Profilaktyka91 proc. zależy od nas. Ekspert radzi, jak żyć długo w dobrym zdrowiu

91 proc. zależy od nas. Ekspert radzi, jak żyć długo w dobrym zdrowiu

Zdrowie zaczyna się od prawidłowego odżywiania – tak twierdzi specjalista żywienia prof. Andreas Michalsen. W swoich badaniach wykazał, że genetyka odgrywa znacznie mniejszą rolę w długowieczności, niż wcześniej sądzono. Kluczem do zdrowia jest dieta i styl życia, które mogą zapobiec wielu chorobom.

Jak dożyć setki w zdrowiu?
Jak dożyć setki w zdrowiu?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

22.01.2025 | aktual.: 22.01.2025 11:16

Genetyka czy styl życia?

Według prof. Michalsena, nawet jeśli w rodzinie występują choroby serca lub inne dolegliwości, ich główną przyczyną często są niezdrowe nawyki, a nie geny.

Na przykład tradycja jedzenia słodkich ciast po każdym obiedzie to nie kwestia genetyki, lecz powielanych wzorców społecznych.

Prof. Michalsen podkreśla, że zbyt mało snu, brak aktywności fizycznej, niezdrowa dieta i rezygnacja z postu to główne czynniki zwiększające ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak zawały serca czy cukrzyca.

Jak twierdzi ekspert, aż 91 proc. czynników wpływających na długość życia zależy od nas samych – genetyka odgrywa jedynie marginalną rolę.

Problem żywności przetworzonej

Rosnąca liczba osób z nadwagą to przede wszystkim efekt spożywania wysoko przetworzonej żywności. Prof. Michalsen zwraca uwagę, że współczesne produkty spożywcze często zawierają dodatki, które czynią je bardziej atrakcyjnymi smakowo, co prowadzi do przejadania się.

Badania przeprowadzone przez Kevina Halla z amerykańskiego National Institutes of Health wykazały, że osoby jedzące przetworzoną żywność spożywają dziennie średnio o 500 kcal więcej niż osoby wybierające produkty naturalne. W skali roku to aż 20 kg dodatkowej masy ciała.

Jak zmienić nawyki?

Zdaniem profesora przejście na zdrowszą dietę wymaga czasu. Okres trzech miesięcy to wystarczający czas, by przyzwyczaić się do nowych smaków i nawyków żywieniowych. Dodaje, że świadome odżywianie pozwala uniknąć bólu i dolegliwości, które często pojawiają się po 50. roku życia.

Prof. Michalsen zaleca spożywanie przede wszystkim:

  • roślin strączkowych – takich jak fasola, soczewica czy ciecierzyca,
  • pełnoziarnistych produktów zbożowych – zamiast białej mąki, także w postaci makaronów,
  • orzechów i nasion – garść dziennie dostarcza cennych składników odżywczych.

Profesor podkreśla również, że dieta powinna być bogata w owoce i warzywa, a spożycie mięsa, słodyczy i alkoholu powinno być ograniczone do minimum.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znaczenie postu i aktywności fizycznej

Michalsen zachęca do stosowania postu przerywanego w schemacie 14:10 (14 godzin postu i 10 godzin jedzenia). Post wspiera proces autofagii, czyli naturalnego oczyszczania organizmu z uszkodzonych komórek.

Regularna aktywność fizyczna, taka jak spacery czy bieganie, dodatkowo wspiera regenerację organizmu i spowalnia procesy starzenia.

Dla prof. Michalsena długowieczność nie oznacza jedynie życia przez 100 lat, lecz przeżycie tych lat w zdrowiu, bez bólu i przewlekłych chorób. Dzięki świadomemu odżywianiu i zdrowym nawykom można cieszyć się dobrym samopoczuciem przez wiele dekad.

Wybrane dla Ciebie