Eksperci wybrali najzdrowsze orzechy. "Wystarczy jeden lub dwa dziennie"
Każdy orzech ma swoje unikalne właściwości. Jednak niektóre wyróżniają się wyjątkowym składem odżywczym i zasługują na szczególne miejsce w diecie. Eksperci wskazują, które z nich są najcenniejsze dla organizmu.
Orzechy włoskie
W "Real Simple" eksperci ds. żywienia podzielili się swoją wiedzą na temat orzechów. Wskazali te, które mają najkorzystniejszy wpływ na zdrowie i długowieczność. Maggie Moon, dietetyczka i autorka "The MIND Diet: 2nd Edition", szczególnie poleca orzechy włoskie.
- Orzechy włoskie są z pewnością jednymi z najzdrowszych orzechów w ogóle – mówi. - Badania pokazują, że mogą zapewniać korzyści dla nastroju i pamięci.
Orzechy włoskie są także pełne kwasów omega-3 i steroli roślinnych, które obniżają "zły" cholesterol LDL, regulują ciśnienie krwi i chronią serce. Są również bogate w antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Garść orzechów dziennie zapewni długie życie
Migdały
Migdały są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin i minerałów, w tym witaminy E, znanej ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. To jedyne orzechy dostarczające znaczącej ilości wapnia. Maggie Moon zwraca też uwagę na ich rolę w regeneracji mięśni.
- Jedzenie migdałów przez 4 tygodnie może pomóc zniwelować uszkodzenia mięśni i poprawić utrzymanie siły u dorosłych wykonujących nowe dla nich ćwiczenia – mówi.
Orzeszki ziemne
Choć botanicznie należą do roślin strączkowych, orzeszki ziemne są powszechnie traktowane jak orzechy. Moon gorąco je poleca, ponieważ są dobrym – i niedrogim – źródłem witamin z grupy B, magnezu i białka. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspierają też zdrowie jelit i mikroflorę jelitową. Są też bogate w antyoksydanty, takie jak resweratrol, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Michelle Routhenstein, dietetyk specjalizujący się w kardiologii zapobiegawczej z Nowego Jorku, podkreśla, że najlepszym wyborem są surowe orzeszki ziemne.
- Puszki prażonych orzeszków ziemnych są smaczne, ale uważaj na składniki, takie jak dodany cukier i duże ilości sodu – ostrzega.
Pistacje
Pistacje są uważane za kompletne źródło białka, co oznacza, że zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Jest to istotne dla organizmu, ponieważ dostarcza kluczowych składników potrzebnych do wzrostu, regeneracji i prawidłowego funkcjonowania komórek.
- Są one bogate w zdrowe dla serca nienasycone tłuszcze i korzystne przeciwutleniacze – mówi Patricia Bannan, dietetyczka i założycielka Wellness Intelligence w Los Angeles. Zauważa też, że pistacje są jednym z najbogatszych źródeł potasu wśród orzechów.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie są uważane za jedno z najlepszych naturalnych źródeł selenu, który jest niezbędny dla zdrowia tarczycy. Według "National Institutes of Health" pojedynczy orzech brazylijski zawiera 68-91 mcg selenu, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby wynosi około 55 mcg.
- Wystarczy jeść jeden lub dwa orzechy brazylijskie dziennie, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na selen – mówi Bannan. Ekspertka dietetyczna ostrzega jednak, że spożywanie zbyt dużej ilości orzechów brazylijskich może prowadzić do toksyczności selenu.
Orzechy pekan
- Orzechy pekan mają jeden z najwyższych wyników ORAC (zdolność pochłaniania rodników tlenowych), co oznacza, że są pełne przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i wspierają zdrowie serca, mózgu i układu odpornościowego – mówi Michelle Routhenstein.
Są też bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zawierają mangan i cynk, które wspierają ogólne zdrowie organizmu.
Orzeszki piniowe
Doskonałym dodatkiem do diety wspierającej długie i zdrowe życie są też orzeszki piniowe.
- Badanie z 2022 roku, które porównywało składniki odżywcze różnych orzechów, wykazało, że orzeszki piniowe dostarczają najwięcej cynku – podkreśla Bannan.
Cynk jest niezbędnym minerałem, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Poza tym ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co pomaga w redukcji stanów zapalnych oraz ochronie komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.