Warzywo, które chroni serce i wątrobę. A to tylko niektóre jej atuty
Rukiew wodna, według badań CDC, to jedno z najzdrowszych warzyw, które chroni serce i wątrobę. Dowiedz się, dlaczego warto je włączyć do diety.
25.01.2025 17:31
Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention (CDC) przeprowadziło badania 47 warzyw, oceniając ich wartości odżywcze. Wyniki zaskoczyły, gdyż na czoło listy najzdrowszych warzyw wysunęła się rukiew wodna.
Rukiew wodna - co to za warzywo?
Rukiew wodna, znana również jako rzeżucha wodna, rośnie w zbiornikach wodnych i jest bogata w witaminy A, C oraz minerały takie jak potas i żelazo. Jej smak jest pieprzny i ostry, co czyni ją interesującym dodatkiem do potraw.
To warzywo ma nie tylko wysoką zawartość witaminy C, ale także więcej potasu niż pomidory i więcej beta-karotenu niż marchew. Dzięki temu rukiew wodna wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry.
Jakie właściwości ma rukiew wodna?
Rukiew wodna wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Może zmniejszać ryzyko uszkodzeń DNA i odgrywać rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej dzięki obecności izotiocyjanianów.
W tradycyjnej medycynie ludowej rukiew wodna była stosowana jako środek na problemy z wątrobą i układem trawiennym. Jej regularne spożywanie może wspierać zdrowie serca i układu krążenia.
Rukiew wodna jest dostępna w niektórych sklepach i warto ją włączyć do diety ze względu na jej liczne korzyści zdrowotne. To warzywo, które może znacząco poprawić jakość życia.