ProfilaktykaEksperci od długowieczności jedzą je na śniadanie. Można zyskać 10 lat życia

Eksperci od długowieczności jedzą je na śniadanie. Można zyskać 10 lat życia

Badania wskazują, że zdrowe, regularne odżywianie może wydłużyć życie o dekadę. Szczególnie ważny jest pierwszy posiłek. Odpowiednio skomponowany może wspierać zdrowie serca, jelit i wzmacniać odporność. "HuffPost" sprawdził, co na śniadanie wybierają eksperci od długowieczności.

Śniadanie, które wydłuża życie
Śniadanie, które wydłuża życie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Katarzyna Kurek

30.12.2024 | aktual.: 01.01.2025 15:19

Warzywa i jajka

Nie istnieje uniwersalna recepta na długowieczność, jednak niektóre nawyki mogą ją wspierać. Jednym z nich jest spożywanie wartościowego śniadania, składającego się z warzyw i jajek.

Tak przynajmniej uważają dr Suzanne J. Ferree, ekspertka w medycynie rodzinnej i przeciwstarzeniowej, oraz Raghav Sehgal, doktorant z Uniwersytetu Yale'a specjalizujący się w badaniach nad starzeniem.

W rozmowie z "HuffPost" eksperci przyznali, że ich dzień zawsze zaczyna się od takich śniadań.

- Jem pieczone, hodowane na farmach jajka z mieszanką organicznych, kolorowych warzyw gotowanych z organiczną, czystą oliwą z oliwek lub awokado - mówi Ferree.

Śniadanie Sehgala jest podobne. Jest to zwykle wegetariański omlet ze szpinakiem, pomidorami, grzybami i czasem odrobiną sera. Omlet często łączy z awokado lub wędzonym łososiem.

Zdaniem ekspertów takie posiłki są bogate w składniki odżywcze sprzyjające długowieczności. Jajka są źródłem wysokiej jakości białka, które wspiera regenerację i budowę mięśni.

Warzywa dostarczają natomiast witamin, przeciwutleniaczy oraz błonnika wspierającego zdrowie jelit. Zdrowe tłuszcze z awokado i łososia korzystnie wpływają na serce i funkcje poznawcze.

Jogurt kokosowy i słodkie ziemniaki

Warzywa w swoim śniadaniu uwzględnia też dr Monisha Bhanote, pięciokrotnie certyfikowana lekarka i specjalistka od długowieczności. Jednak jej posiłki wyglądają nieco inaczej.

- Dwa śniadania, które lubię jeść regularnie, to szybki i łatwy w przygotowaniu jogurt kokosowy z nasionami konopi i jagodami, oraz pieczony fioletowy słodki ziemniak z sosem miso z nerkowców, który jest sycący i bardzo odżywczy - powiedziała "HuffPost".

Dr Bhanote podkreśla, że jogurt kokosowy z nasionami konopi dostarcza białka oraz kwasów omega-3 i omega-6, wspierających serce i redukujących stany zapalne.

Probiotyki wzmacniają też mikrobiom i odporność. A borówki, bogate w błonnik i przeciwutleniacze, chronią przed stanami zapalnymi.

Natomiast fioletowe ziemniaki, popularne na Okinawie, są źródłem antocyjanów - przeciwutleniaczy, które chronią przed stanami zapalnymi. Dodatek sosu miso z nerkowców wzbogaca je o białko i zdrowe tłuszcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Unikanie tłustego mięsa i żywności ultraprzetworzonej

Wszyscy eksperci unikają natomiast ultraprzetworzonej żywności, tłustego mięsa i cukru na śniadanie. Ich zdaniem regularne spożywanie takich produktów zapycha tętnice i zwiększa ryzyko chorób serca i nowotworów.

- Aby uzyskać śniadanie sprzyjające długowieczności, skup się na pełnowartościowych, bogatych w składniki odżywcze produktach, które zapewniają równowagę zdrowych tłuszczów, białek i złożonych węglowodanów. Włącz do jadłospisu mnóstwo przeciwutleniaczy z owoców, takich jak jagody, zdrowe tłuszcze z orzechów, nasion lub awokado oraz bogate w błonnik warzywa lub produkty pełnoziarniste - radzi Sehgal.

Dodał też, że korzystne może być włączenie probiotyków, gdyż te wspierają zdrowie jelit i ogólne samopoczucie.

Wybrane dla Ciebie