Świadome odżywianieKuzyn kapusty. Niszczy bakterie, chroni przed rakiem

Kuzyn kapusty. Niszczy bakterie, chroni przed rakiem

To prawdziwy zielony superfood, który zyskuje na popularności dzięki swoim właściwościom zdrowotnym: działa przeciwnowotworowo, wspomaga układ odpornościowy i poprawia kondycję skóry. Jest tani jak barszcz, a przy tym polubią go nawet ci, którzy nie przepadają za kapustą.

Jarmuż zawiera antynowotworowe związki
Jarmuż zawiera antynowotworowe związki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Photographer:Rebeca Mello; Rebeca Mello

21.02.2025 09:00

Jarmuż to warzywo, które zdobywa popularność dzięki swoim wysokim wartościom odżywczym. Zawiera znaczne ilości soli mineralnych i witamin, a także posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne.

Właściwości przeciwnowotworowe jarmużu

Jarmuż jest bogaty w sulforafan, substancję o silnym działaniu przeciwnowotworowym i antybakteryjnym. Sulforafan nie tylko niszczy bakterie Helicobacter pylori, które są odpowiedzialne za wrzody żołądka, ale również wykazuje właściwości przeciwdziałające rozwojowi nowotworów. Badania wskazują, że sulforafan może hamować powstawanie przerzutów, a także wspomagać organizm w usuwaniu toksyn, co ma kluczowe znaczenie w profilaktyce nowotworowej.

Jarmuż ma również korzystny wpływ na serce, pomagając obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL) i regulować ciśnienie krwi dzięki wysokiej zawartości błonnika, potasu i magnezu. Dzięki dużej ilości witaminy K, wspiera układ kostny, poprawiając gęstość kości i zmniejszając ryzyko osteoporozy. Ponadto, dzięki antyoksydantom takim jak witamina C i beta-karoten, jarmuż działa przeciwzapalnie, chroniąc komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym, co przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się i poprawy kondycji skóry.

Uprawa i odmiany jarmużu

Jarmuż jest łatwy w uprawie, toleruje niskie temperatury do minus 15 stopni Celsjusza, co pozwala na jego zimową uprawę. Rozsadę sadzi się do połowy września, a zbiory można prowadzić od października do wiosny. Warzywo najlepiej rośnie na glebach piaszczysto-gliniastych o pH 6,5-7,0.

Na rynku dostępne są różne odmiany jarmużu, różniące się wysokością, kolorem liści i stopniem kędzierzawości. Popularne odmiany to Winterbor F1 z ciemnozielonymi, kędzierzawymi liśćmi oraz Redbor F1 z fioletowo-zielonymi liśćmi.

Jarmuż to warzywo, które warto włączyć do diety ze względu na jego wyjątkowe właściwości zdrowotne. Obecnie trwa na nie sezon, co jest doskonałą okazją do jego spożycia.

jarmużwarzywawłaściwości jarmużu
Wybrane dla Ciebie