Azjaci uwielbiają, Polacy nie znają. Czarne ząbki dla serca i wątroby

Czarny czosnek, popularny w Azji, zyskuje na popularności dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Co ważne, jego fermentacja wzbogaca nie tylko smak, ale i wartości odżywcze.

Czarny czosnek to źródło cennych dla zdrowia związkówCzarny czosnek to źródło cennych dla zdrowia związków
Źródło zdjęć: © Getty Images | pandpstock001
Karol Wiak

Czarny czosnek, świetnie znany w Japonii i Korei Południowej, to nie nowa odmiana, lecz efekt fermentacji zwykłego czosnku. Proces ten zmienia jego barwę na czarną i nadaje słodki smak z nutą lukrecji. Co ważne, czarny czosnek nie wpływa na zapach skóry czy oddech, a do tego jest jeszcze zdrowszy od świeżego.

Korzyści zdrowotne czarnego czosnku

Czarny czosnek, podobnie jak kiszone warzywa, jest bogaty w pochodne siarki, które działają bakteriobójczo. Zawiera także 18 aminokwasów kluczowych dla zdrowia. Jego regularne spożycie wspiera układ krążenia, poprawia pracę serca i uszczelnia naczynia krwionośne, co normalizuje ciśnienie krwi.

Czarny czosnek pomaga również w redukcji poziomu cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy, zawału czy udaru serca. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami cywilizacyjnymi i wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, co odciąża nerki i wątrobę. Przeciwutleniacze pomagają też neutralizować wolne rodniki, które są jedną z głównych przyczyn starzenia się komórek i rozwoju chorób związanych z wiekiem, takich jak choroby neurodegeneracyjne czy wspomniane już choroby układu krążenia.

Niektóre badania wskazują również, że czarny czosnek może wspierać organizm w walce z komórkami nowotworowymi dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym i zdolnościom do indukcji apoptozy.

Zastosowanie w kuchni i uwagi

Czarny czosnek można stosować tak samo jak świeży, dodając do zup, sosów, sałatek czy past kanapkowych. Jego łagodniejszy smak sprawia, że jest bardziej uniwersalny. Jednak osoby z alergiami pokarmowymi lub problemami z krzepliwością krwi powinny skonsultować jego spożycie z lekarzem.

Czarny czosnek może wchodzić w interakcje z lekami, dlatego ważne jest, by osoby z przewlekłymi schorzeniami były ostrożne. Mimo to jego właściwości jako naturalnego antybiotyku i strażnika odporności czynią go cennym dodatkiem do diety.

Wybrane dla Ciebie

Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę