"Kontroluje ciśnienie, zapobiega cukrzycy". Po 50‑tce warto się zajadać
Po 50. roku życia zdrowe odżywianie nabiera szczególnego znaczenia. Z wiekiem organizm staje się bardziej podatny na choroby przewlekłe i osłabienie odporności. A właściwa dieta może zapobiegać tym problemom. Jakie produkty jeść regularnie?
29.12.2024 18:25
Mniej kalorii, więcej wartości odżywczych
W miarę starzenia się sposób przetwarzania żywności ulega zmianie. By zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, dieta powinna być dostosowana do aktualnych potrzeb.
- Dobra dieta może pomóc lepiej kontrolować ciśnienie krwi, zmniejszyć ryzyko problemów z sercem i przyczynić się do zapobiegania takim problemom, jak cukrzyca - informuje w AARP dr n. med. Marie Bernard i dyrektor ds. różnorodności kadry naukowej w Narodowych Instytutach Zdrowia (NIH).
Uczeni są zgodni, że zdrowie po 50. roku życia wspiera przede wszystkim dieta bogata w składniki odżywcze, ale uboga w puste kalorie. W miarę starzenia się metabolizm bowiem naturalnie zwalnia, a zapotrzebowanie na kalorie maleje.
Najlepsze produkty dla pięćdziesięciolatków
Po 50. Roku życia stosuj dietę opartą na warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach, chudym mięsie, rybach, orzechach, nasionach i zdrowych tłuszczach, takich jak oliwa z oliwek.
- Kiedy się starzejemy, nasze kości stają się słabsze i potrzebują wapnia. Wapń można uzyskać z niskotłuszczowych produktów mlecznych i ciemnozielonych liściastych warzyw - mówi Bernard z NIH. Warzywa, które są jego dobrym źródłem to przede wszystkim szpinak, jarmuż, brokuły, kapusta i rukola.
Bardzo ważne są także produkty bogate w omega-3, takie jak łosoś, sardynki, orzechy włoskie czy siemię lniane. Kwasy omega-3 mają bowiem działanie kardioprotekcyjne i wspierają zdrowie serca. Przyczyniają się też do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi oraz mogą pomóc w regulacji ciśnienia krwi.
Korzystne dla zdrowia mogą być też jajka pod warunkiem, że spożywane są w rozsądnych ilościach. Są one doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do utrzymania masy mięśniowej. Wiele korzyści zdrowotnych zapewniają też warzywa strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca i fasola, które są dobrym źródłem białka roślinnego.
Do diety warto włączyć także cytrusy, takie jak pomarańcze, cytryny, mandarynki. Są one doskonałym źródłem witaminy C, która jest silnym antyoksydantem. Nie należy też zapominać o wodzie! Odpowiednie nawodnienie ułatwia wypróżnienie oraz wspiera procesy trawienne i motorykę jelit. Pomaga też w optymalnym wykorzystaniu błonnika w diecie.
Czego unikać w diecie po 50. roku życia?
Po 50. roku życia lepiej unikać nadmiaru cukru i przetworzonej żywności, gdyż ich nadmiar sprzyja przybieraniu na wadze, stanom zapalnym. Osłabia także odporność. Zaleca się też ograniczyć spożycie tłuszczów trans, które zwiększają ryzyko chorób serca. Liczne korzyści zdrowotne przynosi też rzucenie palenia oraz ograniczenie spożycia alkoholu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl