CDC wybrało najzdrowszy owoc na świecie. W Polsce na wyciągnięcie ręki
CDC uznało, że pomidory to najzdrowsze owoce na świecie. Są one skarbnicą likopenu, który zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów, a tym samym sprzyja długowieczności.
20.12.2024 17:31
Pomidory chronią serce
Regularne spożywanie pomidorów (nie tylko świeżych, ale też np. gotowanych), ma pozytywny wpływ na zdrowie. Owoce chronią przed chorobami przewlekłymi i wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Warto o tym pamiętać zwłaszcza w kontekście zdrowia serca. Dieta bogata w pomidory może pomóc w obniżeniu ciśnienie krwi i zmniejszeniu ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te cenne właściwości pomidory zawdzięczają zawartości likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Oprócz ochrony dla serca może też zmniejszać ryzyko nowotworów - aż o 30 proc. redukuje ryzyko zachorowania na raka prostaty.
Dla optymalnych korzyści likopen powinno się łączyć z tłuszczami, na przykład z oliwą, co poprawia jego wchłanianie.
Dietetyczka Scott Keatley podkreśla, że likopen jest lepiej przyswajany, gdy pomidory są gotowane. Dlatego sosy pomidorowe, pasty i zupy są w tym kontekście doskonałym wyborem.
Bomba antyoksydantów
Eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej zaznaczają też, że pomidory to niezwykle cennego dla jelit źródło błonnika pokarmowego (2,04 g w 170 g), który wpływa korzystnie na m.in. stężenie cholesterolu oraz glukozy we krwi.
"W pomidorze znajdziemy także wiele antyoksydantów m.in. witaminę C (39,1 mg w 170 g), E (2,1 mg w 170 g), beta- karoten (1088 µg w 170 g) oraz związki fenolowe (głównie w skórce)" - wskazują eksperci.
Przypominają również o zawartości potasu, który jest "jednym z głównych elektrolitów, który odpowiada za utrzymanie odpowiedniej gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu, jest istotny dla prawidłowej pracy serca i układu krążenia".
Dodatkowym argumentem za włączeniem pomidorów do codziennej diety jest ich uniwersalność. Można je zjadać na surowo, gotować, piec i smażyć. Świetnie łączą się z innymi potrawami, dodając im smak i wartości odżywcze.
Eksperci NCEZ wskazują, że pomidory mogą być gorzej tolerowane przez osoby zmagające się z problemami żołądkowo-jelitowymi (np. refluksem żołądkowo-przełykowym czy IBS). W celu zmniejszenia możliwych dolegliwościami warto sparzyć pomidora, a następnie usunąć skórkę oraz pestki.