Świadome odżywianieIdealne dla serca i jelit. W Polsce wciąż niedoceniane

Idealne dla serca i jelit. W Polsce wciąż niedoceniane

Chociaż cieszą się dużą popularnością w kuchniach azjatyckich, w Polsce są stosunkowo mało znane. To spora strata dla naszej kuchni, a przede wszystkim zdrowia. Ten chrupiący przysmak reguluje pracę jelit i "zbija" cholesterol.

Pędy bambusa są bogatym źródłem polifenoli i błonnika
Pędy bambusa są bogatym źródłem polifenoli i błonnika
Źródło zdjęć: © Getty Images | pedphoto36pm
Katarzyna Kurek

Skarb kuchni azjatyckiej, zwłaszcza dla seniorów

Pędy bambusa to jadalne części rośliny rosnącej w tropikalnych i subtropikalnych regionach Azji. Mają żółtokremową barwę i sprężystą teksturę. Ich smak jest delikatny, lekko ziemisty. Niektórym przypomina połączenie fasolki szparagowej i białych szparagów.

Pędy bambusa są popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także dostarczają cennych składników odżywczych. Są bogate w błonnik, który wspiera trawienie, reguluje wypróżnienia i zwiększa uczucie sytości. Mają również właściwości prebiotyczne, wspierające zdrową florę jelitową.

Dzięki niskiej kaloryczności – jedna szklanka to ok. 14 kcal – pomagają kontrolować wagę. Stabilizują też poziom cukru we krwi, co sprzyja ograniczaniu apetytu. Dodatkowo przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL, wspierając zdrowie serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co jeść, jeśli pijesz dużo kawy? Produkty bogate w magnez

Pędy bambusa zawierają też witaminy A, B6 i E, które wspomagają odporność, zdrowie skóry oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i cynk, wspierają pracę serca, regulując ciśnienie krwi.

Pędy bambusa zawierają przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami, zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i wspierają walkę z wolnymi rodnikami. Regularne spożywanie pędów bambusa może zatem wspierać zdrowe i długie życie.

Jak włączyć pędy bambusa do diety?

W polskich sklepach pędy bambusa dostępne są w formie świeżej, suszonej oraz konserwowej. Świeże wymagają obrania i ugotowania przed spożyciem, natomiast pędy z puszki lub słoika są gotowe do użycia od razu po odsączeniu.

Świetnie komponują się z wieloma potrawami. Można je dodawać do sałatek, wzbogacając ich teksturę, smażyć w stir-fry z warzywami i mięsem, a także wykorzystywać w orientalnych zupach, takich jak miso czy pho. Pędy bambusa sprawdzają się również jako składnik nadzienia do pierożków, sushi czy sajgonek, nadając im wyjątkowy smak i chrupkość.

Wybrane dla Ciebie