Jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pomaga zachować młodość i wspiera wątrobę

Znany ze swojego wyrazistego smaku cząber sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale jako naturalne wsparcie dla zdrowia. Wszystko dzięki substancjom o silnym potencjale antyoksydacyjnym.

Cząber to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie
Cząber to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Nicola Colombo

21.12.2024 10:48

Przeciwzapalny zamiennik pieprzu

Cząber jest ceniony nie tylko za swój wyjątkowy wyrazisty smak, ale też właściwości prozdrowotne wykorzystywane w medycynie naturalnej. To jedna z najzdrowszych przypraw, która bez wątpienia wspiera długowieczność.

Przyprawa zawiera wiele substancji o silnym potencjale antyoksydacyjnym. To prawdziwa bomba flawonoidów, które pomagają zachować młodość i ograniczać stres oksydacyjny. Znajdziemy w niej m.in. karwakrol i cymeon, które nadają jej właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.

Ponadto cząber to źródło takich minerałów jak potas, sód, fosfor i magnez oraz witamina C.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wspiera pracę układu krążenia oraz układu trawiennego. Ma działanie rozkurczowe, pomaga łagodzić wzdęcia i niestrawność oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Wiele osób stosuje go w leczeniu zaburzeń żołądkowych i jako napar na uspokojenie.

Cząber w kuchni

Cząber jest często stosowany jako zamiennik pieprzu w kuchni śródziemnomorskiej. Znany ze swojego ostrego smaku wzbogaca smak potraw mięsnych, rybnych, warzywnych oraz strączkowych.

W ziołowych mieszankach, takich jak czubryca dodaje unikalnego aromatu, pomagając jednocześnie w trawieniu ciężkostrawnych potraw.

Świeży cząber jest bardziej aromatyczny niż suszony, ale z kolei suszona wersja ma bardziej intensywny smak. Jest idealny do potraw z kapusty, grochu czy fasoli, ponieważ ułatwia trawienie i redukuje wzdęcia.

Można go dodawać do zup, mięs, ryb i sałatek. Jest także składnikiem ziół prowansalskich.

Ponadto, jest bardzo prosty w uprawie. Możesz go posadzić zarówno w ogródku, jak i w zwykłej doniczce, która stoi na parapecie.

Cząber nie dla każdego

Warto jednak pamiętać o przeciwwskazaniach związanych z nadmiernym stosowaniem cząbru.

Mimo licznych korzyści zdrowotnych, cząber nie jest zalecany dla osób z chorobami serca, nerek, wątroby, problemami z krzepliwością krwi oraz nadciśnieniem.

Powinny go unikać także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Osoby uczulone na cząber mogą doświadczyć reakcji alergicznych nawet po spożyciu niewielkiej ilości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie