Wskazali 9 substancji. Mogą cofnąć wiek
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że odpowiednia dieta może obniżyć wiek biologiczny. Kluczowe jest, by nie brakowało w niej określonych składników. Odkryli coś jeszcze - jedna substancja może niweczyć wszystkie starania.
20.02.2025 14:00
Kluczowe substancje w diecie
Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco podkreślają, że nie jest istotne, jaki model diety wybierzesz, o ile dostarczasz organizmowi odpowiednich witamin, minerałów, błonnika i izoflawonów. Dieta śródziemnomorska jest jednym z łatwiejszych sposobów na dostarczenie tych składników, ale nie jest jedyną opcją.
Naukowcy odkryli również, że nawet ultrazdrowy model żywienia nie wystarczy, jeśli w diecie obecny jest cukier. Każdy dodatkowy gram ponad zapotrzebowanie w świetle badań powoduje przyspieszenie procesu starzenia na poziomie epigenetycznym.
Cukier - wróg młodości
Badania przeprowadzono na kobietach w wieku średnim, analizując ich diety za pomocą epigenetycznego indeksu składników odżywczych (ENI). Dzięki temu naukowcy byli w stanie wskazać 9 kluczowych dla zdrowia składników odżywczych, a także jeden, wyjątkowo destrukcyjny w kontekście młodości.
- Biorąc pod uwagę, że wzorce epigenetyczne wydają się odwracalne, może się zdarzyć, że wyeliminowanie 10 gramów dodatku cukru dziennie będzie równoznaczne z cofnięciem zegara biologicznego o 2,4 miesiąca – podkreśliła dr Barbara Laraia, współautorka badania.
Wiedzieliśmy już, że wysoki poziom dodanych cukrów wiąże się z gorszym metabolizmem i chorobami, prawdopodobnie bardziej niż jakikolwiek inny czynnik dietetyczny. Teraz wiemy, że u podstaw tej zależności leży przyspieszone starzenie epigenetyczne - podkreśliła współautorka badania, dr Elissa Epel, profesor UCSF na Wydziale Psychiatrii i Nauk Behawioralnych.
Aby obniżyć wiek biologiczny, warto wzbogacić dietę o substancje, które wspierają procesy przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz regenerację DNA. Należą do nich witaminy A, C, B12 i E, które odgrywają kluczową rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym.
Również kwas foliowy, selen, magnez oraz błonnik pokarmowy mają istotne znaczenie dla utrzymania zdrowia na poziomie komórkowym i metabolicznym. Dodatkowo izoflawony, zawarte w roślinach, mają działanie ochronne na organizm, co wpływa na spowolnienie procesów starzenia.
Zobacz także