Polacy o nim zapomnieli. Zdrowszy i tańszy niż mięso
Małe ziarenka zaliczane do nasion roślin strączkowych nie mają dobrej prasy. Oskarżane o wywoływane wzdęć, w kuchni polskiej obecnie pojawiają się w tylko jednym daniu. To błąd, bo regularne spożywanie grochu przynosi szereg korzyści dla zdrowia.
18.02.2025 08:34
Groch ma niski indeks glikemiczny, co czyni go idealnym wyborem dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Dzięki zawartości błonnika i białka syci na długo i wspiera metabolizm.
Właściwości zdrowotne grochu
Groch jest doskonałym źródłem białka, co czyni go świetnym wyborem dla wegan, wegetarian i osób redukujących spożycie mięsa. Może wspierać regenerację mięśni i uczucie sytości.
Groch jest bogaty w witaminy C, A oraz K i witaminy z grupy B. Zawiera także potas, wapń, fosfor i magnez, które wspomagają układ nerwowy i mięśniowy. Dodatkowo potas i magnez pomagają w regulacji ciśnienia krwi, a błonnik obniża poziom złego cholesterolu (LDL). Dzięki temu groch może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Antyoksydanty obecne w grochu pomagają neutralizować stres oksydacyjny i mają działanie przeciwzapalne.
Groch jest niskokaloryczny – 100 g to tylko ok. 118 kcal. Dzięki temu jest polecany na diecie odchudzającej. Jego składniki pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z problemami metabolicznymi.
W zależności od potrzeb możemy wybierać między różnymi rodzajami grochu: suchym, połówkowym do zup, słodkim groszkiem cukrowym lub delikatnym groszkiem zielonym. Każdy z nich ma inne zastosowania kulinarne i wartości odżywcze, ale wszystkie są bogate w białko, błonnik i witaminy.
Kto powinien unikać grochu?
Mimo licznych zalet groch nie jest dla każdego. Osoby z problemami trawiennymi, takimi jak wrzody czy refluks, powinny go unikać. Duże ilości grochu mogą być niewskazane także dla osób z chorobami tarczycy.
Groch można wykorzystać na wiele sposobów. Oprócz tradycyjnej grochówki,można go dodawać do sałatek, zup czy makaronów. Z grochu można przygotować także kotlety lub pasty do kanapek, co czyni go wszechstronnym składnikiem w kuchni.