ProfilaktykaTakie śniadanie jedzą stulatkowie z Niebieskich Stref. Wszystko dzięki jednemu składnikowi

Takie śniadanie jedzą stulatkowie z Niebieskich Stref. Wszystko dzięki jednemu składnikowi

Badania ujawniły, że mieszkańcy Niebieskich Stref mają 10 razy większe szanse na dożycie 100 lat od przeciętnej osoby rezydującej w innym regionie. Dla nich wszystko zaczyna się od śniadania.

Owsiankę przygotujesz na wiele sposobów
Owsiankę przygotujesz na wiele sposobów
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | JJPaden

10.12.2024 14:05

Śniadanie długowieczności

Naukowcy zagłębili się w rutynę Marge Jetton, stulatki z Loma Linda w Kalifornii, jednej z Niebieskich Stref. Odkryli, że podobnie jak wielu innych mieszkańców tych regionów, swój dzień rozpoczyna od miski owsianki.

"Wstaje wcześnie, udaje się na energetyczny spacer, pije sześć szklanek wody, je owsiankę i popija sokiem śliwkowym" - streszczają poranną rutynę Marge badacze.

Owsianka nie jest przypadkowym wyborem. To nie tylko sycące śniadanie, które można szybko przygotować. Taki posiłek zapewnia pakiet korzyści zdrowotnych, jest obfity w składniki odżywcze, fitochemikalia oraz przeciwutleniacze.

Korzyści te w dużej mierze wynikają ze składnika o nazwie "beta-glukan", czyli rozpuszczalnego błonnika, który może odgrywać znaczącą rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób serca.

Zbawienny wpływ beta-glukanu

Beta-glukan wiąże się z kwasami żółciowymi w jelitach i pomaga w ich usunięciu. Dzięki temu organizm wykorzystuje więcej cholesterolu do produkcji nowych kwasów żółciowych, co prowadzi do obniżenia poziomu LDL.

Beta-glukan tworzy żelową warstwę w przewodzie pokarmowym, która spowalnia wchłanianie glukozy do krwiobiegu. To pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.

Badania wskazują, że beta-glukan wspiera układ odpornościowy poprzez aktywację komórek odpornościowych, takich jak makrofagi i neutrofile. Dzięki temu organizm jest lepiej przygotowany do zwalczania infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beta-glukan ma także działanie probiotyczne, a więc wspiera rozwój korzystnych bakterii w jelitach. Dodatkowo wspiera elastyczność naczyń krwionośnych i redukuje stany zapalne w organizmie.

"Powiedziałabym, że owsianka jest doskonałym wyborem na śniadanie, szczególnie dla tych, którzy dążą do długowieczności. To pełne ziarno pełne rozpuszczalnego błonnika, który może pomóc utrzymać zdrowy poziom cholesterolu i wspierać zdrowie serca" - dodaje dietetyczka Helen Bell z Help & Advice.

Wybrane dla Ciebie