ProfilaktykaNajlepiej karmi mózg. "Cieszy się popularnością wśród neurologów"

Najlepiej karmi mózg. "Cieszy się popularnością wśród neurologów"

Dieta to niezwykle ważny element zdrowia i dobrego samopoczucia. Eksperci podkreślają jednak, że niektóre produkty spożywcze szczególnie się wyróżniają - obfitują w składniki odżywcze i mają imponujący wpływ na zdrowie mózgu.

Eksperci polecają produkty, które karmią mózg
Eksperci polecają produkty, które karmią mózg
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

16.12.2024 | aktual.: 16.12.2024 17:29

Produkty wspierające długowieczność

Dietetycy i guru zdrowego żywienia wskazują listę pięciu produktów, których nie powinno zabraknąć w diecie, jeśli zależy nam na długim życiu w doskonałym zdrowiu. Te pokarmy wspierają mózg, funkcje serca, dodają energii i są filarami długowieczności.

Owoce jagodowe

Choć owoce powinniśmy spożywać codziennie, te jagodowe to zdecydowanie najlepszy wybór. Są bogate w witaminy i przeciwutleniacze, które chronią organizm przed infekcjami. Są również świetne dla zdrowia oczu, regeneracji mięśni, zdrowia mózgu i wzmacniania komórek.

Jagody zawdzięczają swój kolor flawonoidom, które korzystnie wpływają na mózg i zapobiegają spadkowi funkcji poznawczych. Mają również niższą zawartość cukru niż inne owoce, warto więc regularnie po nie sięgać.

Zielone warzywa liściaste

Eksperci nieustannie wymienają zalety zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak i jarmuż. To produkty bogate w błonnik, witaminę A, C i K, potas, żelazo, kwas foliowy i wapń.

Zielone warzywa liściaste nie tylko obfitują w składniki odżywcze, ale także wspierają nasz organizm na wiele sposobów. Do tego łatwo je wkomponować w codzienną dietę - wrzucić do sałatki, położyć na kanapce lub dodać do koktajlu.

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe to "niedoceniane pożywienie na długowieczność" - mówi dietetyczka Samantha Heller, która spożywa je codziennie, aby wzmocnić swój układ odpornościowy. Strączi są bogate w białko, błonnik, przeciwutleniacze i minerały.

Wysoka zawartość błonnika w roślinach strączkowych sprawia, że ​​ich spożywanie jest również doskonałym wyborem dla zdrowego mózgu, układu pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryby i chude białka

Lekarze zachęcają też do ograniczenia spożycia czerwonego mięsa. Warto zamienić je na wartościowe źródła chudego białka, w tym jaja, ryby oraz tofu.

- Ryby i skorupiaki mają również niższy poziom cholesterolu niż czerwone mięso i są lepszym wyborem dla zdrowia serca - powiedziała kardiolog dr Elizabeth Klodas w wywiadzie dla CNBC Make It.

- Łosoś cieszy się popularnością wśród neurologów, ponieważ zawiera dużo witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na zdrowie mózgu - dodaje dr Uma Naidoo, psychiatra żywieniowy z Harvardu.

Orzechy i nasiona

O orzechach i nasionach łatwo zapomnieć, jednak organizm szybko podziękuje za wprowadzenie ich do diety. Są pełne kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią komórki i zmniejszająstany zapalne.

- Te niewielkie produkty są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 , które pomagają utrzymać komórki mózgowe w zdrowiu i zmniejszają stany zapalne – twierdzi Lisa Genova, znana amerykańska neurobiolog.

Orzechy, zwłaszcza laskowe i pekan, są bogate w polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne, dostarczają błonnika oraz wiele mikroelementów, których potrzebuje nasz organizm.

Wybrane dla Ciebie