Witamina życia. Wspiera mózg, serce, hamuje starzenie
Ta witamina powinna być niezbędnym składnikiem diety seniorów. Wspiera bowiem funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego. Dodatkowo wspiera organizm w utrzymaniu młodości, spowalniając oznaki starzenia. A to jeszcze nie wszystko.
Niezbędna dla mózgu, serca i skóry
Niacyna, czyli witamina B3 (witamina PP), to składnik niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odgrywa ważną rolę w metabolizmie energetycznym. Wspiera układ nerwowy, biorąc udział w produkcji neuroprzekaźników, które wpływają na nastrój, pamięć i koncentrację. Uważa się nawet, że może zmniejszać ryzyko zaburzeń neurologicznych.
Jest także istotna dla zdrowia skóry. Wspomaga jej regenerację, chroni przed promieniowaniem UV i pomaga zachować elastyczność. Pomaga również dbać o serce i układ krążenia. Reguluje poziom cholesterolu, obniżając LDL i trójglicerydy, jednocześnie podnosząc dobry cholesterol (HDL).
Wszystkie te właściwości są szczególnie ważne dla osób starszych. Z wiekiem wzrasta bowiem ryzyko chorób serca, osłabienia pamięci i problemów skórnych. Gdy organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości niacyny, mogą pojawić się poważne problemy zdrowotne, jak pelagra, objawiająca się zapaleniem skóry, biegunką, demencją, przewlekłym zmęczeniem i osłabieniem mięśni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego powinieneś codziennie jeść orzechy?
Niedobór niacyny, choć rzadki w krajach rozwiniętych, może występować u osób niedożywionych, seniorów oraz osób z zaburzeniami wchłaniania.
Nadmiar może szkodzić
Eksperci ostrzegają jednak przed nadmierną suplementacją bez wskazań medycznych. Choć witamina B3 odgrywa kluczową rolę w zdrowiu, badania sugerują, że jej nadmiar może szkodzić. W czasopiśmie "Nature Medicine" pojawił się artykuł, który sugeruje, że wysoki poziom niacyny może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Naukowcy zauważyli, że zbyt duża ilość witaminy w organizmie prowadzi do produkcji substancji 4PY, która może powodować stany zapalne i uszkodzenia naczyń krwionośnych. Chociaż niacyna była stosowana w celu obniżenia poziomu cholesterolu, nowe odkrycia sugerują, że jej przesadna ilość może mieć odwrotne skutki.
Najbezpieczniej więc dostarczać niacynę wraz z dietą. Do najlepszych źródeł tej witaminy zaliczamy produkty takie jak:
wątroba (wołowa, drobiowa, wieprzowa) – absolutny lider pod względem zawartości niacyny,
kurczak i indyk (zwłaszcza pierś) – bardzo dobre źródło,
cielęcina i wołowina – bogate w niacynę,
ryby (tuńczyk, łosoś, makrela, halibut, sardynki),
jaja.
Warto wiedzieć, że zaledwie 120-140 g wątróbki dziennej i zaledwie 100 g wątróbki wieprzowej pokryje dzienne zapotrzebowanie na niacynę.
Niacyna znajduje się też w pełnoziarnistych produktach zbożowych, grzybach oraz awokado.
W przypadku niedoboru dzienną dawkę witaminy B3 dla seniora powinien dobrać lekarz, dostosowując ją do indywidualnych potrzeb organizmu.