Świadome odżywianieCo jeść, by obniżyć wiek biologiczny? Ekspertka wymienia 3 produkty

Co jeść, by obniżyć wiek biologiczny? Ekspertka wymienia 3 produkty

Coraz więcej osób szuka sposobów na poprawę zdrowia i wydłużenie życia. Niektórzy wybierają skomplikowane metody, jak biohacking. Jednak dietetyczka twierdzi, że istnieje prostsza droga. Według niej, żeby obniżyć wiek biologiczny, wystarczy spożywać te trzy produkty.

Ekspertka poleca włączyć granaty do diety
Ekspertka poleca włączyć granaty do diety
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Katarzyna Kurek

01.01.2025 18:11

Co wpływa na wiek biologiczny?

Beatriz Larrea, dietetyczka holistyczna, badaczka długowieczności i coach zdrowia, w rozmowie z "Vogue" poruszyła tematy związane ze zdrowym odżywianiem oraz korzyściami płynącymi z włączenia do diety różnych produktów.

- Każda decyzja, którą podejmujemy w naszym codziennym życiu, ma znaczenie i wpływa na nasz wiek biologiczny — powiedziała. - Nasz wiek biologiczny można poprawić dzięki dobrym nawykom, które korzystnie wpływają na zdrowie naszych komórek.

Według niej zdrowie i długowieczność wspierają owoce sezonowe. Są one bogate w witaminy i minerały, które wspierają zdrowie i samopoczucie. Co więcej, zawarte w nich składniki odżywcze odpowiadają na naturalne potrzeby naszego ciała w zależności od pory roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

- Sezonowe pokarmy, które łagodzą stany zapalne i wspomagają układ nerwowy, to dobry sposób na promowanie długowieczności – powiedziała.

Granaty, kakao i kapary

Larrea szczególnie poleca granaty, które dojrzewają od września do grudnia. Zaznacza, że obok kakao i kaparów, są one najlepszymi produktami wspierającymi poprawę wieku biologicznego. Granaty wykazują właściwości antyoksydacyjne. Są bogate we flawonoidy, w garbniki i elagotaniny, które chronią komórki i redukują stany zapalne. Wspomagają zdrowie mózgu i jelit.

Granat działa też dobrze na skórę. Zawiera witaminę C, która wspomaga produkcję kolagenu. Larrea wyjaśnia, że "witamina C stymuluje produkcję kolagenu nawet osiem razy bardziej".

Podobne wnioski zawarł w swojej książce "Young At Any Age" dr Vicente Mera. Ekspert w dziedzinie starzenia się pisze: "granat to superżywność, która jest dobra dla skóry ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne".

Zarówno Larrea, jak i Mera podkreślają też, że przeciwutleniacze z granatu chronią mózg przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem. Z kolei zawartość witaminy B5 wspomaga układ nerwowy. Potwierdzają to Naukowcy z UCLA Health. Ich zdaniem: "Fitonutrienty z soku z granatu mogą zmniejszać stres oksydacyjny w mózgu i utrzymywać jego zdrowie, pomagając w zapamiętywaniu".

Granat wykazuje też właściwości przeciwzapalne, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, znanego jako "zły" cholesterol.

Jak jeść granat?

Nasiona granatu można dodawać do wielu dań – smoothie, sałatek, jogurtów czy tostów. Larrea poleca szczególnie włączyć je do smoothie z kakao na śniadanie lub dodać do sałatki z jarmużu, awokado, pistacjami i tahini.

Warto też pamiętać, że nasiona granatu mogą zostawić plamy. Dlatego najlepiej oddzielać je w wodzie. Pozwala to uniknąć bałaganu i ogranicza ryzyko trudnych do usunięcia plam.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie