Świadome odżywianieWskazali 9 substancji. Mogą cofnąć wiek

Wskazali 9 substancji. Mogą cofnąć wiek

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że odpowiednia dieta może obniżyć wiek biologiczny. Kluczowe jest, by nie brakowało w niej określonych składników. Odkryli coś jeszcze - jedna substancja może niweczyć wszystkie starania.

Cukier w diecie przyspiesza starzenie organizmu
Cukier w diecie przyspiesza starzenie organizmu
Źródło zdjęć: © Getty Images | fisun yilmaz

20.02.2025 14:00

Kluczowe substancje w diecie

Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco podkreślają, że nie jest istotne, jaki model diety wybierzesz, o ile dostarczasz organizmowi odpowiednich witamin, minerałów, błonnika i izoflawonów. Dieta śródziemnomorska jest jednym z łatwiejszych sposobów na dostarczenie tych składników, ale nie jest jedyną opcją.

Naukowcy odkryli również, że nawet ultrazdrowy model żywienia nie wystarczy, jeśli w diecie obecny jest cukier. Każdy dodatkowy gram ponad zapotrzebowanie w świetle badań powoduje przyspieszenie procesu starzenia na poziomie epigenetycznym.

Cukier - wróg młodości

Badania przeprowadzono na kobietach w wieku średnim, analizując ich diety za pomocą epigenetycznego indeksu składników odżywczych (ENI). Dzięki temu naukowcy byli w stanie wskazać 9 kluczowych dla zdrowia składników odżywczych, a także jeden, wyjątkowo destrukcyjny w kontekście młodości.

- Biorąc pod uwagę, że wzorce epigenetyczne wydają się odwracalne, może się zdarzyć, że wyeliminowanie 10 gramów dodatku cukru dziennie będzie równoznaczne z cofnięciem zegara biologicznego o 2,4 miesiąca – podkreśliła dr Barbara Laraia, współautorka badania.

Wiedzieliśmy już, że wysoki poziom dodanych cukrów wiąże się z gorszym metabolizmem i chorobami, prawdopodobnie bardziej niż jakikolwiek inny czynnik dietetyczny. Teraz wiemy, że u podstaw tej zależności leży przyspieszone starzenie epigenetyczne - podkreśliła współautorka badania, dr Elissa Epel, profesor UCSF na Wydziale Psychiatrii i Nauk Behawioralnych.
Które substancje warto wprowadzić do diety, by obniżyć wiek biologiczny?

Aby obniżyć wiek biologiczny, warto wzbogacić dietę o substancje, które wspierają procesy przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz regenerację DNA. Należą do nich witaminy A, C, B12 i E, które odgrywają kluczową rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym.

Również kwas foliowy, selen, magnez oraz błonnik pokarmowy mają istotne znaczenie dla utrzymania zdrowia na poziomie komórkowym i metabolicznym. Dodatkowo izoflawony, zawarte w roślinach, mają działanie ochronne na organizm, co wpływa na spowolnienie procesów starzenia.

Wybrane dla Ciebie