Jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pomaga zachować młodość i wspiera wątrobę
Znany ze swojego wyrazistego smaku cząber sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale jako naturalne wsparcie dla zdrowia. Wszystko dzięki substancjom o silnym potencjale antyoksydacyjnym.
21.12.2024 10:48
Przeciwzapalny zamiennik pieprzu
Cząber jest ceniony nie tylko za swój wyjątkowy wyrazisty smak, ale też właściwości prozdrowotne wykorzystywane w medycynie naturalnej. To jedna z najzdrowszych przypraw, która bez wątpienia wspiera długowieczność.
Przyprawa zawiera wiele substancji o silnym potencjale antyoksydacyjnym. To prawdziwa bomba flawonoidów, które pomagają zachować młodość i ograniczać stres oksydacyjny. Znajdziemy w niej m.in. karwakrol i cymeon, które nadają jej właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
Ponadto cząber to źródło takich minerałów jak potas, sód, fosfor i magnez oraz witamina C.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wspiera pracę układu krążenia oraz układu trawiennego. Ma działanie rozkurczowe, pomaga łagodzić wzdęcia i niestrawność oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Wiele osób stosuje go w leczeniu zaburzeń żołądkowych i jako napar na uspokojenie.
Cząber w kuchni
Cząber jest często stosowany jako zamiennik pieprzu w kuchni śródziemnomorskiej. Znany ze swojego ostrego smaku wzbogaca smak potraw mięsnych, rybnych, warzywnych oraz strączkowych.
W ziołowych mieszankach, takich jak czubryca dodaje unikalnego aromatu, pomagając jednocześnie w trawieniu ciężkostrawnych potraw.
Świeży cząber jest bardziej aromatyczny niż suszony, ale z kolei suszona wersja ma bardziej intensywny smak. Jest idealny do potraw z kapusty, grochu czy fasoli, ponieważ ułatwia trawienie i redukuje wzdęcia.
Można go dodawać do zup, mięs, ryb i sałatek. Jest także składnikiem ziół prowansalskich.
Ponadto, jest bardzo prosty w uprawie. Możesz go posadzić zarówno w ogródku, jak i w zwykłej doniczce, która stoi na parapecie.
Cząber nie dla każdego
Warto jednak pamiętać o przeciwwskazaniach związanych z nadmiernym stosowaniem cząbru.
Mimo licznych korzyści zdrowotnych, cząber nie jest zalecany dla osób z chorobami serca, nerek, wątroby, problemami z krzepliwością krwi oraz nadciśnieniem.
Powinny go unikać także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Osoby uczulone na cząber mogą doświadczyć reakcji alergicznych nawet po spożyciu niewielkiej ilości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl