Owoce długowieczności? Mogą pomóc "zatrzymać" młodość
Badania Japan Collaborative Cohort wykazały, że regularne spożywanie owoców może obniżać ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych i innych schorzeń. Podobne wyniki odnotowano w innych badaniach. Jakie owoce jeść, by zachować młodość?
10.01.2025 20:28
Jabłka
Według badań opublikowanych w "Frontiers in Nutrition" regularne spożywanie 3-4 jabłek dziennie może znacząco wpłynąć na poprawę zdrowia. Może obniżyć ryzyko śmierci o 39 proc. w porównaniu z osobami, które jedzą mniej niż jedno jabłko tygodniowo.
Jabłka są źródłem błonnika, witaminy A i C oraz przeciwutleniaczy. Korzystnie wpływają na zdrowie serca, układ pokarmowy oraz ogólne samopoczucie. Ich regularne spożywanie może pomóc w ograniczeniu ryzyka udaru mózgu oraz cukrzycy typu 2.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jagody
Ogromne korzyści dla zdrowia może przynieść też codzienne spożywanie jagód lub borówek. Włączenie tych owoców do menu poprawia zdrowie mózgu i układu sercowo-naczyniowego. Potwierdziły to badania naukowców z King's College w Londynie, opublikowane w "The American Journal of Clinical Nutrition".
Jagody są bogate w witaminę C oraz antocyjany, które neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniem.
Pomarańcze
Pomarańcze są bogate w witaminę C, błonnik oraz flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Wspierają zdrowie serca i ogólną kondycję organizmu.
Poza tym, badania naukowców z Uniwersytetu Tohoku w Sendai, opublikowane w "British Journal of Nutrition", sugerują, że codzienne spożywanie owoców cytrusowych, takich jak pomarańcze, może zmniejszać ryzyko rozwoju demencji u osób starszych.
Granaty
Do diety warto włączyć też granaty, które z uwagi na właściwości antyoksydacyjne, skutecznie neutralizują wolne rodniki i pomagają chronić organizm przed procesami starzenia oraz rozwojem chorób przewlekłych. Potwierdzają to badania opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające owoce granatu są też często polecane w profilaktyce zdrowia serca.
Banany
Banany są jednym z najlepszych źródłem potasu. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca włączenie ich do diety bogatej w potas i ubogiej w sód, ponieważ potas pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi.
Poza tym, dzięki wysokiej zawartości błonnika, banany wspierają też prawidłową perystaltykę jelit. Zapobiegają zaparciom i wspomagają zdrowie układu pokarmowego.
Awokado
Wyniki badania przeprowadzonego przez Penn State, opublikowanego w "Journal of Nutrition", wskazują, że codzienne spożywanie jednego awokado może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu LDL oraz zmniejszeniu ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
Awokado zawiera zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze. Jego regularne spożywanie wspomaga także redukcję stanów zapalnych w organizmie.
Winogrona
Resweratrol, który jest obecny w winogronach – zwłaszcza w ich skórce – może pomóc w opóźnianiu procesów starzenia. Resweratrol jest bowiem silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki, co pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl