Superfood dla naszych jelit, który omijamy na targowiskach. Skorzonera - dlaczego warto ją jeść?
Wspiera pracę układu trawiennego, dbając o nasz metabolizm, wzmacnia odporność organizmu i chroni serce – tak działa niepozorny z wyglądu superfood o nazwie skorzonera. Co powinniśmy wiedzieć o tej roślinie?
10.12.2024 15:42
Skorzonera - co to jest?
Skorzonera to warzywo z rodziny astrowatych, którą można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Nie jest tak popularna, jak marchewka, seler, pietruszka, czy burak, ale zyskuje na popularności. W smaku przypomina nieco szparagi, zaś z wyglądu pietruszkę w ciemniejszej skórce.
Jadalną część warzywa stanowi korzeń, sięgający maksymalnie 30 centymetrów długości. Z wierzchu posiada ciemnobrązową, czasem nawet bardziej czarną skórkę, pod którą znajduje się biały miąższ, zawierający sok mleczny. Część nadziemna rośnie nawet do 130 cm, wyróżnia się podłużnymi liśćmi i kwiatami w żółtym kolorze.
Można ją piec, gotować i smażyć, pasuje do dań warzywnych, mięsnych i sosów. Warto poznać ją bliżej, ponieważ wyróżnia się zawartością wielu witamin i minerałów. Jej regularne spożywanie niesie ze sobą korzyści dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zawiera skorzonera?
Skorzonera, występująca także pod takimi nazwami, jak czarny korzeń, szparag zimowy i wężymord. Ta ostatnia nazwa (wężymord) nawiązuje do dawnych czasów, w których traktowana była jako roślina lecznicza, przede wszystkim stosowana jako antidotum na jad żmii. Termin skorzonera pochodzi zaś z łacińskiej nazwy tej rośliny – "Scorzonera" — z tego względu nazwę powinno się wymawiać, nie łącząc liter r i z w "rz" (czyli skor-zonera).
Nasi przodkowie szybko zauważyli, że to warzywo ma o wiele więcej właściwości, niż tylko unicestwianie jadu żmii. Warto wprowadzić tę roślinę do swojego codziennego menu, gdyż jest cennym źródłem witamin, minerałów, polifenoli i inuliny. Zawiera niewiele kalorii - w 100 gramach znajduje się jedynie 50 kcal i ma niski indeks glikemiczny (IG = 30).
Wężymord zawiera polisacharydy, w tym około 13-16 proc. stanowi inulina, nieco mniejszy odsetek stanowią pektyny i błonnik pokarmowy. Sam korzeń skorzonery dostarcza białka, niewielkiej ilości tłuszczu (również kwasu α-linolenowego z rodziny omega-3), a także witamin: C, E, A, B1, B2, B3, B9. Nie wolno zapominać również o składnikach mineralnych, wśród których wymienia się potas, fosfor, wapń, sód i żelazo.
Właściwości czarnego korzenia
Uważa się, że skorzonera ma działanie wspomagające pracę układu pokarmowego, przeciwcukrzycowe, wzmacniające serce oraz łagodzące bóle reumatyczne i stawowe. Wspiera układ trawienny dzięki zawartości błonnika, lekko przeczyszcza i likwiduje zaparcia. Ze względu na właściwości obniżające poziom cukru we krwi, czarny korzeń polecany jest osobom zmagającym się ze zbyt wysokim poziomem cukru. Jego regularne spożywanie pomaga w regulowaniu poziomu cukru głównie za sprawą inuliny, czyli szczególnego rodzaju błonnika.
Zimowe szparagi zadziałają również ochronnie na serce. Powodują obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL i pomagają w regulowaniu ciśnienia krwi.
Warzywo to pozytywnie wpływa na odporność, dzięki zawartości witaminy C, odgrywającej kluczową rolę w ochronie przed wirusami i infekcjami. Skorzonera wykazuje także działanie przeciwzapalne, do którego przyczyniają się fitoskładniki o nazwie poliacetyleny. Spożycie skorzonery dodaje sił witalnych i energii, wzmacnia kości, poprawiając ich gęstość; można ją zatem traktować jako profilaktykę osteoporozy.
Skąd pochodzi i gdzie rośnie?
Skorzonera pochodzi z Europy, głównie środkowej oraz południowej, a także z Azji. Można ją również hodować w Polsce, nawet w ogródku domowym. Jest łatwa w uprawie i nie wymaga wyjątkowych warunków glebowych.
Zakup tego warzywa nie stanowi wyzwania - można kupić go w okresie jesienno-zimowym w dobrze zaopatrzonych sklepach z warzywami, na bazarkach, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz więcej supermarketów stara się wprowadzać skorzonerę do swojej oferty. Nie jest droga, koszt zakupu 1 kg tego warzywa to około 20 zł.
Z czym to się je, czyli jak przygotować skorzonerę?
Skorzonera nie wymaga skomplikowanego procesu przygotowania. Należy obchodzić się z nią jak z każdym innym warzywem korzeniowym - obrać ze skórki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, plasterki, talarki lub frytki. Oczywiście, warzywo można również przyrządzić w całości. Kluczowe jest jednak założenie rękawiczek przed obieraniem – w czasie tej czynności wydziela się lepiący sok, który klei ręce. Dodatkowo, skóra rośliny ma tendencje do barwienia skóry dłoni na brązowy kolor.
Smażona i pieczona skorzonera z dodatkiem przypraw smakuje wybornie. Gotowana również cieszy się powodzeniem (gotuje się około 25-30 minut). Nadaje się również do jedzenia w surowej postaci – chociażby jako surówka. Warzywo należy wtedy obrać, zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Czarny korzeń można mrozić i konserwować.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl