ProfilaktykaJedz, a ciśnienie spadnie w mig. Ekspertka zdradza patent

Jedz, a ciśnienie spadnie w mig. Ekspertka zdradza patent

Wprowadzenie kilku zmian w diecie może pomóc w obniżeniu poziomu krwi, a nawet przywróceniu go do zdrowego poziomu. Ochrona przed nadciśnieniem to jednocześnie jeden z najlepszych sposobów na długowieczność.

Domowe posiłki mogą chronić przed nadciśnieniem tętniczym
Domowe posiłki mogą chronić przed nadciśnieniem tętniczym
Źródło zdjęć: © Getty Images, pritikin.com

26.02.2025 15:00

5 prostych kroków, by obniżyć ciśnienie

Jak tłumaczy Martha Theran, dietetyczka z Pritikin Longevity Center, odpowiednie nawyki żywieniowe mogą znacząco wpłynąć na regulację ciśnienia.

Martha Theran zdradziła kilka prostych sposobów, które mogą pomóc w przywróceniu ciśnienia do normy, a także przyczynić się do poprawy zdrowia serca.

- Spożywanie diety o niskiej gęstości kalorycznej, bogatej w składniki odżywcze i jak najmniej przetworzonej może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, często już w ciągu kilku dni - mówi ekspertka.

Gotowanie w domu zamiast jedzenia na mieście

Martha Theran podkreśla, że domowe posiłki pozwalają ograniczyć spożycie przetworzonych produktów i nadmiaru soli.

- Gotowanie w domu to kluczowy element diety obniżającej ciśnienie, co jest również zalecane w diecie DASH - wyjaśnia Martha Theran.

Przygotowując posiłki samodzielnie, łatwiej kontrolować ilość soli i cukru, jednocześnie zwiększając spożycie składników wspierających zdrowe ciśnienie, takich jak potas, antyoksydanty i błonnik.

Zwiększenie spożycia błonnika

Błonnik ma udowodnione działanie w profilaktyce nadciśnienia. Znaleźć go można niemal we wszystkich nieprzetworzonych produktach roślinnych, a spożywanie ich w większej ilości pozytywnie wpływa na układ krążenia.

Dlatego warto włączyć do diety więcej zielonych warzyw liściastych, pełnoziarnistych produktów, strączków, nasion i orzechów.

Ograniczenie spożycia sodu

Dieta o niskiej zawartości sodu to jeden z kluczowych sposobów kontrolowania wysokiego ciśnienia krwi. S

- Wysoka zawartość sodu, obecna praktycznie we wszystkich przetworzonych produktach spożywczych, może nasilać nadciśnienie, wpływając na retencję płynów oraz elastyczność tętnic - podkreśla Theran.

Warto zamienić sól na naturalne przyprawy i zioła, a także unikać wysokoprzetworzonych przekąsek, konserw, fast foodów i gotowych dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Więcej potasu w diecie

Nie tylko nadmiar sodu szkodzi, ale również niedobór potasu, który pełni kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi. Potas działa przeciwnie do sodu – pomaga organizmowi usuwać nadmiar soli i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

- Dieta uboga w potas i bogata w sód przyczynia się do wysokiego ciśnienia krwi oraz zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Potas pomaga organizmowi naturalnie wydalać sód, wspierając utrzymanie prawidłowego ciśnienia – tłumaczy dietetyczka.

Najlepsze źródła potasu to:

  • zielone warzywa (szpinak, jarmuż),
  • banany,
  • bataty,
  • awokado,
  • fasola i inne rośliny strączkowe,
  • produkty mleczne dobrej jakości.

Regularne spożywanie tych produktów pomaga naturalnie obniżyć ciśnienie krwi.

Nawodnienie – klucz do zdrowia serca

Woda pomaga utrzymać równowagę płynów i elektrolitów w organizmie, co ma kluczowe znaczenie w profilaktyce nadciśnienia.

- Codzienne picie odpowiedniej ilości wody jest istotne, aby zapobiegać odwodnieniu i regulować gospodarkę płynów w organizmie – podkreśla Theran.

Aby uniknąć problemów zdrowotnych, warto wypijać co najmniej 1,5-2 litry wody dziennie, szczególnie w upalne dni i po intensywnym wysiłku fizycznym.

Wybrane dla Ciebie