Świadome odżywianieChronią przed cukrzycą, wzmacniają serce i dbają o układ pokarmowy. Wyjątkowa odmiana orzechów

Chronią przed cukrzycą, wzmacniają serce i dbają o układ pokarmowy. Wyjątkowa odmiana orzechów

Juglans nigra to odmiana orzecha, która ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które pozytywnie działają na organizm, chroniąc przed wieloma chorobami i dolegliwościami; wykazują też pozytywnie działanie podczas zewnętrznego stosowania. Dlaczego warto włączyć do swojej diety orzechy czarne i produkty na ich bazie?

Orzech czarny (Juglans nigra)
Orzech czarny (Juglans nigra)
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Marek Uliasz

05.01.2025 18:18

Orzech czarny - jak wygląda i skąd pochodzi?

Czarny orzech (Juglans nigra) to drzewo z rodziny orzechowatych, pochodzące z Ameryki Północnej i rzadko uprawiane w Polsce. Od wieków doceniane jest za właściwości lecznicze oraz walory estetyczne. Mimo, że najbardziej jest podobny do orzecha włoskiego (liście, korona i pień są podobne), to jest między nimi sporo różnic. Orzech czarny może osiągać nawet 35 metrów wysokości. Posiada szeroką i kulistą koronę, szarą korę, liście zaś złożone są z kilkudziesięciu niewielkich listków.

Orzech czarny z zewnątrz otoczony jest delikatnie lepiącą łupiną w zielonym odcieniu, która podczas dojrzewania zmienia barwę na czarną lub ciemnobrązową. Pod łupiną mieści się gruba i twarda skorupa w ciemnobrązowym kolorze. Chcąc ją otworzyć, należy użyć młotka lub dziadka do orzechów, jak w przypadku orzechów włoskich lub laskowych. Po otwarciu skorupy dotrzemy do samego orzecha.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skład i kalorie orzecha czarnego

Niezwykłe właściwości orzecha czarnego wykorzystywali już Indianie. Kora, jądra oraz liście posiadają prozdrowotne działanie, jednak łupiny uznawane są za najbardziej wartościowe - są szczególnie skuteczne w walce z grzybami z rodzaju Candida. W 100 gramach obranych owoców orzecha czarnego znajduje się 24,1 g białek roślinnych, 59,3 g tłuszczu i 9,6 g węglowodanów. Owoc ten ma również sporą ilość błonnika - 6,8 g, 1,1 g cukru i 0,2 g skrobi. 

Wyjątkowe działanie orzecha czarnego na organizm człowieka wynika z wysokiej zawartości składników odżywczych w tym produkcie. Jest bogaty w witaminy - A, K, C, E oraz w witaminy z grupy B oraz liczne składniki mineralne: żelazo, magnez, selen, wapń, fosfor, miedź, cynk, potas, sód i selen. Orzech czarny jest dość kaloryczny: 100 g dostarcza 619 kalorii

Właściwości zdrowotne

Orzech czarny wykazuje szereg właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, antyoksydacyjnie, antybakteryjnie, a także przeciwnowotworowo. Właściwości przeciwzapalne wynikają z zawartości związków zmniejszających produkcję cytokin prozapalnych. Cytokiny, czyli białka wydzielane przez leukocyty, są odpowiedzialne m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Przeciwgrzybicze działanie związane jest zaś z organicznym związkiem o nazwie juglon oraz z obecnością garbników w orzechu. 

Substancje orzecha czarnego mają również zdolność niszczenia komórek rakowych. Ale to jeszcze nie wszystkie zalety - regularne spożywanie orzecha czarnego pomaga w obniżaniu ryzyka chorób układu krążenia. Korzystnie wpływa na nadciśnienie tętnicze, zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL). Zapobiega również cukrzycy typu 2, jest rekomendowany diabetykom.

Owoc ten ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Systematyczne picie wyciągu z Juglans nigra wspiera proces trawienia i tworzy barierę ochronną dla dróg pokarmowych. Regularne stosowanie jest w stanie uchronić organizm przed kandydozą, może zapobiec jej rozwojowi na początkowym etapie.

Co można zrobić z orzecha czarnego?

Orzech czarny wyróżnia się specyficznym smakiem - jest intensywny i tylko nieco bardziej gorzki w porównaniu z innymi orzechami. Można jeść go samego, w formie przekąski lub jako dodatek do sałatek. Stosuje się go jako składnik niektórych rodzajów słodyczy, np. czekolad, czekoladek, cukierków, lizaków, lodów oraz ciast i ciasteczek. Na bazie orzecha czarnego przygotowuje się również nalewkę, która skutecznie pomaga w infekcjach bakteryjnych, grzybiczych, chorobach autoimmunologicznych oraz związanych z układem krążenia. Jest polecana także w przypadku zaburzeń snu, ponieważ posiada melatoninę.

Z ekstraktu z czarnego orzecha produkuje się krople przeznaczone do zewnętrznego oraz wewnętrznego stosowania. Są skuteczne przy łagodzeniu objawów wynikających z różnych chorób skóry, jak łuszczyca, egzema czy uciążliwy trądzik. Krople można łączyć z wodą i przemywać nimi twarz lub inne miejsca zajęte chorobą.

Nalewki i krople to nie jedyne preparaty wykorzystujące orzecha czarnego. Na bazie tego cennego składnika przygotowuje się także olej. W tym przypadku również docenia się jego przeciwzapalne, antyseptyczne i przeciwbakteryjne działanie, a także nawilżające i regeneracyjne.

Ile trzeba zapłacić za czarny orzech?

Koszt zakupu orzecha czarnego zależy od producenta i sklepu, w którym dokonujemy zakupu. Średnio za 1 kilogram orzecha przyjdzie nam zapłacić od 20 zł do około 70 zł. Dostaniemy go w sklepach ekologicznych, sklepach ze zdrową żywnością, w dobrze zaopatrzonych supermarketach oraz w sklepach Internetowych.

Można zainwestować również w specjalne suplementy sporządzone z orzecha czarnego. W takich preparatach znajdują się ekstrakty pochodzące z Juglans nigra, razem z innymi składnikami. Spożywanie suplementów z orzechem czarnym, jak i każdych innych, wymaga uprzedniej konsultacji ze specjalistą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie