym domu.

Białko i błonnik to dwa kluczowe składniki w diecie
Białko i błonnik to dwa kluczowe składniki w diecie
Źródło zdjęć: © Getty Images

06.02.2025 09:31

Długie życie i dobra forma to marzenie wielu z nas. Kluczem do tego jest odpowiednia dieta, która wspiera zdrowie, m.in. zmniejszając ryzyko rozwoju chorób określanych mianem cywilizacyjnych. Cukrzyca typu 2, otyłość, nowotwory czy choroby układu krążenia najczęściej odpowiadają za skrócenie życia w krajach rozwiniętych, w tym w Polsce.

Co warto jeść, by dożyć setki?

Odpowiednie składniki odżywcze wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają funkcjonowanie serca, a także wspomagają regenerację organizmu. To, co jemy, ma ogromny wpływ na naszą przyszłość, dlatego warto zadbać o to, by codziennie dostarczać sobie odpowiednią porcję zdrowych i odżywczych produktów. W związku z tym warto postawić na:

  • produkty bogate w błonnik - takie jak produkty pełnoziarniste, komosa, ryż, kasza, płatki owsiane, migdały oraz owoce,
  • białko - zarówno zwierzęce, jak i roślinne źródła tj. tofu, twaróg, nasiona roślin strączkowych czy jajka.


O czym warto pamiętać?

Metaanalizy wykazały, że osoby spożywające więcej błonnika mają niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca, raka i cukrzycy. Wzrost spożycia błonnika o 10 gramów dziennie może obniżyć ryzyko śmiertelności nawet o dziesięć procent. Błonnik rozpuszczalny obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko chorób serca, udaru mózgu i miażdżycy. Regularne spożycie błonnika wiąże się z niższą śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Błonnik jest również prebiotykiem, czyli pożywką dla korzystnych bakterii jelitowych. Zdrowy mikrobiom wspiera układ odpornościowy, redukuje stany zapalne i może wpływać na zdrowie psychiczne, co pośrednio wpływa na długowieczność.

Konsumpcja białka ma istotny wpływ na zdrowie i długowieczność, ale jej efekty zależą od kilku czynników, takich jak ilość spożywanego białka, jego źródło, wiek oraz ogólny styl życia. Umiarkowane spożycie białka w młodszym wieku może sprzyjać zdrowiu, ale nadmiar białka (szczególnie pochodzenia zwierzęcego) bywa powiązany z wyższym ryzykiem chorób przewlekłych, takich jak nowotwory czy choroby sercowo-naczyniowe. Z drugiej strony, wyższe spożycie białka u osób starszych może pomóc w utrzymaniu masy mięśniowej i siły, co zapobiega utracie mięśni związanej z wiekiem i zmniejsza ryzyko upadków oraz złamań.

Wybrane dla Ciebie