Świadome odżywianieOwoc z "drzewa siedmiu cnót". Ratuje układ krążenia, obniża cholesterol

Owoc z "drzewa siedmiu cnót". Ratuje układ krążenia, obniża cholesterol

Kaki to prawdziwa skarbnica zdrowotnych właściwości, dlatego zaskarbiło sobie miano "boskiego owocu".

Owoc kaki
Owoc kaki
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | CFOTO

25.12.2024 20:02

Owoc z drzewa siedmiu cnót

Kaki, znane również jako persymona, pochodzi z drzewa hurma, zwanego także hebanowcem. To wyjątkowe drzewo rośnie głównie w Chinach i Japonii, ale uprawy można znaleźć również w Grecji, Włoszech czy Hiszpanii. Określane jako "drzewo siedmiu cnót", owocuje późną jesienią, a jego owoce często pozostawia się na gałęziach aż do zimy.

Wyglądem kaki przypomina pomarańczowe jabłko lub małego grejpfruta. Najsmaczniejsze owoce są miękkie i mają ciemną skórkę, która łatwo odchodzi. W ich wnętrzu kryje się soczysty miąższ pełen witamin i minerałów. Jeden średniej wielkości owoc waży około 250 g i dostarcza 175 kcal, jednocześnie będąc źródłem witaminy A, witamin z grupy B, a także witamin E, C i K.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naturalne wsparcie dla całego organizmu

Persymony są szczególnie cenione za bogactwo przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, flawonoidy czy witamina C, które pomagają chronić organizm przed działaniem wolnych rodników. Regularne spożywanie kaki może obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL oraz ciśnienie tętnicze krwi, wspierając pracę układu sercowo-naczyniowego. Obecność kemferolu i kwercytyny dodatkowo zmniejsza stany zapalne, chroniąc naczynia krwionośne przed uszkodzeniami.

Dzięki dużej zawartości błonnika, kaki to owoc wspierający pracę układu trawiennego. Pomaga zapobiegać zaparciom i reguluje pracę jelit. Co więcej, jego zdolność do normalizowania poziomu glukozy we krwi czyni go idealnym dodatkiem do diety osób z ryzykiem cukrzycy.

Kaki zawiera duże ilości witaminy A, pokrywając dzienne zapotrzebowanie w około 70 proc. Właściwości te wspierają zdrowie oczu, a także korzystnie wpływają na stan skóry. Zawarte w owocu karotenoidy mogą chronić skórę przed stanami zapalnymi oraz przedwczesnym starzeniem, redukując negatywne skutki promieniowania UV.

Jedz zdrowo i smacznie

Jedzenie kaki to nie tylko zdrowa decyzja, ale także prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Wystarczy jeden owoc dziennie, by cieszyć się jego pozytywnym wpływem na organizm. Wprowadzenie persymon do codziennej diety to prosty krok w kierunku lepszego zdrowia i samopoczucia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie