Świadome odżywianieNajlepsze źródła potasu dla serca. To podstawa diety długowieczności

Najlepsze źródła potasu dla serca. To podstawa diety długowieczności

Istnieją źródła potasu znacznie lepsze niż pomidory i banany. Jakie korzyści zdrowotne niosą te produkty? Przede wszystkim wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego - kluczowe dla ograniczenia ryzyka wczesnego zgonu.

Awokado w makroobiektywie
Awokado w makroobiektywie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marie

28.12.2024 17:52

Ten owoc to skarbnica potasu

Potas jest kluczowym pierwiastkiem dla organizmu, wpływającym na gospodarkę wodno-elektrolitową, układ nerwowy i mięśnie, w tym serce. WHO zaleca zwiększenie spożycia potasu, aby obniżyć ciśnienie krwi i ryzyko chorób serca.

Jednym z doskonałych źródeł potasu jest awokado - dostarcza ono już ok. 500 mg tego pierwiastka na 100 g.

Zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i witaminy z grupy B, co czyni je wartościowym składnikiem diety ochronnej dla serca. Co więcej, może ono zastąpić masło na pieczywie, oferując więcej korzyści dla organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Regularne spożywanie tego owocu pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu "złego" cholesterolu LDL, wspiera detoksykację organizmu oraz działa ochronnie na serce. Awokado zawiera także enzymy korzystne dla trawienia i wzroku. Spożycie awokado związane jest z potencjalnym działaniem ochronnym przed chorobami przewlekłymi. Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, wspiera wrażliwość insulinową i może chronić przed chorobami serca oraz nowotworami. Awokatyna B w awokado korzystnie wpływa na prewencję cukrzycy typu 2.

Ale nie tylko awokado cechuje się wysoką zawartością pierwiastka tak ważnego dla ochrony serca i układu naczyniowego.

Nie tylko awokado

Pistacje zawierają ponad 1000 mg potasu na 100 g, a także przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie kości i regulują poziom cukru we krwi. Suszone morele to kolejne bogate źródło potasu, z ponad 1600 mg na 100 g. Mogą być zdrową przekąską lub dodatkiem do musli czy sałatek.

Również pestki dyni dostarczają ok. 810 mg potasu na 100 g, a dodatkowo są także źródłem magnezu i cynku oraz białka i błonnika, wspierając zdrowie serca i układu pokarmowego. Także gorzka czekolada również zawiera potas, choć w mniejszych ilościach, ale jest bogata w flawonoidy, które mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Warto również sięgać po marakujęfasolę pinto, które są doskonałymi źródłami potasu, wspomagającymi zdrowie serca i układu nerwowego. Marakuja obniża ciśnienie i koi nerwy, a fasola pinto pomaga w utracie wagi i obniża "zły" cholesterol.

Zbilansowana dieta bogata w potas może znacząco wpłynąć na zdrowie serca i ogólną kondycję organizmu. Warto włączyć te produkty do codziennego menu, aby cieszyć się ich korzyściami zdrowotnymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie