Smakuje jak jabłko, leczy przeziębienie i odmładza. Mało kto zna ten owoc

Czapetka samarangijska to owoc o tropikalnym pochodzeniu, który zyskuje popularność na całym świecie. Warto poznać jej unikalne cechy oraz właściwości zdrowotne.

Te owoce mają niesamowite działanieTe owoce mają niesamowite działanie
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tropical Borneo
Aleksandra Zaborowska

Pochodzenie i charakterystyka czapetki

Czapetka samarangijska, znana także jako "jabłko woskowe", pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Jest to drzewo owocowe, które osiąga wysokość do 12 metrów. Jego charakterystyczne liście są błyszczące i wiecznie zielone, a owoce przybierają różnorodne barwy – od białej po intensywnie czerwoną i niemal czarną. Smak owoców czapetki jest delikatny, lekko kwaskowaty i przypomina jabłko.

Wartości odżywcze i zdrowotne

Owoce czapetki są niskokaloryczne – 100 g dostarcza jedynie 25 kcal. Stanowią bogate źródło witaminy C, potasu i antyoksydantów, które razem wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe. Dzięki temu wspierają odporność, neutralizują wolne rodniki i działają przeciwzapalnie. Wspomagają ochronę komórek przed uszkodzeniem. Są także lekkostrawne i polecane w diecie osób z problemami układu pokarmowego. Pomagają też regulować poziom cukru we krwi. W medycynie naturalnej czapetka bywa latami stosowana w leczeniu biegunek, przeziębień i kaszlu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy drink na grypę i przeziębienie

Zastosowanie w kuchni i innych dziedzinach

Czapetka samarangijska ma szerokie zastosowanie kulinarne. Owoce spożywa się na surowo, ale również przerabia na soki, dżemy czy desery. Liście tej rośliny są wykorzystywane jako przyprawa w kuchni niektórych krajów azjatyckich, a drewno służy do produkcji mebli i narzędzi. Co więcej, kwiaty tego drzewa są nadal stosowane na Tajwanie w celach leczniczych, a cała roślina jest miododajna.

Czapetka samarangijska to niezwykle uniwersalny owoc o ciekawych właściwościach. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, co czyni ją doskonałym dodatkiem do różnorodnych potraw oraz inspiracją dla osób poszukujących egzotycznych smaków w swojej kuchni.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę