Wspiera odchudzanie, jest źródłem witamin i minerałów. "Owoc bogów"
Bogactwo witamin, minerałów i cennych substancji odżywczych w jednym owocu dostępnym na wyciągnięcie ręki? Pochodzące z Indii mango można dziś dostać w każdym sklepie i powinno być obecne na naszej liście zakupów jak najczęściej. Dlaczego warto włączyć mango do codziennego menu?
Co powinniśmy wiedzieć o mango?
Mango pochodzi z rodziny pestkowców – w środku owocu znajduje się sporej wielkości pestka, a wokół niej soczysty miąższ. Kształt mango jest jajowaty, walcowaty, lekko spłaszczony na dwóch końcach. Kolor skóry zależy od etapu dojrzewania – może być ciemnozielony (co wskazuje, że owoc nie jest jeszcze dojrzały), żółty, pomarańczowy (owoc dojrzały) i czerwony (owoc przejrzały). Kupując mango warto wybrać takie, które nie ma widocznych śladów uszkodzeń, przebarwień i ciemnych plam. Najsmaczniejszy będzie niezbyt twardy, z delikatnie uginającą się powierzchnią po dotknięciu.
Pochodzące z Indii mango, rosnące na drzewie, najlepiej czuje się w klimacie zwrotnikowym i podzwrotnikowym. Kiedyś uprawiało się je głównie w Azji, jednak dziś pojawia się także w innych częściach świata. To długowieczne drzewo rośnie do wysokości nawet 40 m i wydaje owoce o różnej wielkości i wadze – najczęściej w przedziale 0,3 do 1 kg.
Mango należy do owoców niskokalorycznych – 100 g zawiera jedynie 60 kcal. Z tego powodu polecane jest osobom na diecie i dbającym o linię. Dodatkowo, ma niski indeks glikemiczny, co jest ważne dla diabetyków i osób z insulinoopornością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywa i owoce idealne podczas diety
Mango – skład
Mango to niezwykle smaczny owoc o słodkim smaku. Nie tylko smak mango zachęca do włączenia owocu do swojej diety. To też prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Wśród witamin prym wiodą witaminy A, C, E i K, a także te z grupy B, zaś wśród składników mineralnych wymienia się przede wszystkim żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń, miedź i sód.
Prozdrowotne działanie mango zawdzięcza cennemu związkowi polifenolowemu – mangiferynie (mającemu działanie przeciwnowotworowe) oraz licznym przeciwutleniaczom. Mango to również źródło beta karotenu, kwasu foliowego oraz błonnika. Obecny w nim antyoksydacyjny lupeol przynosi ulgę w łagodzeniu stanów zapalnych. Lupeol ma też działanie przeciwmiażdżycowe.
Właściwości mango
Przede wszystkim na wyróżnienie zasługują właściwości owocu mango, dzięki którym nazywany jest "owocem bogów". W niektórych częściach świata utożsamiany jest z hinduskimi bogami, jest ważnym elementem obrządków i tradycji.
Ten egzotyczny owoc, dzięki zawartości cennych składników odżywczych jest jednym z najzdrowszych. Ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz antywirusowe. Wspiera proces odchudzania, pozytywnie wpływając na proces przemiany materii, reguluje poziom cukru we krwi. Spora ilość błonnika w mango sprawia, że szybciej się najadamy i nie sięgamy tak chętnie po niezdrowe przekąski.
Regularne spożywanie mango zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, obniża poziom cholesterolu, chroni też organizm przed chorobami serca. Zawartość witamin i substancji spowalnia proces starzenia i poprawia odporność.
Mango na zdrowie
Jedna szklanka zawierająca owoc mango, około 160 g, jest w stanie dostarczyć 10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która wzmacnia układ immunologiczny i leczy infekcje. Ta sama porcja mango może zaspokoić w 70 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która zwalcza wolne rodniki i chroni organizm przed ich szkodliwym wpływem.
Jedzenie mango poprawia funkcjonowanie jelit, dlatego polecane jest osobom cierpiącym na różne dolegliwości jelitowe. Pozytywnie wpływa na skład mikrobioty jelitowej, a także wspomaga walkę z zaparciami, zwiększając częstość wypróżnień.
Mango może przynieść również wiele korzyści dla urody. Jego cenne działanie regeneracyjne wykorzystywane jest w przemyśle kosmetycznym, głównie w produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry - kremach i balsamach, a także do włosów –w szamponach, odżywkach i maseczkach.
Mango – czy dobre dla wszystkich?
Mimo licznych właściwości zdrowotnych, witamin, minerałów i składników o wyjątkowym działaniu istnieją pewne przeciwwskazania do spożywania mango. Z uwagi na to, że to owoc tropikalny może wywoływać reakcje alergiczne, szczególnie często dotyczy ona osób uczulonych na lateks (jest to wynik reakcji krzyżowej wśród pacjentów z zespołem lateksowo-owocowym).
Owoc bogów nie jest zalecany osobom odżywiającym się według zasad diety pod nazwą low-FODMAP (czyli diety opartej o niską zawartością fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli).
Jak wykorzystać mango w kuchni?
Mango idealnie nadaje się do wytrawnych potraw oraz słodkich deserów. Komponuje się z różnymi rodzajami mięs, sałatkami na bazie warzyw, daniami z ryżem i makaronem. Owoc ten bardzo popularny jest w kuchni azjatyckiej i japońskiej – jest częstym składnikiem zup i sushi.
Mango stanowi doskonałą bazę do koktajli, rozmaitych puddingów, sałatek owocowych i ciast. Jednym z popularnych dań z mango jest pudding kokosowy z nasionami chia oraz mango lassi – indyjski napój z mango. Dużą sympatią cieszy się także sos na bazie mango o nazwie chutney. Spokojnie można powiedzieć, że to bardzo uniwersalny owoc.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl