"Owoce długowieczności". Przyspieszają metabolizm, obniżają cholesterol

Oliwki, nazywane "owocami długowieczności", to bogactwo witamin i minerałów wspierających zdrowie. Co istotne, ich regularne spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych.

Oliwki mają niesamowte właściwościOliwki mają niesamowte właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | Lorenzo Patoia
Karol Wiak

Oliwki zyskują coraz większą popularność na polskich stołach. Te niewielkie owoce są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie. Oliwki, zwane "owocami długowieczności", są cennym dodatkiem do codziennej diety.

Korzyści zdrowotne oliwek

Badania opublikowane w 2021 r. przez wydawnictwo Elsevier potwierdzają, że oliwki mogą działać jako naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Regularne spożywanie tych owoców wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w łagodzeniu migren. Są bogate w witaminy C, E oraz z grupy B, a także w minerały takie jak fosfor, potas i żelazo.

Chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi (np. alzheimer, parkinson) dzięki polifenolom i witaminie E. Wspomagają też detoksykację organizmu, pomagając wątrobie w neutralizacji toksyn.

Oliwki zawierają również kwas oleinowy, który może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi. Polifenole w nich zawarte wspierają leczenie stanów zapalnych i obniżają poziom złego cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, oliwki przyspieszają metabolizm i zapewniają uczucie sytości.

Różnorodność smaków i zastosowań

Oliwki występują w dwóch głównych odmianach – czarnej i zielonej. Różnią się one kolorem, smakiem, konsystencją i kalorycznością. Czarne oliwki dostarczają 130 kcal w 100 g, a zielone 115 kcal. Obie odmiany oferują zbliżone wartości odżywcze.

Oliwki można spożywać na wiele sposobów – jako przekąskę, dodatek do sałatek, makaronów, pizzy czy dań mięsnych. W kuchni śródziemnomorskiej są nieodłącznym elementem wielu potraw. Jednym z popularnych dań z oliwkami jest tapenada – smarowidło z czarnych oliwek, kaparów, anchois i ziół prowansalskich.

Oliwki to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale także cenny składnik diety wspierający zdrowie. Warto sięgnąć po te małe owoce i odkryć ich kulinarne oraz zdrowotne zalety.

Wybrane dla Ciebie

Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę