Zachwyca wyglądem i działa leczniczo. Nazywana "naturalnym antybiotykiem"
Nasturcja to roślina, która zachwyca swoim wyglądem. Już przed wiekami zdobiła ogrody najzamożniejszych mieszkańców. Z czasem jednak doceniono ją również za liczne właściwości lecznicze. Przy jakich dolegliwościach warto sięgnąć po "magiczną" moc nasturcji?
03.01.2025 14:53
Co wiemy o nasturcji?
Nasturcja (łac. Tropaeolum) to roślina pochodząca z rodziny nasturcjowatych, posiadająca barwne kwiaty (czerwone, pomarańczowe, żółte), cieszące oko przez ponad pół roku - od późnej wiosny do początku jesieni. Swoją nazwę roślina otrzymała z uwagi na intensywny, trwały zapach. Kwiat nazywa się również kapucynem ze względu wygląd - kształtem przypominający kaptur mnicha.
Za ojczyznę nasturcji uznaje się Amerykę Południową - w tej części świata po dziś dzień stosuje się ją jako przyprawę tradycyjną. Mimo tego, że większość z nas kojarzy ją z kwiatem ozdobnym, ma o wiele więcej zastosowań. Otóż nasturcja wyróżnia się nie tylko wyjątkowym wyglądem, ale również cennymi właściwościami zdrowotnymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kilka historycznych faktów
Już przed wiekami w kraju Inków wykorzystywano piękne kwiaty nasturcji jako lek na wiele schorzeń i dolegliwości. Początkowo to właśnie Inkowie stosowali roślinę do leczenia objawów przeziębienia a także do przyspieszenia gojenia się ran. Źródła potwierdzają, że ludność dodawała ją do warzywnych dań.
Europejczycy usłyszeli o nasturcji jadalnej dopiero w XVI wieku i przez długi czas traktowali ją jedynie jako roślinę ozdobną. Byli tak zachwyceni jej pięknymi, kolorowymi kwiatami, że sadzili ją w ogrodach najbogatszych mieszkańców, gdzie długie pnącza obrastały drewniane, ogrodowe konstrukcje. Kapucynki nadawały ogrodom niepowtarzalnego klimatu i do dziś zdobią wiele terenów zielonych - nie tylko wokół domu.
W obecnych czasach mamy szeroką wiedzę na temat tej pięknej i cennej rośliny. Dziś nasturcję jadalną stosuje się w medycynie alternatywnej, gdzie pełni funkcję naturalnego antybiotyku na wiele rodzajów bakterii i chorób. Zanim jednak przejdziemy do poszczególnych właściwości tej rośliny sprawdźmy, co skrywa w swoim wnętrzu.
Nasturcja i jej skład
Kwiaty nasturcji są bogate w witaminy i cenne związki, m.in. witaminę C, A, PP, beta karoten, luteinę, flawonoidy, olejki eteryczne i kwasy tłuszczowe. Posiadają duże ilości soli mineralnych, np. siarki, magnezu, fosforu, wapnia, potasu, miedzi i żelaza. Nie brakuje również kwasu foliowego, kwasu linolenowego oraz substancji o nazwie izotiocyjanian benzylu, słynącej z właściwości bakteriobójczych i grzybobójczych. W walce z wirusami i bakteriami kluczową rolę odgrywa zaś mirozynaza.
Właściwości zdrowotne
Nasturcja polecana jest dla poprawy odporności organizmu. Silniejszy układ immunologiczny to większa odporność na wirusy i infekcje, a także szybszy powrót do formy po chorobie. Zbawienny wpływ nasturcji na organizm związany jest z dużą ilości witaminy C, która pozytywnie wpływa na nasze naczynia krwionośne.
Nasturcja bardzo dobrze działa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Przynosi ulgę osobom, które cierpią na zaparcia, ponieważ ma właściwości przeczyszczające. W przypadku takich problemów zaleca się stosowanie wysuszonych pąków nasturcji.
Zdaniem naukowców, okazała nasturcja może pełnić rolę naturalnego antybiotyku z uwagi na silne właściwości bakteriobójcze. Jest skuteczna w odpieraniu ataku takich bakterii, jak Staphylococcus, a także paciorkowców, które powodują infekcje gardła oraz zapalenie oskrzeli. Systematyczne spożywanie nasturcji jest w stanie ochronić organizm przed pojawieniem się bakterii Salmonelli. Nasturcja wspiera leczenie nerek i przynosi korzyści w przypadku chorób układu moczowego.
Nasturcja ma również doskonały wpływ na skórę - leczy niektóre zmiany zapalne tak skutecznie, że może zastąpić w niektórych przypadkach sterydy i antybiotyki. Zalecana jest do leczenia różnych dermatoz, opryszczki wargowej, a także różnych innych wykwitów skórnych.
Korzystne działanie nasturcja wykazuje również w odniesieniu do stanu i kondycji włosów. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie na jej bazie płukanki, która działa przeciwłupieżowo. Dodatek nasturcji ogranicza wydzielanie sebum i przyspiesza porost włosów.
Jak korzystać z mocy nasturcji?
Z cennych właściwości kapucynki można korzystać na wiele sposobów. Bardzo popularne jest dodawanie jej do różnych potraw podczas gotowania. Nasturcja może być składnikiem smacznych sałatek. Ważne, by była z dobrego źródła (hodowana w dobrych warunkach, a nie zerwana bezpośrednio przy ruchliwej ulicy).
Poza tym, że wzbogaca naszą dietę, możemy ją stosować do kąpieli. Przygotowanie kąpieli wzbogaconej naparem z nasturcji rekomenduje się w celu zmniejszenia zmian skórnych oraz bólu mięśni czy stawów. Zawarty w roślinie olej musztardowy pozytywnie działa na poprawę krążenia krwi.
Z kapucynki produkuje się napary, odwary, tabletki, ekstrakty wodne, alkoholowe i octanowe, a nawet syropy. Większość z nich dostępna jest w sklepach zielarskich, niektórych aptekach i sklepach internetowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl