ProfilaktykaWitamina życia. Wspiera mózg, serce, hamuje starzenie

Witamina życia. Wspiera mózg, serce, hamuje starzenie

Ta witamina powinna być niezbędnym składnikiem diety seniorów. Wspiera bowiem funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego. Dodatkowo wspiera organizm w utrzymaniu młodości, spowalniając oznaki starzenia. A to jeszcze nie wszystko.

Wątróbka stanowi bogate źródło niacyny
Wątróbka stanowi bogate źródło niacyny
Źródło zdjęć: © Getty Images | YOSHII Koichi

Niezbędna dla mózgu, serca i skóry

Niacyna, czyli witamina B3 (witamina PP), to składnik niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odgrywa ważną rolę w metabolizmie energetycznym. Wspiera układ nerwowy, biorąc udział w produkcji neuroprzekaźników, które wpływają na nastrój, pamięć i koncentrację. Uważa się nawet, że może zmniejszać ryzyko zaburzeń neurologicznych.

Jest także istotna dla zdrowia skóry. Wspomaga jej regenerację, chroni przed promieniowaniem UV i pomaga zachować elastyczność. Pomaga również dbać o serce i układ krążenia. Reguluje poziom cholesterolu, obniżając LDL i trójglicerydy, jednocześnie podnosząc dobry cholesterol (HDL).

Wszystkie te właściwości są szczególnie ważne dla osób starszych. Z wiekiem wzrasta bowiem ryzyko chorób serca, osłabienia pamięci i problemów skórnych. Gdy organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości niacyny, mogą pojawić się poważne problemy zdrowotne, jak pelagra, objawiająca się zapaleniem skóry, biegunką, demencją, przewlekłym zmęczeniem i osłabieniem mięśni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego powinieneś codziennie jeść orzechy?

Niedobór niacyny, choć rzadki w krajach rozwiniętych, może występować u osób niedożywionych, seniorów oraz osób z zaburzeniami wchłaniania.

Nadmiar może szkodzić

Eksperci ostrzegają jednak przed nadmierną suplementacją bez wskazań medycznych. Choć witamina B3 odgrywa kluczową rolę w zdrowiu, badania sugerują, że jej nadmiar może szkodzić. W czasopiśmie "Nature Medicine" pojawił się artykuł, który sugeruje, że wysoki poziom niacyny może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Naukowcy zauważyli, że zbyt duża ilość witaminy w organizmie prowadzi do produkcji substancji 4PY, która może powodować stany zapalne i uszkodzenia naczyń krwionośnych. Chociaż niacyna była stosowana w celu obniżenia poziomu cholesterolu, nowe odkrycia sugerują, że jej przesadna ilość może mieć odwrotne skutki.

Najbezpieczniej więc dostarczać niacynę wraz z dietą. Do najlepszych źródeł tej witaminy zaliczamy produkty takie jak:

wątroba (wołowa, drobiowa, wieprzowa) – absolutny lider pod względem zawartości niacyny,

kurczak i indyk (zwłaszcza pierś) – bardzo dobre źródło,

cielęcina i wołowina – bogate w niacynę,

ryby (tuńczyk, łosoś, makrela, halibut, sardynki),

jaja.

Warto wiedzieć, że zaledwie 120-140 g wątróbki dziennej i zaledwie 100 g wątróbki wieprzowej pokryje dzienne zapotrzebowanie na niacynę.

Niacyna znajduje się też w pełnoziarnistych produktach zbożowych, grzybach oraz awokado.

W przypadku niedoboru dzienną dawkę witaminy B3 dla seniora powinien dobrać lekarz, dostosowując ją do indywidualnych potrzeb organizmu.

Wybrane dla Ciebie