Superfood dla naszych jelit, który omijamy na targowiskach. Skorzonera - dlaczego warto ją jeść?
Wspiera pracę układu trawiennego, dbając o nasz metabolizm, wzmacnia odporność organizmu i chroni serce – tak działa niepozorny z wyglądu superfood o nazwie skorzonera. Co powinniśmy wiedzieć o tej roślinie?
Skorzonera - co to jest?
Skorzonera to warzywo z rodziny astrowatych, którą można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Nie jest tak popularna, jak marchewka, seler, pietruszka, czy burak, ale zyskuje na popularności. W smaku przypomina nieco szparagi, zaś z wyglądu pietruszkę w ciemniejszej skórce.
Jadalną część warzywa stanowi korzeń, sięgający maksymalnie 30 centymetrów długości. Z wierzchu posiada ciemnobrązową, czasem nawet bardziej czarną skórkę, pod którą znajduje się biały miąższ, zawierający sok mleczny. Część nadziemna rośnie nawet do 130 cm, wyróżnia się podłużnymi liśćmi i kwiatami w żółtym kolorze.
Można ją piec, gotować i smażyć, pasuje do dań warzywnych, mięsnych i sosów. Warto poznać ją bliżej, ponieważ wyróżnia się zawartością wielu witamin i minerałów. Jej regularne spożywanie niesie ze sobą korzyści dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości lecznicze nietypowych warzyw
Co zawiera skorzonera?
Skorzonera, występująca także pod takimi nazwami, jak czarny korzeń, szparag zimowy i wężymord. Ta ostatnia nazwa (wężymord) nawiązuje do dawnych czasów, w których traktowana była jako roślina lecznicza, przede wszystkim stosowana jako antidotum na jad żmii. Termin skorzonera pochodzi zaś z łacińskiej nazwy tej rośliny – "Scorzonera" — z tego względu nazwę powinno się wymawiać, nie łącząc liter r i z w "rz" (czyli skor-zonera).
Nasi przodkowie szybko zauważyli, że to warzywo ma o wiele więcej właściwości, niż tylko unicestwianie jadu żmii. Warto wprowadzić tę roślinę do swojego codziennego menu, gdyż jest cennym źródłem witamin, minerałów, polifenoli i inuliny. Zawiera niewiele kalorii - w 100 gramach znajduje się jedynie 50 kcal i ma niski indeks glikemiczny (IG = 30).
Wężymord zawiera polisacharydy, w tym około 13-16 proc. stanowi inulina, nieco mniejszy odsetek stanowią pektyny i błonnik pokarmowy. Sam korzeń skorzonery dostarcza białka, niewielkiej ilości tłuszczu (również kwasu α-linolenowego z rodziny omega-3), a także witamin: C, E, A, B1, B2, B3, B9. Nie wolno zapominać również o składnikach mineralnych, wśród których wymienia się potas, fosfor, wapń, sód i żelazo.
Właściwości czarnego korzenia
Uważa się, że skorzonera ma działanie wspomagające pracę układu pokarmowego, przeciwcukrzycowe, wzmacniające serce oraz łagodzące bóle reumatyczne i stawowe. Wspiera układ trawienny dzięki zawartości błonnika, lekko przeczyszcza i likwiduje zaparcia. Ze względu na właściwości obniżające poziom cukru we krwi, czarny korzeń polecany jest osobom zmagającym się ze zbyt wysokim poziomem cukru. Jego regularne spożywanie pomaga w regulowaniu poziomu cukru głównie za sprawą inuliny, czyli szczególnego rodzaju błonnika.
Zimowe szparagi zadziałają również ochronnie na serce. Powodują obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL i pomagają w regulowaniu ciśnienia krwi.
Warzywo to pozytywnie wpływa na odporność, dzięki zawartości witaminy C, odgrywającej kluczową rolę w ochronie przed wirusami i infekcjami. Skorzonera wykazuje także działanie przeciwzapalne, do którego przyczyniają się fitoskładniki o nazwie poliacetyleny. Spożycie skorzonery dodaje sił witalnych i energii, wzmacnia kości, poprawiając ich gęstość; można ją zatem traktować jako profilaktykę osteoporozy.
Skąd pochodzi i gdzie rośnie?
Skorzonera pochodzi z Europy, głównie środkowej oraz południowej, a także z Azji. Można ją również hodować w Polsce, nawet w ogródku domowym. Jest łatwa w uprawie i nie wymaga wyjątkowych warunków glebowych.
Zakup tego warzywa nie stanowi wyzwania - można kupić go w okresie jesienno-zimowym w dobrze zaopatrzonych sklepach z warzywami, na bazarkach, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz więcej supermarketów stara się wprowadzać skorzonerę do swojej oferty. Nie jest droga, koszt zakupu 1 kg tego warzywa to około 20 zł.
Z czym to się je, czyli jak przygotować skorzonerę?
Skorzonera nie wymaga skomplikowanego procesu przygotowania. Należy obchodzić się z nią jak z każdym innym warzywem korzeniowym - obrać ze skórki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, plasterki, talarki lub frytki. Oczywiście, warzywo można również przyrządzić w całości. Kluczowe jest jednak założenie rękawiczek przed obieraniem – w czasie tej czynności wydziela się lepiący sok, który klei ręce. Dodatkowo, skóra rośliny ma tendencje do barwienia skóry dłoni na brązowy kolor.
Smażona i pieczona skorzonera z dodatkiem przypraw smakuje wybornie. Gotowana również cieszy się powodzeniem (gotuje się około 25-30 minut). Nadaje się również do jedzenia w surowej postaci – chociażby jako surówka. Warzywo należy wtedy obrać, zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Czarny korzeń można mrozić i konserwować.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl