"Złoto Inków" wspiera serce, kości. Szczególnie seniorzy docenią
Amarantus, niepozorne ziarno o delikatnej strukturze, od wieków uznawane było przez Inków za prawdziwy skarb. Dziś, po latach zapomnienia, wraca na nasze stoły jako jedno z najbardziej odżywczych i wszechstronnych składników.
03.02.2025 20:09
Amarantus, nazywany złotem Inków, to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Jego małe ziarenka kryją w sobie bogactwo składników odżywczych, w tym wapnia, którego zawiera więcej niż mleko. W 100 g amarantusa znajduje się aż 160 mg wapnia, podczas gdy w 100 ml mleka jest go 120 mg.
Właściwości zdrowotne amarantusa
Amarantus jest szczególnie polecany seniorom, którzy chcą zadbać o mocne kości i zapobiec osteoporozie. Wapń jest kluczowym budulcem kości i zębów, a jego przyswajanie z wiekiem staje się trudniejsze. Dlatego amarantus, bogaty w wapń, magnez, cynk i żelazo, wspiera układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy.
Amarantus ma też niski indeks glikemiczny, co pomaga diabetykom i osobom na diecie oraz wpływa na regulację cukru we krwi.
Jego właściwości doceni też twój brzuch, gdyż poprawia on perystaltykę jelit i wspomaga trawienie dzięki wysokiej zawartości błonnika.
Dodatkowo, amarantus jest bezglutenowy, co czyni go idealnym produktem dla osób z nietolerancją glutenu. Jego uniwersalność pozwala na wprowadzenie do diety na wiele sposobów, co czyni go doskonałą alternatywą dla mleka i tradycyjnych zbóż.
W czym pomaga spożywanie ziaren amarantusa?
Regularne spożywanie amarantusa może pomóc seniorom w utrzymaniu mocnych kości i ogólnej dobrej kondycji organizmu. To naturalny sposób na wsparcie zdrowia, szczególnie dla osób starszych, które chcą zadbać o siebie w sposób naturalny.
Amarantus można spożywać na wiele sposobów. Będzie idealny jako:
- dodatek do jogurtów i owsianek,
- element sałatek, który doda im chrupkości,
- zagęstnik sosów i zup,
- element wypieków, takich jak muffinki, chleb, czy naleśniki.
Amarantus to nie tylko źródło wapnia, ale także innych cennych minerałów, które wspierają zdrowie na wielu poziomach. Warto rozważyć jego włączenie do codziennej diety, aby cieszyć się jego dobroczynnymi właściwościami.