Świadome odżywianie6 produktów spożywczych. 100-latkowie bardzo rzadko po nie sięgają

6 produktów spożywczych. 100‑latkowie bardzo rzadko po nie sięgają

Eksperci ds. długowieczności podkreślają, że receptą na długie życie są przede wszystkim właściwe wybory żywieniowe. Osoby, które dożywają imponującego wieku, starannie komponują codzienną dietę. Pewne produkty bardzo rzadko trafiają na ich talerze. Czego nie jedzą stulatkowie?

100-latkowie rzadko sięgają po białą mąkę
100-latkowie rzadko sięgają po białą mąkę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Kathrine Andi
Katarzyna Kurek

03.01.2025 13:22

Biała mąka i wysokoprzetworzony chleb

Miejsca, w których ludzie żyją najdłużej i cieszą się wyjątkowym zdrowiem nawet w bardzo podeszłym wieku, nazywane są strefami niebieskimi. Pierwszy raz tego terminu użył Dan Buettner, założyciel Blue ZonesTM. Jest to autor wielokrotnych bestsellerów "New York Timesa" i twórca serialu dokumentalnego "Live to 100: Secrets of the Blue Zones".

Buettner podkreśla, że u osób, które dożywają sędziwego wieku, rzadkością jest biała mąka i wysokoprzetworzony chleb. Zamiast tego stulatkowie sięgają po pełne ziarna, które są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów, takich jak żelazo, magnez i cynk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czerwone mięso

Stulatkowie spożywają czerwone mięso tylko sporadycznie lub wcale. Upodobanie do tego produktu wiąże się bowiem ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego i chorób serca. Poza tym produkcja czerwonego mięsa jest obciążająca dla środowiska i wymaga dużych zasobów.

"Stulatkowie unikają pewnych pokarmów, zarówno ze względu na dostępność, jak i zdrowie. Na przykład ryby mogą być łatwiejsze i tańsze do spożycia w rejonach przybrzeżnych niż czerwone mięso" – mówi Amy Davis, RDN, specjalistka ds. żywienia, dietetyczka, która jest też pasjonatką tematu długowieczności.

Żywność wysokoprzetworzona

Buettner zaznacza, że stulatkowie unikają też paczkowanej, wysokoprzetworzonej żywności, która jest bogata w konserwanty, sztuczne dodatki i cukier.

Zgodnie z przeglądem "Nutrients" z 2020 r. częste spożywanie tego rodzaju produktów wiąże się z wyższym ryzykiem wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, chorób serca, zespołu jelita drażliwego (IBS), depresji czy raka.

Produkty z mleka krowiego

Buettner zauważa też, że w diecie osób z niebieskich stref stosunkowo rzadko występuje mleko krowie i jego przetwory. Jednak ten temat pozostaje dość kontrowersyjny, gdyż tego rodzaju produkty dostarczają jednocześnie wielu cennych składników, w tym białka, wapnia, fosforu, witaminy D i probiotyków. Z drugiej jednak strony są źródłem tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

Słodkie przysmaki

Chociaż stulatkowie od czasu do czasu cieszą się słodkimi przekąskami, to jednak zachowują umiar. Buettner podkreśla, że słodkie przekąski, ale też słodzone napoje, nie są stałym elementem ich diety. Amy Davis dodaje: "Napoje gazowane, energetyczne i słodzone soki są zazwyczaj pomijane, ponieważ oferują niewielką wartość odżywczą przy dużym dodatku cukru".

A nadmiar cukru w diecie jest znanym czynnikiem prozapalnym. Wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca czy otyłość.

Przetworzone mięso

Mieszkańcy niebieskich stref rzadko jedzą też przetworzone mięso, takie jak kiełbasy, bekon czy parówki. Te produkty zawierają dużą ilość tłuszczów nasyconych, cholesterolu oraz konserwantów, w tym azotanów.

Przed jego częstym spożywaniem przestrzega też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). W 2015 roku WHO uznała, że przetworzone mięso jest jednym z najbardziej rakotwórczych czynników.

Wybrane dla Ciebie