Idealne dla serca i jelit. W Polsce wciąż niedoceniane

Chociaż cieszą się dużą popularnością w kuchniach azjatyckich, w Polsce są stosunkowo mało znane. To spora strata dla naszej kuchni, a przede wszystkim zdrowia. Ten chrupiący przysmak reguluje pracę jelit i "zbija" cholesterol.

Pędy bambusa są bogatym źródłem polifenoli i błonnikaPędy bambusa są bogatym źródłem polifenoli i błonnika
Źródło zdjęć: © Getty Images | pedphoto36pm
Katarzyna Kurek

Skarb kuchni azjatyckiej, zwłaszcza dla seniorów

Pędy bambusa to jadalne części rośliny rosnącej w tropikalnych i subtropikalnych regionach Azji. Mają żółtokremową barwę i sprężystą teksturę. Ich smak jest delikatny, lekko ziemisty. Niektórym przypomina połączenie fasolki szparagowej i białych szparagów.

Pędy bambusa są popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także dostarczają cennych składników odżywczych. Są bogate w błonnik, który wspiera trawienie, reguluje wypróżnienia i zwiększa uczucie sytości. Mają również właściwości prebiotyczne, wspierające zdrową florę jelitową.

Dzięki niskiej kaloryczności – jedna szklanka to ok. 14 kcal – pomagają kontrolować wagę. Stabilizują też poziom cukru we krwi, co sprzyja ograniczaniu apetytu. Dodatkowo przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL, wspierając zdrowie serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co jeść, jeśli pijesz dużo kawy? Produkty bogate w magnez

Pędy bambusa zawierają też witaminy A, B6 i E, które wspomagają odporność, zdrowie skóry oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i cynk, wspierają pracę serca, regulując ciśnienie krwi.

Pędy bambusa zawierają przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami, zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i wspierają walkę z wolnymi rodnikami. Regularne spożywanie pędów bambusa może zatem wspierać zdrowe i długie życie.

Jak włączyć pędy bambusa do diety?

W polskich sklepach pędy bambusa dostępne są w formie świeżej, suszonej oraz konserwowej. Świeże wymagają obrania i ugotowania przed spożyciem, natomiast pędy z puszki lub słoika są gotowe do użycia od razu po odsączeniu.

Świetnie komponują się z wieloma potrawami. Można je dodawać do sałatek, wzbogacając ich teksturę, smażyć w stir-fry z warzywami i mięsem, a także wykorzystywać w orientalnych zupach, takich jak miso czy pho. Pędy bambusa sprawdzają się również jako składnik nadzienia do pierożków, sushi czy sajgonek, nadając im wyjątkowy smak i chrupkość.

Wybrane dla Ciebie

Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę