Bezcenny składnik. Wspiera serce, mózg, obniża cholesterol

Nowojorski lekarz nie ma wątpliwości: istnieją suplementy, które mogą promować długie życie w zdrowiu. Jeden z nich chroni przed nadciśnieniem, poprawia kondycję serca i mózgu, a także obniża stężenie cholesterolu.

Osoby spożywające ryby żyją dłużej dzięki omega-3
Osoby spożywające ryby żyją dłużej dzięki omega-3
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Karolina Rozmus

02.01.2025 12:46

Omega-3 i zdrowie serca

Dr Michael Aziz, lekarz rodzinny i internista, autor książki "The Ageless Revolution", zaznacza, że osoby spożywające ryby żyją dłużej dzięki omega-3. Należące do nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) kwasy omega-3 korzystnie wpływają na serce, wspierają układ nerwowy, mogą chronić przed nadciśnieniem, a nawet poprawiać profil lipidowy. Badanie z 2021 r. przeprowadzone przez Hospital del Mar Medical Research Institute w Barcelonie wykazało, że wyższy poziom kwasów omega-3 we krwi może przedłużyć życie o prawie pięć lat.

- Regularne palenie skraca oczekiwaną długość życia o 4,7 lat, tyle samo, ile zyskujesz, mając wysoki poziom kwasów omega-3 we krwi – ​​wyjaśnił dr Aleix Sala-Vila, autor badania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omega-3 znajduje się w takich produktach jak tuńczyk, łosoś czy krewetki. Pochodzące z 2024 r. japońskie badanie dowiodło, że kobiety jedzące małe ryby, jak sardynki, miały niższe ryzyko śmierci z powodu raka i innych przyczyn.

Korzyści zdrowotne oleju rybiego

Aziz twierdzi, że olej rybi pomaga w walce ze stanem zapalnym, podnosi poziom dobrego cholesterolu, zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej w tętnicach i redukuje stłuszczenie wątroby. Dodatkowo kwasy tłuszczowe wielonienasycone mogą poprawić wygląd skóry, zmniejszając stan zapalny i utrzymując jej nawilżenie.

Dla osób, które nie przepadają za rybami i owocami morza, lekarz ma dobrą wiadomość. Kwasy omega-3 można z powodzeniem suplementować. Aby zmaksymalizować efekty, dr Aziz zaleca także dodanie selenu i koenzymu Q10. Pomagają one w utrzymaniu długości telomerów, kluczowych dla procesu starzenia się.

- Dłuższe telomery oznaczają dłuższe życie - podkreśla.

Znaczenie diety bogatej w omega-3

Dr Artemis Simopoulos, ekspertka w dziedzinie żywienia, podkreśla znaczenie diety bogatej w świeże warzywa, owoce, ryby i nasiona dla zdrowia i długowieczności. Dieta śródziemnomorska, w której nie brakuje naturalnych źródeł omega-3, była kluczem do długiego życia mieszkańców Peloponezu. Poza tłustymi rybami morskimi i owocami morza kwasów omega-3 warto szukać w siemieniu lnianym, olejach roślinnych, w tym oliwie z oliwek czy orzechach i nasionach.


Warto jednak pamiętać, że według badań najcenniejsze dla zdrowia są kwasy omega-3 pochodzące ze źródeł odzwierzęcych.

Wybrane dla Ciebie