Kuzyn kapusty. Niszczy bakterie, chroni przed rakiem

To prawdziwy zielony superfood, który zyskuje na popularności dzięki swoim właściwościom zdrowotnym: działa przeciwnowotworowo, wspomaga układ odpornościowy i poprawia kondycję skóry. Jest tani jak barszcz, a przy tym polubią go nawet ci, którzy nie przepadają za kapustą.

Jarmuż zawiera antynowotworowe związkiJarmuż zawiera antynowotworowe związki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Photographer:Rebeca Mello; Rebeca Mello
Karol Wiak

Jarmuż to warzywo, które zdobywa popularność dzięki swoim wysokim wartościom odżywczym. Zawiera znaczne ilości soli mineralnych i witamin, a także posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne.

Właściwości przeciwnowotworowe jarmużu

Jarmuż jest bogaty w sulforafan, substancję o silnym działaniu przeciwnowotworowym i antybakteryjnym. Sulforafan nie tylko niszczy bakterie Helicobacter pylori, które są odpowiedzialne za wrzody żołądka, ale również wykazuje właściwości przeciwdziałające rozwojowi nowotworów. Badania wskazują, że sulforafan może hamować powstawanie przerzutów, a także wspomagać organizm w usuwaniu toksyn, co ma kluczowe znaczenie w profilaktyce nowotworowej.

Jarmuż ma również korzystny wpływ na serce, pomagając obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL) i regulować ciśnienie krwi dzięki wysokiej zawartości błonnika, potasu i magnezu. Dzięki dużej ilości witaminy K, wspiera układ kostny, poprawiając gęstość kości i zmniejszając ryzyko osteoporozy. Ponadto, dzięki antyoksydantom takim jak witamina C i beta-karoten, jarmuż działa przeciwzapalnie, chroniąc komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym, co przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się i poprawy kondycji skóry.

Uprawa i odmiany jarmużu

Jarmuż jest łatwy w uprawie, toleruje niskie temperatury do minus 15 stopni Celsjusza, co pozwala na jego zimową uprawę. Rozsadę sadzi się do połowy września, a zbiory można prowadzić od października do wiosny. Warzywo najlepiej rośnie na glebach piaszczysto-gliniastych o pH 6,5-7,0.

Na rynku dostępne są różne odmiany jarmużu, różniące się wysokością, kolorem liści i stopniem kędzierzawości. Popularne odmiany to Winterbor F1 z ciemnozielonymi, kędzierzawymi liśćmi oraz Redbor F1 z fioletowo-zielonymi liśćmi.

Jarmuż to warzywo, które warto włączyć do diety ze względu na jego wyjątkowe właściwości zdrowotne. Obecnie trwa na nie sezon, co jest doskonałą okazją do jego spożycia.

Wybrane dla Ciebie

Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę