Eksperci od długowieczności jedzą je na śniadanie. Można zyskać 10 lat życia
Badania wskazują, że zdrowe, regularne odżywianie może wydłużyć życie o dekadę. Szczególnie ważny jest pierwszy posiłek. Odpowiednio skomponowany może wspierać zdrowie serca, jelit i wzmacniać odporność. "HuffPost" sprawdził, co na śniadanie wybierają eksperci od długowieczności.
30.12.2024 | aktual.: 01.01.2025 15:19
Warzywa i jajka
Nie istnieje uniwersalna recepta na długowieczność, jednak niektóre nawyki mogą ją wspierać. Jednym z nich jest spożywanie wartościowego śniadania, składającego się z warzyw i jajek.
Tak przynajmniej uważają dr Suzanne J. Ferree, ekspertka w medycynie rodzinnej i przeciwstarzeniowej, oraz Raghav Sehgal, doktorant z Uniwersytetu Yale'a specjalizujący się w badaniach nad starzeniem.
W rozmowie z "HuffPost" eksperci przyznali, że ich dzień zawsze zaczyna się od takich śniadań.
- Jem pieczone, hodowane na farmach jajka z mieszanką organicznych, kolorowych warzyw gotowanych z organiczną, czystą oliwą z oliwek lub awokado - mówi Ferree.
Śniadanie Sehgala jest podobne. Jest to zwykle wegetariański omlet ze szpinakiem, pomidorami, grzybami i czasem odrobiną sera. Omlet często łączy z awokado lub wędzonym łososiem.
Zdaniem ekspertów takie posiłki są bogate w składniki odżywcze sprzyjające długowieczności. Jajka są źródłem wysokiej jakości białka, które wspiera regenerację i budowę mięśni.
Warzywa dostarczają natomiast witamin, przeciwutleniaczy oraz błonnika wspierającego zdrowie jelit. Zdrowe tłuszcze z awokado i łososia korzystnie wpływają na serce i funkcje poznawcze.
Jogurt kokosowy i słodkie ziemniaki
Warzywa w swoim śniadaniu uwzględnia też dr Monisha Bhanote, pięciokrotnie certyfikowana lekarka i specjalistka od długowieczności. Jednak jej posiłki wyglądają nieco inaczej.
- Dwa śniadania, które lubię jeść regularnie, to szybki i łatwy w przygotowaniu jogurt kokosowy z nasionami konopi i jagodami, oraz pieczony fioletowy słodki ziemniak z sosem miso z nerkowców, który jest sycący i bardzo odżywczy - powiedziała "HuffPost".
Dr Bhanote podkreśla, że jogurt kokosowy z nasionami konopi dostarcza białka oraz kwasów omega-3 i omega-6, wspierających serce i redukujących stany zapalne.
Probiotyki wzmacniają też mikrobiom i odporność. A borówki, bogate w błonnik i przeciwutleniacze, chronią przed stanami zapalnymi.
Natomiast fioletowe ziemniaki, popularne na Okinawie, są źródłem antocyjanów - przeciwutleniaczy, które chronią przed stanami zapalnymi. Dodatek sosu miso z nerkowców wzbogaca je o białko i zdrowe tłuszcze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Unikanie tłustego mięsa i żywności ultraprzetworzonej
Wszyscy eksperci unikają natomiast ultraprzetworzonej żywności, tłustego mięsa i cukru na śniadanie. Ich zdaniem regularne spożywanie takich produktów zapycha tętnice i zwiększa ryzyko chorób serca i nowotworów.
- Aby uzyskać śniadanie sprzyjające długowieczności, skup się na pełnowartościowych, bogatych w składniki odżywcze produktach, które zapewniają równowagę zdrowych tłuszczów, białek i złożonych węglowodanów. Włącz do jadłospisu mnóstwo przeciwutleniaczy z owoców, takich jak jagody, zdrowe tłuszcze z orzechów, nasion lub awokado oraz bogate w błonnik warzywa lub produkty pełnoziarniste - radzi Sehgal.
Dodał też, że korzystne może być włączenie probiotyków, gdyż te wspierają zdrowie jelit i ogólne samopoczucie.