Owoce długowieczności? Mogą pomóc "zatrzymać" młodość
Badania Japan Collaborative Cohort wykazały, że regularne spożywanie owoców może obniżać ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych i innych schorzeń. Podobne wyniki odnotowano w innych badaniach. Jakie owoce jeść, by zachować młodość?
Jabłka
Według badań opublikowanych w "Frontiers in Nutrition" regularne spożywanie 3-4 jabłek dziennie może znacząco wpłynąć na poprawę zdrowia. Może obniżyć ryzyko śmierci o 39 proc. w porównaniu z osobami, które jedzą mniej niż jedno jabłko tygodniowo.
Jabłka są źródłem błonnika, witaminy A i C oraz przeciwutleniaczy. Korzystnie wpływają na zdrowie serca, układ pokarmowy oraz ogólne samopoczucie. Ich regularne spożywanie może pomóc w ograniczeniu ryzyka udaru mózgu oraz cukrzycy typu 2.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
2 jabłka dziennie - jedz na zdrowie!
Jagody
Ogromne korzyści dla zdrowia może przynieść też codzienne spożywanie jagód lub borówek. Włączenie tych owoców do menu poprawia zdrowie mózgu i układu sercowo-naczyniowego. Potwierdziły to badania naukowców z King's College w Londynie, opublikowane w "The American Journal of Clinical Nutrition".
Jagody są bogate w witaminę C oraz antocyjany, które neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniem.
Pomarańcze
Pomarańcze są bogate w witaminę C, błonnik oraz flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Wspierają zdrowie serca i ogólną kondycję organizmu.
Poza tym, badania naukowców z Uniwersytetu Tohoku w Sendai, opublikowane w "British Journal of Nutrition", sugerują, że codzienne spożywanie owoców cytrusowych, takich jak pomarańcze, może zmniejszać ryzyko rozwoju demencji u osób starszych.
Granaty
Do diety warto włączyć też granaty, które z uwagi na właściwości antyoksydacyjne, skutecznie neutralizują wolne rodniki i pomagają chronić organizm przed procesami starzenia oraz rozwojem chorób przewlekłych. Potwierdzają to badania opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające owoce granatu są też często polecane w profilaktyce zdrowia serca.
Banany
Banany są jednym z najlepszych źródłem potasu. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca włączenie ich do diety bogatej w potas i ubogiej w sód, ponieważ potas pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi.
Poza tym, dzięki wysokiej zawartości błonnika, banany wspierają też prawidłową perystaltykę jelit. Zapobiegają zaparciom i wspomagają zdrowie układu pokarmowego.
Awokado
Wyniki badania przeprowadzonego przez Penn State, opublikowanego w "Journal of Nutrition", wskazują, że codzienne spożywanie jednego awokado może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu LDL oraz zmniejszeniu ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
Awokado zawiera zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze. Jego regularne spożywanie wspomaga także redukcję stanów zapalnych w organizmie.
Winogrona
Resweratrol, który jest obecny w winogronach – zwłaszcza w ich skórce – może pomóc w opóźnianiu procesów starzenia. Resweratrol jest bowiem silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki, co pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl