Wystarczy 20 g dziennie. Spada ryzyko raka, choroby serca i zgonu
Lubisz przekąski? W takim razie wybieraj świadomie. Eksperci zdradzają, że wystarczy włączyć do diety chrupiący smakołyk, by diametralnie wpłynąć na zdrowie.
16.02.2025 09:00
Codzienne sięganie po ciastka może być kuszące, ale niekoniecznie zdrowe. Eksperci ds. długowieczności zalecają zamianę ich na orzechy. Dr Mark Hyman, autor książki "Young Forever", podkreśla, że orzechy są pełne minerałów, białka i błonnika, co czyni je superżywnością.
Jak orzechy wpływają na zdrowie?
Badania naukowców z Harvardu, obejmujące ponad 100 tys. osób, wykazały, że codzienne spożywanie orzechów może wydłużyć życie. Dr Michael Greger zauważył, że u osób regularnie jedzących orzechy notuje się mniej zgonów z powodu raka, chorób serca i układu oddechowego.
Inne badanie wykazało, że spożywanie 20 g orzechów dziennie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej o 30 proc., raka o 15 proc., a przedwczesnej śmierci o 22 proc. Dagfinn Aune z Imperial College London podkreśla, że to znaczący efekt dla tak małej ilości jedzenia.
- Odkryliśmy stałą redukcję ryzyka wystąpienia wielu różnych chorób, co jest mocnym dowodem na to, że istnieje rzeczywista zależność między spożyciem orzechów a różnymi korzyściami zdrowotnymi - podkreśla badacz.
Warto zachować umiar i ostrożność
Choć orzechy są zdrowe, należy je spożywać z umiarem. Są kaloryczne i mogą prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak wzdęcia czy kamienie nerkowe.
Warto również pamiętać o alergiach. W Wielkiej Brytanii jedna na 200 dorosłych osób i jedno na 50 dzieci ma alergię na orzechy. Przy pierwszym spożyciu warto zacząć od małej ilości i obserwować reakcję organizmu.