Jest ekspertką od długowieczności. Zdradza, co je, a czego unika
Monisha Bhanote, lekarka i specjalistka od długowieczności oraz zdrowia komórkowego, zdradza swoje codzienne nawyki oraz sekrety odżywiania. Jakie zasady i składniki diety rekomenduje, by cieszyć się długim i pełnym energii życiem?
27.12.2024 10:21
Holistyczne podejścia do zdrowia
Dr Monisha Bhanote, ekspertka z niemal 30-letnim doświadczeniem w zdrowiu i długowieczności oraz autorka "The Anatomy of Wellbeing", podzieliła się z "CNBC Make It" praktykami wspierającymi długie i zdrowe życie. W wywiadzie podkreśliła znaczenie holistycznego podejścia do zdrowia, obejmującego świadome odżywianie, regularny ruch, dbałość o zdrowie mózgu i neuroplastyczność oraz regenerujący sen.
Jak podkreśla ekspertka, chodzi o świadome dbanie o ciało, zapobieganie chorobom i wspieranie zdrowia. Wokół tej filozofii buduję swoje życie. Dzieli się też nią z pacjentami oraz podczas wystąpień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dieta oparta na roślinach
Dr Bhanote stawia na dietę opartą na produktach roślinnych i bogatą w różnorodne owoce i warzywa. Na co dzień rezygnuje także z glutenu. Wyjątkiem są podróże do Europy i Azji, gdzie jakość składników jest wyższa, co ułatwia ich przyswajanie.
- Naprawdę zależy mi na tym, aby dostarczać jak największej ilości fitoskładników i przeciwutleniaczy w pożywieniu - mówi. - Moja dieta składa się z sezonowych produktów spożywczych. Spożywam dużo zup i koktajli, ponieważ to świetny sposób, aby uzyskać wiele składników odżywczych na raz.
Dr Bhanote często je też sałatki. Zawierają one przede wszystkim ciemnozielone warzywa liściaste, jak szpinak czy jarmuż, źródła białka – pieczone tofu lub czarną fasolę – oraz chrupiące warzywa, zioła (mięta, kolendra), jagody, granaty i awokado z mieszanką nasion.
Ekspertka od długowieczności je różnorodnie. Każdy posiłek ma dostarczać co najmniej 10 różnych owoców i warzyw, co wspiera mikrobiom jelitowy.
Unikanie żywności ultraprzetworzonej
Dr Monisha Bhanote unika też żywności ultraprzetworzonej. Zwraca uwagę na jej negatywny wpływ na zdrowie, w tym na funkcje mózgu. Sama część swojego jedzenia uprawia w ogrodzie hydroponicznym. Hoduje warzywa, zioła i owoce.
- Jest wiele chemikaliów spożywczych i dodatków, których nasz organizm nie może rozłożyć i które powodują stany zapalne. Więc jedną z rzeczy, których jestem bardzo świadoma, jest jedzenie, które wkładam do swojego ciała - mówi.
Regularny ruch
Dr Bhanote podkreśla też znaczenie kilku innych nawyków, które także wspierają funkcjonowanie mózgu. Jako certyfikowana nauczycielka jogi praktykuje medytację i uważność. Praktyki te przyczyniają się do poprawy zdrowia psychicznego i emocjonalnego.
Dr Bhanote zaleca regularny ruch jako kluczowy element zdrowego stylu życia. Jej ulubioną formą aktywności są długie spacery.
Kontakty społeczne
Dr Bhanote zwraca też uwagę na istotną rolę kontaktów społecznych w kontekście długowieczności. Sama dużo podróżuje. Co miesiąc przemawia na wydarzeniach, gdzie nawiązuje znajomości, przez co może spojrzeć na świat z szerszej perspektywy.
Choć podkreśla rolę osobistych kontaktów, to uważa, że czasem wystarczy zadzwonić i porozmawiać. Sama dużo rozmawia przez telefon, a jej aktywność społeczna odbywa się często wirtualnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl