Świadome odżywianieWspiera odchudzanie, jest źródłem witamin i minerałów. "Owoc bogów"

Wspiera odchudzanie, jest źródłem witamin i minerałów. "Owoc bogów"

Bogactwo witamin, minerałów i cennych substancji odżywczych w jednym owocu dostępnym na wyciągnięcie ręki? Pochodzące z Indii mango można dziś dostać w każdym sklepie i powinno być obecne na naszej liście zakupów jak najczęściej. Dlaczego warto włączyć mango do codziennego menu?

Mango to źródło beta karotenu, kwasu foliowego oraz błonnika
Mango to źródło beta karotenu, kwasu foliowego oraz błonnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co powinniśmy wiedzieć o mango?

Mango pochodzi z rodziny pestkowców – w środku owocu znajduje się sporej wielkości pestka, a wokół niej soczysty miąższ. Kształt mango jest jajowaty, walcowaty, lekko spłaszczony na dwóch końcach. Kolor skóry zależy od etapu dojrzewania – może być ciemnozielony (co wskazuje, że owoc nie jest jeszcze dojrzały), żółty, pomarańczowy (owoc dojrzały) i czerwony (owoc przejrzały). Kupując mango warto wybrać takie, które nie ma widocznych śladów uszkodzeń, przebarwień i ciemnych plam. Najsmaczniejszy będzie niezbyt twardy, z delikatnie uginającą się powierzchnią po dotknięciu. 

Pochodzące z Indii mango, rosnące na drzewie, najlepiej czuje się w klimacie zwrotnikowym i podzwrotnikowym. Kiedyś uprawiało się je głównie w Azji, jednak dziś pojawia się także w innych częściach świata. To długowieczne drzewo rośnie do wysokości nawet 40 m i wydaje owoce o różnej wielkości i wadze – najczęściej w przedziale 0,3 do 1 kg.

Mango należy do owoców niskokalorycznych – 100 g zawiera jedynie 60 kcal. Z tego powodu polecane jest osobom na diecie i dbającym o linię. Dodatkowo, ma niski indeks glikemiczny, co jest ważne dla diabetyków i osób z insulinoopornością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywa i owoce idealne podczas diety

Mango – skład

Mango to niezwykle smaczny owoc o słodkim smaku. Nie tylko smak mango zachęca do włączenia owocu do swojej diety. To też prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Wśród witamin prym wiodą witaminy A, C, E i K, a także te z grupy B, zaś wśród składników mineralnych wymienia się przede wszystkim żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń, miedź i sód.

Prozdrowotne działanie mango zawdzięcza cennemu związkowi polifenolowemu – mangiferynie (mającemu działanie przeciwnowotworowe) oraz licznym przeciwutleniaczom. Mango to również źródło beta karotenu, kwasu foliowego oraz błonnika. Obecny w nim antyoksydacyjny lupeol przynosi ulgę w łagodzeniu stanów zapalnych. Lupeol ma też działanie przeciwmiażdżycowe.

Właściwości mango

Przede wszystkim na wyróżnienie zasługują właściwości owocu mango, dzięki którym nazywany jest "owocem bogów". W niektórych częściach świata utożsamiany jest z hinduskimi bogami, jest ważnym elementem obrządków i tradycji.

Ten egzotyczny owoc, dzięki zawartości cennych składników odżywczych jest jednym z najzdrowszych. Ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz antywirusowe. Wspiera proces odchudzania, pozytywnie wpływając na proces przemiany materii, reguluje poziom cukru we krwi. Spora ilość błonnika w mango sprawia, że szybciej się najadamy i nie sięgamy tak chętnie po niezdrowe przekąski.

Regularne spożywanie mango zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, obniża poziom cholesterolu, chroni też organizm przed chorobami serca. Zawartość witamin i substancji spowalnia proces starzenia i poprawia odporność.

Mango na zdrowie

Jedna szklanka zawierająca owoc mango, około 160 g, jest w stanie dostarczyć 10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która wzmacnia układ immunologiczny i leczy infekcje. Ta sama porcja mango może zaspokoić w 70 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która zwalcza wolne rodniki i chroni organizm przed ich szkodliwym wpływem.

Jedzenie mango poprawia funkcjonowanie jelit, dlatego polecane jest osobom cierpiącym na różne dolegliwości jelitowe. Pozytywnie wpływa na skład mikrobioty jelitowej, a także wspomaga walkę z zaparciami, zwiększając częstość wypróżnień.

Mango może przynieść również wiele korzyści dla urody. Jego cenne działanie regeneracyjne wykorzystywane jest w przemyśle kosmetycznym, głównie w produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry - kremach i balsamach, a także do włosów –w szamponach, odżywkach i maseczkach. 

Mango – czy dobre dla wszystkich?

Mimo licznych właściwości zdrowotnych, witamin, minerałów i składników o wyjątkowym działaniu istnieją pewne przeciwwskazania do spożywania mango. Z uwagi na to, że to owoc tropikalny może wywoływać reakcje alergiczne, szczególnie często dotyczy ona osób uczulonych na lateks (jest to wynik reakcji krzyżowej wśród pacjentów z zespołem lateksowo-owocowym). 

Owoc bogów nie jest zalecany osobom odżywiającym się według zasad diety pod nazwą low-FODMAP (czyli diety opartej o niską zawartością fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli).

Jak wykorzystać mango w kuchni?

Mango idealnie nadaje się do wytrawnych potraw oraz słodkich deserów. Komponuje się z różnymi rodzajami mięs, sałatkami na bazie warzyw, daniami z ryżem i makaronem. Owoc ten bardzo popularny jest w kuchni azjatyckiej i japońskiej – jest częstym składnikiem zup i sushi.

Mango stanowi doskonałą bazę do koktajli, rozmaitych puddingów, sałatek owocowych i ciast. Jednym z popularnych dań z mango jest pudding kokosowy z nasionami chia oraz mango lassi – indyjski napój z mango. Dużą sympatią cieszy się także sos na bazie mango o nazwie chutney. Spokojnie można powiedzieć, że to bardzo uniwersalny owoc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie