Maleńcy kuzyni tropikalnego owocu. Chronią serce i wzrok
To owoce, które zyskują coraz większą popularność. Choć nie są duże, ich moc zdrowotna jest nie do przecenienia. Wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, a dzięki roślinnym flawonoidom mogą też chronić przed chorobami cywilizacyjnymi.
13.02.2025 15:26
Minikiwi, czyli owoc rośliny aktinidia ostrolistna, naturalnie występuje w Azji, ale jest również uprawiane w Europie, m.in. we Włoszech i Hiszpanii. W Polsce popularne są dwa gatunki, odporne na niskie temperatury: aktinidia ostrolistna i pstrolistna. Owoce te przypominają agrest i można je jeść ze skórką.
Bogactwo witamin i minerałów
Minikiwi to doskonałe źródło witaminy C, której zawartość jest wyższa niż w cytrynie czy pomarańczach. Już 100 g owocu pokrywa 70 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, wspierając odporność i zdrowie układu krwionośnego. Owoce są również bogate w witaminę E, która obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega miażdżycy.
Minikiwi zawiera luteinę, która wspiera zdrowie oczu i zmniejsza ryzyko zaćmy. Dzięki flawonoidom owoc ten pomaga regulować ciśnienie krwi i poprawia pracę serca. Zawarty w nim mio-inozytol wspomaga układ nerwowy i może zmniejszać ryzyko cukrzycy.
Wsparcie dla układu pokarmowego
Minikiwi jest bogate w błonnik, który usprawnia pracę jelit, reguluje metabolizm i zapobiega zaparciom. Owoce te dostarczają również ważnych minerałów, takich jak potas, wapń, magnez i fosfor, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.