Świadome odżywianieMocarny napój. Bomba antyrakowego składnika

Mocarny napój. Bomba antyrakowego składnika

Nauka niejednokrotnie potwierdziła znaczenie antyoksydantów w walce z rakiem. Kluczem jest dostarczanie ich w odpowiedniej ilości. Na przykład poprzez regularne sięganie po smoothie po brzegi wypełnione przeciwutleniaczami mogącymi hamować rozwój raka piersi, jelita grubego czy prostaty.

Pomidory, awokado i seler zawierają antyrakowe związki
Pomidory, awokado i seler zawierają antyrakowe związki
Źródło zdjęć: © Getty Images | AntaresNS
Karol Wiak

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, odgrywają kluczową rolę w ochronie organizmu przed nowotworami. Zawarte w owocach i warzywach, naprawiają szkody spowodowane przez wolne rodniki, zmniejszając ryzyko rozwoju raka oraz innych chorób, takich jak miażdżyca czy udar mózgu.

Prosty przepis na zdrowie

Mieszanka, którą można przygotować w swoim domu, jest świetnym przykładem napoju o antynowotworowych właściwościach. Koktajl antyrakowy można przygotować z trzech składników: awokado, selera naciowego i soku pomidorowego. Najlepiej użyć świeżo wyciskanego soku, ale gotowy produkt ze sklepu również się sprawdzi, o ile nie zawiera konserwantów czy wzmacniaczy smaku.

Awokado należy przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Seler naciowy pokroić na mniejsze kawałki, aby łatwiej było go zmiksować. Następnie wszystkie składniki – awokado, seler i sok pomidorowy – należy wrzucić do kielicha blendera. Całość wystarczy zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Zaleca się spożywanie jednej szklanki napoju dziennie, by dostrzec jego prozdrowotne działanie.

Jak działa koktajl z sokiem pomidorowym?

Likopen, obecny w soku pomidorowym, jest silnym przeciwutleniaczem. Badania wskazują, że regularne spożywanie produktów bogatych w likopen może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego nawet o 60 proc. oraz innych nowotworów, takich jak rak jamy ustnej, przełyku czy prostaty. Amerykańscy naukowcy podkreślają, że wysoki poziom likopenu w organizmie może pięciokrotnie zmniejszyć ryzyko raka szyjki macicy. Już 30 mg tego związku wykazuje terapeutyczne działanie.

Awokado z kolei to źródło witamin A oraz E, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Badania wskazują, że awokado zawiera również fitochemikalia, takie jak karotenoidy i polifenole, które mogą hamować wzrost komórek rakowych. Co ciekawe, tłuszcze z awokado pomagają organizmowi lepiej przyswajać inne antyoksydanty, co może wzmacniać ochronę przed nowotworami.

Seler naciowy natomiast zawiera dwa ważne związki. To luteolina - flawonoid ten może hamować rozwój nowotworów, szczególnie raka jelita grubego i raka płuc poprzez blokowanie stanów zapalnych i szlaków metabolicznych sprzyjających rozwojowi nowotworów. Drugim ze związków jest apigenina. Badania wykazały, że apigenina zawarta w selerze może działać toksycznie na komórki rakowe, hamując ich proliferację i przyspieszając ich śmierć.

Wprowadzenie koktajli z antyoksydantami do codziennej diety może być prostym krokiem w kierunku zdrowia. Warto zwrócić uwagę na składniki, aby czerpać pełne korzyści z ich właściwości zdrowotnych.

napójkoktajldieta antyrakowa

Wybrane dla Ciebie