Energia i witalnośćJest ekspertką od długowieczności. Zdradza, co je, a czego unika

Jest ekspertką od długowieczności. Zdradza, co je, a czego unika

Monisha Bhanote, lekarka i specjalistka od długowieczności oraz zdrowia komórkowego, zdradza swoje codzienne nawyki oraz sekrety odżywiania. Jakie zasady i składniki diety rekomenduje, by cieszyć się długim i pełnym energii życiem?

Lekarka mówi, co jeść, by długo żyć
Lekarka mówi, co jeść, by długo żyć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Katarzyna Kurek

Holistyczne podejścia do zdrowia

Dr Monisha Bhanote, ekspertka z niemal 30-letnim doświadczeniem w zdrowiu i długowieczności oraz autorka "The Anatomy of Wellbeing", podzieliła się z "CNBC Make It" praktykami wspierającymi długie i zdrowe życie. W wywiadzie podkreśliła znaczenie holistycznego podejścia do zdrowia, obejmującego świadome odżywianie, regularny ruch, dbałość o zdrowie mózgu i neuroplastyczność oraz regenerujący sen.

Jak podkreśla ekspertka, chodzi o świadome dbanie o ciało, zapobieganie chorobom i wspieranie zdrowia. Wokół tej filozofii buduję swoje życie. Dzieli się też nią z pacjentami oraz podczas wystąpień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ile minut dziennie wystarczy ćwiczyć, żeby znacząco poprawić stan zdrowia?

Dieta oparta na roślinach

Dr Bhanote stawia na dietę opartą na produktach roślinnych i bogatą w różnorodne owoce i warzywa. Na co dzień rezygnuje także z glutenu. Wyjątkiem są podróże do Europy i Azji, gdzie jakość składników jest wyższa, co ułatwia ich przyswajanie.

- Naprawdę zależy mi na tym, aby dostarczać jak największej ilości fitoskładników i przeciwutleniaczy w pożywieniu - mówi. - Moja dieta składa się z sezonowych produktów spożywczych. Spożywam dużo zup i koktajli, ponieważ to świetny sposób, aby uzyskać wiele składników odżywczych na raz.

Dr Bhanote często je też sałatki. Zawierają one przede wszystkim ciemnozielone warzywa liściaste, jak szpinak czy jarmuż, źródła białka – pieczone tofu lub czarną fasolę – oraz chrupiące warzywa, zioła (mięta, kolendra), jagody, granaty i awokado z mieszanką nasion.

Ekspertka od długowieczności je różnorodnie. Każdy posiłek ma dostarczać co najmniej 10 różnych owoców i warzyw, co wspiera mikrobiom jelitowy.

Unikanie żywności ultraprzetworzonej

Dr Monisha Bhanote unika też żywności ultraprzetworzonej. Zwraca uwagę na jej negatywny wpływ na zdrowie, w tym na funkcje mózgu. Sama część swojego jedzenia uprawia w ogrodzie hydroponicznym. Hoduje warzywa, zioła i owoce.

- Jest wiele chemikaliów spożywczych i dodatków, których nasz organizm nie może rozłożyć i które powodują stany zapalne. Więc jedną z rzeczy, których jestem bardzo świadoma, jest jedzenie, które wkładam do swojego ciała - mówi.

Regularny ruch

Dr Bhanote podkreśla też znaczenie kilku innych nawyków, które także wspierają funkcjonowanie mózgu. Jako certyfikowana nauczycielka jogi praktykuje medytację i uważność. Praktyki te przyczyniają się do poprawy zdrowia psychicznego i emocjonalnego.

Dr Bhanote zaleca regularny ruch jako kluczowy element zdrowego stylu życia. Jej ulubioną formą aktywności są długie spacery.

Kontakty społeczne

Dr Bhanote zwraca też uwagę na istotną rolę kontaktów społecznych w kontekście długowieczności. Sama dużo podróżuje. Co miesiąc przemawia na wydarzeniach, gdzie nawiązuje znajomości, przez co może spojrzeć na świat z szerszej perspektywy.

Choć podkreśla rolę osobistych kontaktów, to uważa, że czasem wystarczy zadzwonić i porozmawiać. Sama dużo rozmawia przez telefon, a jej aktywność społeczna odbywa się często wirtualnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie