Ma korzystny wpływ na serce i odporność. Polacy jednak rzadko sięgają po ten owoc

Kaki, znane jako persymona, to owoc z Azji Wschodniej, który wspiera zdrowie serca i odporność. Mimo dostępności w Polsce, jest rzadko wybierany. To błąd, ponieważ kaki ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Owoce kaki
Owoce kaki
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Debra Josephson

25.01.2025 16:19

Kaki, choć coraz częściej pojawia się na polskich stołach, wciąż jest owocem, po który sięgamy rzadko. A szkoda, ponieważ ten słodki i soczysty owoc ma wiele do zaoferowania – nie tylko cieszy podniebienie, ale również korzystnie wpływa na zdrowie. Dzięki zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, kaki wspomaga pracę serca, wzmacnia odporność i poprawia kondycję skóry. Choć nie jest jeszcze tak popularny jak inne owoce, warto włączyć go do swojej diety, by czerpać z jego licznych właściwości zdrowotnych.

Właściwości zdrowotne kaki

Kaki jest bogate w błonnik, witaminy i antyoksydanty, co korzystnie wpływa na zdrowie serca. Błonnik pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy. Potas zawarty w kaki wspomaga regulację ciśnienia krwi, co zmniejsza ryzyko nadciśnienia.

Wysoka zawartość witamin A i C wspiera zdrowie naczyń krwionośnych, a przeciwutleniacze pomagają w walce z procesami zapalnymi, które mogą prowadzić do chorób serca. Regularne spożywanie kaki może poprawić kondycję układu krążenia.

Kaki a odporność

Kaki jest bogate w witaminę C, co wspiera układ odpornościowy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Zawiera również błonnik, który wspomaga trawienie oraz przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami i mogą mieć właściwości przeciwzapalne.

Osoby z anemią powinny sięgać po kaki, ponieważ zwiększa ono przyswajalność żelaza. Jednak należy uważać, gdyż owoc ten może zamieniać się w "kamień".

Nadmiar kaki może sprawić, że powstanie w żołądku "kamień" i spowodować objawy takie jak: ból, brzucha, mdłości, wymioty, wzdęcia brzucha. Akurat ja miałem coś takiego dwa lata temu, kiedy był sezon na kaki i codziennie jadłem kilka - powiedział youtuber Ignacy z Japonii, rodowity Japończyk, który odkrywa przed Polakami tajniki japońskiej kuchni i kultury.
Wybrane dla Ciebie