Polacy o nim zapomnieli. Zdrowszy i tańszy niż mięso

Małe ziarenka zaliczane do nasion roślin strączkowych nie mają dobrej prasy. Oskarżane o wywoływane wzdęć, w kuchni polskiej obecnie pojawiają się w tylko jednym daniu. To błąd, bo regularne spożywanie grochu przynosi szereg korzyści dla zdrowia.

W Polsce kojarzony jest głównie z grochówkąW Polsce kojarzony jest głównie z grochówką
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karol Wiak

Groch ma niski indeks glikemiczny, co czyni go idealnym wyborem dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Dzięki zawartości błonnika i białka syci na długo i wspiera metabolizm.

Właściwości zdrowotne grochu

Groch jest doskonałym źródłem białka, co czyni go świetnym wyborem dla wegan, wegetarian i osób redukujących spożycie mięsa. Może wspierać regenerację mięśni i uczucie sytości.

Groch jest bogaty w witaminy C, A oraz K i witaminy z grupy B. Zawiera także potas, wapń, fosfor i magnez, które wspomagają układ nerwowy i mięśniowy. Dodatkowo potas i magnez pomagają w regulacji ciśnienia krwi, a błonnik obniża poziom złego cholesterolu (LDL). Dzięki temu groch może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Antyoksydanty obecne w grochu pomagają neutralizować stres oksydacyjny i mają działanie przeciwzapalne.

Groch jest niskokaloryczny – 100 g to tylko ok. 118 kcal. Dzięki temu jest polecany na diecie odchudzającej. Jego składniki pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z problemami metabolicznymi.

W zależności od potrzeb możemy wybierać między różnymi rodzajami grochu: suchym, połówkowym do zup, słodkim groszkiem cukrowym lub delikatnym groszkiem zielonym. Każdy z nich ma inne zastosowania kulinarne i wartości odżywcze, ale wszystkie są bogate w białko, błonnik i witaminy.

Kto powinien unikać grochu?

Mimo licznych zalet groch nie jest dla każdego. Osoby z problemami trawiennymi, takimi jak wrzody czy refluks, powinny go unikać. Duże ilości grochu mogą być niewskazane także dla osób z chorobami tarczycy.

Groch można wykorzystać na wiele sposobów. Oprócz tradycyjnej grochówki,można go dodawać do sałatek, zup czy makaronów. Z grochu można przygotować także kotlety lub pasty do kanapek, co czyni go wszechstronnym składnikiem w kuchni.

Wybrane dla Ciebie

Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę