Owoc długowieczności. Chroni komórki przed starzeniem się

Morwa wyglądająca niczym przerośnięta malina czy jeżyna skrywa w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne. Choć nie jest tak popularna jak inne owoce, to zyskuje coraz większe uznanie dzięki swoim licznym korzyściom zdrowotnym.

Mulberry fruit blooming in garden nature background
Mulberry fruit blooming in garden nature background
Penpak Ngamsathain
healthMorwa jest owocem długowieczności
Źródło zdjęć: © Getty Images | Penpak Ngamsathain
Karol Wiak

Morwa, przypominająca wyglądem maliny czy jeżyny, jest owocem o bogatych właściwościach odżywczych. Występuje w trzech odmianach: białej, czarnej i czerwonej. Choć znana od starożytności, wciąż jest mało popularna w Europie.

Właściwości zdrowotne morwy

Morwa jest ceniona za zawartość antyoksydantów, witamin C i K, żelaza oraz potasu. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy, krzepnięcie krwi, zdrowie kości i serca. Błonnik w niej zawarty reguluje pracę układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm i zapewnia uczucie sytości.

Wpływa na długowieczność dzięki bogactwu antyoksydantów, takich jak resweratrol i flawonoidy, które neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed starzeniem. Pomaga regulować poziom cukru we krwi, wspierając profilaktykę cukrzycy typu 2, oraz obniża "zły" cholesterol, co sprzyja zdrowiu serca i układu krążenia.

Jej działanie przeciwzapalne oraz wspierające odporność zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych i infekcji, które mogą skracać życie.

Oprócz tego morwa pomaga w oczyszczaniu go z toksyn, chroniąc wątrobę i nerki, a także przyczynia się do utrzymania zdrowej skóry. To owoc, który warto wprowadzić do swojej diety, by cieszyć się lepszym samopoczuciem i dbać o zdrowie każdego dnia.

Zastosowanie morwy w kuchni

Owoce morwy można spożywać na surowo, suszyć lub przetwarzać. Są doskonałym dodatkiem do koktajli, sałatek, deserów, a także przetworów takich jak dżemy czy soki. Suszona morwa świetnie komponuje się z owsianką czy musli.

Morwa, nazywana "owocem bogów", jest idealna dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Jej regularne spożywanie może pomóc w odchudzaniu, odmładzaniu skóry i ochronie przed chorobami cywilizacyjnymi.

Wybrane dla Ciebie

Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę